Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

25η Μαρτίου 1821: Εξαχθέντα συμπεράσματα 201 χρόνια μετά

Του Χρόνη Βάρσου
Φιλολόγου-ιστορικού ερευνητή

201 χρόνια πέρασαν από την έναρξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, τον 9ετη αγώνα που συντάραξε συθέμελα την άλλοτε κραταιά οθωμανική αυτοκρατορία και την απολυταρχική Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας του Μέττερνιχ. Ενός πανεθνικού, παλλαϊκού αγώνα που οργάνωσε και σχεδίασε η Φιλική Εταιρεία από το 1814 με το μεγαλεπήβολο στόχο όχι απλά την απελευθέρωση του σκλαβωμένου γένους αλλά και την οριστική κατάλυση της εξουσίας του σουλτάνου - τουλάχιστον στα

Το φιάσκο με το “εθνικό” τυφέκιο και η κοροϊδία για το Εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο

Αφού επί μήνες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε οικοδομήσει τον μύθο του «εθνικού τυφεκίου» κατά την ελληνική πρακτική, δηλαδή τη.. βάφτιση μίας σχεδίασης από τη διεθνή αγορά ως εθνικής για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα περί μέριμνας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η αδικαιολόγητη, λόγω των τεράστιων, πιο άμεσων κενών που άφησε η δεκαετία των μνημονίων, αιφνίδια προτεραιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, τώρα, εξίσου αιφνιδίως έγραψε τους τίτλους τέλους.

Γράφει ο ΚΥΝΙΚΟΣ

Από το «οι Έλληνες στρατιώτες έλεγαν, θα εμφανίζονταν στην παρέλαση του 2021 με το “εθνικό τυφέκιο” στα χέρια τους», αποφασίστηκε, για οικονομικούς λόγους, η εγκατάλειψη του προγράμματος

Το DNA των «Τούρκων» στην Τραπεζούντα (Πόντος) είναι ελληνικό

Ότι μεγάλο ποσοστό των σύγχρονων «Τούρκων» είναι ελληνικής καταγωγής, απόγονοι εξισλαμισμένων – εκτουρκισμένων Ελλήνων, είναι γνωστό από την ιστορία. Όπως επίσης πολλοί «Τούρκοι» είναι αρμενικής, κουρδικής, αραβικής, λαζικής και κιρκάσσιας καταγωγής.

Από όταν όμως ξεκίνησαν τα τεστ DNA στην Τουρκία, με πολλούς «Τούρκους» να αναζητούν τις ρίζες τους, το τουρκικό καθεστώς έχει βρει τον μπελά του.

Ο εκτουρκισμός καταρρέει, ιδίως σε περιοχές που υπήρξαν επί χιλιετίες κοιτίδες και οχυρά του Ελληνισμού, όπως ο Πόντος.

«Τα γαλάζια μάτια της Ουκρανίας» και ο θρασύς Τούρκος επιτήδειος ουδέτερος

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στον Ελληνισμό κυριαρχεί ένα ερώτημα: Γιατί η Δύση – ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ – ανέχονται και συγχαίρουν την Τουρκία ως μεσολαβητή, αφού: Τροφοδοτεί με τουρκικά drones τους Ουκρανούς για να σκοτώνουν Ρώσους και ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον εισβολέα Πούτιν;

Όσοι μελετούν την τουρκική διπλωματία και πολιτική, δεν έχουν απορίες επειδή γνωρίζουν ότι αυτή είναι κληρονόμος των πανούργων παραδόσεων της Υψηλής Πύλης και των πονηρών Οθωμανών Βεζύρηδων.

Το «τουρκικό Αιγαίο» διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο και θυμίζει τις δηλώσεις του Ακάρ

Τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου «τρέχει» διαφημιστική τουριστική καμπάνια των Τούρκων. Τι διαφημίζουν; Διακοπές στο «τουρκικό Αιγαίο». 

Πρώτη φορά η διαφήμιση εντοπίστηκε στους Financial Times.

Από εκείνη την ημέρα έχουμε δεχτεί μηνύματα από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες ζουν Έλληνες. Σε όλα μας αναφέρουν ότι η διαφήμιση για το «τουρκικό Αιγαίο», προβάλεται σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών στις οποίες ζουν.

«Τουρκικό Αιγαίο» λοιπόν , για διακοπές… Όσο και να μη θέλει κάποιος να θυμηθεί τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χ.Ακάρ για «συνεργασία-συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο σε κάποιους τομείς, δεν μπορεί να το αποφύγει. Ανάμεσα στους τομείς συνεργασίας ο κ.Ακάρ είχε συμπεριλάβει τον τουρισμό.

Πρώτα απ ΄ όλα υπάρχει θέμα με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και μια «διαφήμιση» για «τουρκικό Αιγαίο» δημιουργεί τις εντυπώσεις που η Άγκυρα επιδιώκει στη διεθνή κοινή γνώμη. 

Η μετατροπή της Ουκρανίας σε Συρία της Ευρώπης και η ναρκοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας»

Γιάννος Χαραλαμπίδης*

Πώς η ΕΕ συνδέει Κύπρο και Ουκρανία και πώς την αποσυνδέουν Αθήνα και Λευκωσία - Πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτροπή μέσω του άρθρου 42,7 των Συνθηκών της ΕΕ, πώς μπορεί να οικοδομηθεί ο ρόλος Κύπρου και Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου και η αξίωση για αποχώρηση του Αττίλα

Οι εξελίξεις που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ραγδαίες. Η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν την περασμένη Πέμπτη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνει την έντονη επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ως μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης σε μια ΕΕ, η οποία τείνει να είναι γερμανική. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, μετά την απόφασή της να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια στα 100 δις ευρώ. Το ερώτημα είναι πώς η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να έχουν ρόλο, και ποιο, στη νέα τάξη πραγμάτων και δη μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ, όπως είναι η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ, της οποίας τα όποια οφέλη κινδυνεύουν να ναρκοθετηθούν από εμάς του ίδιους.

Ο απόλυτος ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μιχάλης Ιγνατίου   

Όλες οι χώρες της Δύσης, όλοι οι βασικοί σύμμαχοι και εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξαν τις κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αμφέβαλλαν για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, φαίνεται ότι άρχισαν να «δαγκώνουν» τη ρωσική οικονομία. 

Μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δουλεύει μονίμως τους Αμερικανούς και δυστυχώς τους πείθει ότι είναι πιστή σύμμαχος, δεν υποστηρίζει τις δυτικές κυρώσεις. Όλες, λοιπόν, οι χώρες εκτός μίας τάχθηκαν εναντίον της ρωσικής εισβολής εμπράκτως. Με κυρώσεις και με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που είναι το θύμα της ρωσικής εισβολής. 

Προτελευταίοι στην Ευρώπη Κι αν υπάρχει μια εξέλιξη που φοβάμαι είναι η αργεντινοποίηση της Ελλάδας.

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος,
Αρθρογράφος Πολιτικός Επιστήμονας - Επικοινωνιολόγος


Υπάρχουν κάποιες φράσεις που στον προφορικό ή στο γραπτό λόγο των τελευταίων δεκαπέντε τουλάχιστον ετών χαρακτηρίζονται ως “καραμέλα”. Η πρώτη είναι η “ψυχραιμία”, η δεύτερη τα “αχαρτογράφητα νερά”.

Δέκα χρόνια μνημόνια, δύο χρόνια πανδημία (την οποία ετσιθελικά θέλουμε να ξεπεράσουμε) και τώρα πόλεμος στην Ευρώπη. Από την μεγαλύτερη κρίση που έζησε αναπτυγμένη χώρα στο δυτικό κόσμο σε παγκόσμιες κρίσεις. Η διαχείριση του αδιανόητου.

Οι ρίζες του διχασμού

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που επαληθεύεται σχεδόν σε κάθε… ευκαιρία. Οι πολίτες διχάζονται, δημιουργούνται μέτωπα και τοξικότητα, με αποτέλεσμα να απουσιάζει ο διάλογος, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος να συνεννοείται ο κόσμος ακόμα και να γεφυρώνονται οι όποιες διαφωνίες.

Αν δούμε παλαιότερους διχασμούς, θα διαπιστώσουμε ότι αυτοί κόστισαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της χώρας.

Ο πρώτος διχασμός του 20ό αιώνα, ο οποίος μάλιστα ονομάστηκε και Εθνικός Διχασμός, εμφανίστηκε

Ουκρανία: από τον Πόλεμο Φθοράς στον Πόλεμο Αντοχής

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 25 Μαρτίου, με την συμπλήρωση ενός μηνός πολεμικών επιχειρήσεων, ο Α΄ Υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου προέβη σε ενημέρωση Τύπου, στην οποία ανέφερε ότι οι πεσόντες στρατιώτες ανέρχονται σε 1.351 και οι τραυματίες σε 3.825. Δεν αναφέρθηκαν αγνοούμενοι, ούτε δόθηκαν στοιχεία απωλειών ξένων σωμάτων που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων ενώ δεν διευκρινίστηκε εάν περιλαμβάνεται και προσωπικό της Εθνοφρουράς (Rosgvardiya) ή αστυνομίας, που συνιστούν διαφορετικές υπηρεσίες και διαπιστωμένως συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Ανακοινώθηκε επίσης ότι υπερβαίνουν τους 3.500 οι στρατιώτες στους οποίους έχουν απονεμηθεί υψηλές ηθικές αμοιβές για ηρωισμό κατά την εκτέλεση αποστολών μάχης.

Από το Θωρηκτό της Νίκης, τις Belh@rra και τα Rafale στο μεγάλο προ των πυλών deal με τους Γερμανούς για τα άρματα μάχης…

Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των Leopard 2 και η τοποθέτηση νέου συστήματος εντοπισμού στόχων που είναι μαζί και για την σκόπευση στα Leopard 1, αγγίζει περίπου το 1 δις ευρώ. Πηγή εικόνας: Στρατός Ξηράς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η στιγμή για την πλήρη αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού της χώρας όλα δείχνουν πως πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ανάμεσα στα καλοσυντηρημένα και ιστορικής αξίας πυροβόλα του Θωρηκτού Αβέρωφ οι συζητήσεις ήταν αρκετές και σε ευχάριστο κλίμα. Ορισμένες από αυτές αφορούσαν το επόμενο βήμα στην εξοπλιστική ατζέντα. Και επειδή το κατάστρωμα του Θωρηκτού της νίκης προσφέρονταν για «ναυτική κατεύθυνση», λίγοι που είναι και γνώστες των σταθερών βημάτων του υπουργικού Επιτελείου, έριξαν το μπουρλότο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναμέτρηση των ηγεμονικών δυνάμεων.

Π. Ήφαιστος


Η μεγάλη εικόνα της διαπάλης των ηγεμονικών δυνάμεων στις περιφέρειες.

Εμβόλιμη εισαγωγή. Αναρτώντας το κείμενο που ακολουθεί σημειώνεται ότι γράφεται εν μέσω νέων χαωδών παρακρούσεων περί τα διεθνή. Δεν είναι κάτι περίεργο. Οι δύο αιώνων διαιρέσεις κορυφώθηκαν με τον εμφύλιο που ίσως;; έδωσε την ιστορική χαριστική βολή κατά των Ελλήνων οι οποίοι, εν τούτοις, πριν δύο αιώνες με την Εθνεγερσία αξίωσαν δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Ακολούθησαν αριστεροδεξιοαναρχικές καθημερινές διενέξεις πολλών δεκαετιών. Οι φορείς της

Φυσικό αέριο: Θολές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ

Γιαννης Κουτρουμπης


Φυσικό αέριο: Μετά την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών δημιουργείται το ερώτημα αν η Αμερική μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης.

Κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για το φυσικό αέριο. «Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Μπάιντεν ανέφερε για φέτος στόχο για παράδοση επιπλέον 15 δισεκ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με την ελπίδα η ποσότητα να φθάσει τα 50 δισεκ. από την αμερικανική παραγωγή μέσα στην επόμενη 8ετία, δηλαδή μέχρι το 2030. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Ρωσία παραδίδει στην Ε.Ε. 155 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης στις χώρες μέλη της Ένωσης.

ΤΑ “ΓΙΑΤΙ” ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Του Παντελή Σαββίδη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και το ανθρώπινο δράμα, παράλληλα με την καταδίκη της εισβολής είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Απολύτως υπεύθυνος για τον πόλεμο είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που έσυρε την χώρα του σε μια τραγωδία Αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στον βωμό διεθνών σκοπιμοτήτων. Είναι μυωπική η αντίδραση διαχωρισμού των θυμάτων σε καλούς και κακούς.

Ιστορική συνάντηση σήμερα στο Ισραήλ - Θα υποδεχθεί ΥΠΕΞ από Εμιράτα, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Αίγυπτο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ για μια "ιστορική" συνάντηση, στην έρημο Νεγκέβ, με υπουργούς Εξωτερικών από αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Ο Μπλίνκεν έφθασε στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου, εν όψει της συνάντησης με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί "ιστορική" από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιάιρ Λαπίντ.

Επιθέσεις με drones στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κηρύχθηκε εμπόλεμη κατάσταση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δημιούργησαν μια θέση επιτήρησης. 

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε τέσσερις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ρώσους ειρηνευτές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να απαιτήσουν από το Αζερμπαϊτζάν να αποσυρθεί, σύμφωνα με Armenpress.

H Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, για τον έναν χρόνο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020 με τη μεσολάβηση της Μόσχας (Φωτογραφία αρχείου) Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, η οποία είχε υπογραφεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, καθώς στρατεύματά της εισήλθαν στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.

Ενεργειακό, Ουκρανικό, Λιγνίτης, Υδρογονάνθρακες, Γιώργος Καρακατσάνης, Right to the Bone. Η Ανάλυση!

 

Καλεσμένος του ΔΙΕΣΥ ο οικονομολόγος, σύμβουλος φυσικών πόρων & περιβάλλοντος Γεώργιος Καρακατσάνης. Συζητάμε για την ενεργειακή κρίση και ποιές μπορεί να είναι οι διέξοδοι της Ελλάδος από το μεγάλο έλλειμμα ενεργειακής αυτονομίας, στο οποίο περιήλθε, ειδικά μετά την απολιγνιτοποίηση.

Οικοδεσπότες από το Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών οι Ραφαήλ Καλυβιώτης, Παναγιώτης Δούμας και Δημήτρης Παπαγεωργίου

Γ. Καραμπελιάς: Η Μεγάλη Ιδέα – Μία Επανάσταση που κράτησε 100 χρόνια (ηχητικό)

 

Στη συζήτησή του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη (Παραπολιτικά FM, 24-03-2022) παρατίθενται ιστορικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της Μεγάλης Ιδέας και την εκατονταετή πολεμική προσπάθεια των Ελλήνων για να την επιτύχουν.

Η Μεγάλη Ιδέα κυρίαρχη ιδεολογία του Ελληνικού Κράτους.

Μάζης Ιωάννης: Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τη συζήτηση για τα πυρηνικά / Ενημέρωση & Σκέψη

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA αναφορικά με τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών (27-03-2022 / megatv.com). Όπως είπε αρχικά ο κ. Μάζης, το μέτωπο της αντιπαράθεσης Ανατολής Δύσεως βρίσκεται πλέον στην Αρκτική. Το Δυτικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα το Αμερικανικό ενδιαφέρον, αντιμετωπίζει με πολύ φόβο την κατίσχυση της Ρωσίας στον τομέα των υδρογονανθράκων και των πολύτιμων μετάλλων στην περιοχή της Αρκτικής και αυτός ο ανταγωνισμός έχει να κάνει και με τις πάρα πολλές ασκήσεις που γίνονται καθημερινά από δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορά της Ρωσίας.

Αλέξ. Δεσποτόπουλος, Η στρατηγική της Ρωσίας και οι αποφάσεις της Ευρώπη για το ενεργειακό κόστος

 

Η στρατηγική της Ρωσίας και οι αποφάσεις της Ευρώπη για το ενεργειακό κόστος μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ανάλυσης του διεθνολόγου Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου Ο καλός αναλυτής μιλάει για την δήλωση του Ρώσου υπουργού άμυνας, ότι το πρώτο μέρος της Ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε και προσπαθεί να ερμηνεύει την δήλωση αυτή

Το ενεργειακό ως θηλιά στον λαιμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Σάββας Καλεντερίδης: Το ενεργειακό ως θηλιά στον λαιμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM.

Πόλεμος στην Ουκρανία, 32η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

 

Για 32η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν την πόλη Λβίβ. Τραγική η κατάσταση για 100.000 αμάχους στη Μαριούπολη