Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782-1849)

Νικηταρά –Νικηταρά

Πού ᾽χεις στα πόδια σου φτερά

και στην καρδιά ατσάλι.

 Από το argolikivivliothiki


Ο Νικηταράς ήταν Αρκάς. Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης το 1782 και πατέρας του ήταν ο κλέφτης Σταματέλος Τουρκολέκας. Η μητέρα του Σοφία Καρούτσου ήταν αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Νικηταράς λοιπόν ήταν ανιψιός του Γέρου του Μωριά. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Νικηταράς γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ταΰγετου, προς την μεριά του Μιστρά, 25 περίπου χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Έτσι κι αλλιώς, τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του πατέρα του, στο χωριό Τουρκολέκα του Δήμου Φαλαισίας της επαρχίας Μεγαλουπόλεως, του Νομού Αρκαδίας. Εντεκάχρονος, βγήκε στο αρματολίκι ακολουθώντας τον πατέρα του. Αργότερα εντάχθηκε στο «μπουλούκι» του περίφημου κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη. Κοντά του έμαθε τα μυστικά της πολεμικής τέχνης, ξεχωρίζοντας για την ανδρεία και την ευρωστία του. Ήταν ψηλός, μελαχρινός, πρώτος στο πήδημα και γρήγορος στο τρέξιμο. Η αλληλοεκτίμηση και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Καπετάνιου και του Νικηταρά, οδήγησαν τελικά στον γάμο του  με την κόρη του Ζαχαριά, την  Αγγελίνα. Το 1805, στο μεγάλο διωγμό των κλεφταρματολών, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους και ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ζάκυνθο. Έκτοτε,  δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Την αφοσίωση του Νικηταρά προς τον θείο του ο λαός την είπε με δύο λόγια. « Μπροστά πηγαίνει ο Νικηταράς και πίσω ο Κολοκοτρώνης»  αλλά και θέλοντας να τονίσουν την στενή και άρρηκτη σχέση των δύο ανδρών έλεγαν: « Η κεφαλή ήτο του Κολοκοτρώνη και η χειρ του Νικηταρά ».

Η γενοκτονία δεν παίρνει εισαγωγικά

Του Ν.Λυγερού

Όποιος και να είναι στο Υπουργείο Παιδείας, η γενοκτονία δεν παίρνει εισαγωγικά. Και οι δηλώσεις που δεν είναι ενημερωμένες ούτε για το αρμενικό, ούτε για την απόφαση του νομοσχεδίου ποινικοποίησης από τη Γαλλία, ενώ είχε περάσει από τη Bουλή και τη Γερουσία κι ούτε για τα δεδομένα της περιοχής, δεν έχουν καμία αξία ακόμα κι αν παρουσιάζονται αποκλειστικά για λόγους πολιτικούς. Επίσης είναι αστείο ν’ ακούμε κόμματα να μιλούν για παλαιοκομματισμό, ενώ προέρχονται από συστήματα που έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, γιατί καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και γιατί είχαν διαπράξει γενοκτονίες ενάντια στους λαούς της περιοχής. Βέβαια όταν συνεχώς προωθείς την ιδέα ότι η ιστορία πέθανε, στο τέλος καταλήγεις να κάνεις σοβαρά ιστορικά λάθη γιατί η ιστορία συνεχίζει να ζει χωρίς να έχει καν σταματήσει ακόμα και στις χειρότερες εποχές για τους ανθρώπους.

Ανατολική Μεσόγειος και Φυσικό Αέριο(Βίντεο)

Του Ν.Λυγερού

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ δημιουργεί ένα συμμαχικό πλαίσιο που ενισχύει πρακτικά την Κύπρο και την Ελλάδα, λόγω των εξελίξεων της τριμερούς. Δεν πρέπει βέβαια να εξετάζουμε τα πράγματα με τρόπο τοπικιστικό αφού σημασία έχει η ολική πορεία της στρατηγικής της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο και μόνο τι φυσικό αέριο υπάρχει σε κάθε μια από τις ΑΟΖ τους αλλά συνολικά λόγω της ανάγκης αποθεμάτων που χρειάζεται ο αγωγός East Med για να είναι βιώσιμος στην τροφοδότησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όταν η δύναμη των οπαδών ζωντανεύει γήπεδο-φάντασμα! (Βίντεο-Φωτο)

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ


Mία εκπληκτική ιστορία που αποδεικνύει την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη δύναμη των οπαδών που ζωντάνεψαν γήπεδο – ερείπιο.

Όπως ανακάλυψε η ιστοσελίδα Football-land.gr οι φίλαθλοι της τσεχικής ομάδας Ζμπροϊόβκα Μπρνο σε συνεργασία με τον πρώην παίκτη της ομάδας τους Πετρ Σβάνκαρα κατάφεραν φέτος κάτι ξεχωριστό!

Το ιστορικό γήπεδο της Μπρνο «Za Luzankami» ήταν παρατημένο από τη διοίκηση του συλλόγου και θύμιζε περισσότερο αγρόκτημα παρά το γήπεδο, στο οποίο η ομάδα της Τσεχίας είχε ζήσει τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της.

ΣτΕ: Η Τουρκία να καταβάλει οφειλόμενες αποζημιώσεις στην Κύπρο με τόκο - Την κάλεσε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Λευκωσία: Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) κάλεσε την Τουρκία να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την Κύπρο και να καταβάλει τις αποζημιώσεις που οφείλει με τόκο.

Στην απόφαση που έλαβαν την Πέμπτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών του ΣτΕ την Πέμπτη, εκφράζεται για άλλη μια φορά «βαθιά αποδοκιμασία για τη μη καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης που επιδικάστηκε» από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις «Βαρνάβα και άλλοι» που αφορούν τους αγνοούμενους, καθώς και στην ομάδα υποθέσεων υπό την «Ξενίδη-Αρέστη» που αφορά κατεχόμενες περιουσίες.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΟΡΟΣ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!!!ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ!!!ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ!!!!

ΑΡΘΡΑ 12

Άρθρο 1: Πολυπολιτισμική Παιδεία σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, από 11.9.2016.
Άρθρο 2: Κατάργηση Θρησκευτικών Εορτών και Εθνικών σε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από 11.9.2017.
Άρθρο 3: Κατάργηση Εκκλησιασμού μαθητών, από 11.11.2016.
Άρθρο 4: Υποχρεωτική επίσκεψη σε Συναγωγή και Ισλαμικό Τέμενος από Εκπαιδευτική Βαθμίδα του Δημοτικού και σταδιακώς σε εκπαιδευτικές βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου, από 11.11.2016.

Αναγνωστοπούλου: Αντί να ασχοληθεί με τα κλειστά σχολεία, προκαλεί με απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στην εκπαίδευση μοιάζει πιο τραγική από ποτέ. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι η νέα κυβέρνηση και δη η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να έχει σαν πρώτο μέλημά της την κάλυψη των χιλιάδων κενών και την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου άφησε... άφωνους τους πάντες σήμερα, Παρασκευή (25/09/2015), καθώς θεώρησε σκόπιμο να προαναγγείλει την χωρίς αιτιολόγηση απαλλαγή από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν.

Με ένα e-mail οι κατασχέσεις από την εφορία από 1ης Οκτωβρίου

Σε πρώτη φάση θα αφορούν μη ρυθμιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 70.000 ευρώ - Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε μια εβδομάδα
Τη δυνατότητα να προχωρά σε κατασχέσεις με ένα e-mail βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Οκτωβρίου καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει το προσωρινό καθεστώς αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά όσους έχουν μη ρυθμιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές υψηλότερες των 70.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000: Κλιμακωτό «ψαλίδι» έως και 11%

«Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων δεν θα κάνουμε» δήλωσε ο Γ.Κατρούγκαλος επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις σκέψεις για «κούρεμα» στις υψηλές συντάξεις - Πρόταση για επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ στο σύνολο των παροχών - «Καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί» απαντά το υπουργείο Εργασίας και προαναγγέλλει αναδιανομή υπέρ των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων
Με κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να υπερκεράσει τα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου για το ασφαλιστικό όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Μόνα Λίζα: Βρέθηκε ο τάφος της γυναίκας που πόζαρε στον πιο διάσημο πίνακα του Ντα Βίντσι (Φωτό)

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος που ανακαλύφθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στη Φλωρεντία, ανήκει στη γυναίκα που πόζαρε στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και εικονίζεται στον πιο διάσημο πίνακά του τη Μόνα Λίζα. 
 
Μετά από εξετάσεις που έγιναν στα υπολείμματα που βρέθηκαν στον τάφο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι όντως ο τάφος ανήκει στη Lisa Gherardini del Giocondo. 

ΠΑΤΡΑ - ΣΟΚ: Κοριτσάκι δεν πήγαινε σχολείο γιατί δεν είχε φαγητό

Δραματικές διαστάσεις έλαβε τελικά η φτώχεια στην Αχαική πρωτεύουσα, όπου καθημερινά καταγράφεται μία αίτηση προς τις κοινωνικές δομές του Δήμου, από άστεγη οικογένεια που τώρα κοιμούνται σε χαμόσπιτα και οχήματα αλλά και μεμονωμένα άτομα, με αυξανόμενο μάλιστα ρυθμό ακόμα και σε αυτή την κατάσταση.

Η Πάτρα από πέρυσι το χειμώνα περιμένει την εφαρμογή του προγράμματος στέγασης, με τους πρώτους 25 αστέγους που έχουν επιλεγεί να τελούν εν αναμονή, μέσα στο φθινόπωρο, για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημά τους.