Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή(Βίντεο)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή το ResPublica διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση στις 23 Ιανουαρίου 2022, ώρα 7 μ.μ. με καλεσμένους τους:

Γιώργο Καραμπελιά – Συγγραφέα, Ιστορικό Ερευνητή και Εκδότη,
Δημήτρη Σταθακόπουλο – Δρ. Παντείου και Οθωμανολόγο,

Συμμετέχουν από το ResPublica,
Γιώργος Κουτσαντώνης – Μεταφραστής, Αρθρογράφος,
Μιχάλης Θεοδοσιάδης -Δρ. Διεθνούς Πολιτικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας (Goldsmiths, University of London).

Τρία χρόνια από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών- Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος

Στις 25 Ιανουαρίου 2022 συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ψήφιση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», στη Βουλή.

     Σύμφωνα με αυτή, και παρά τις τότε διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και την πλήρη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα βόρεια σύνορά μας, παγιώνεται ψευδεπίγραφο «Μακεδονικό» κράτος, με «Μακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια για την Ελληνικότητα των Μακεδόνων και υπονομεύοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος.

H τοπική ιστορία ως ψηφίδα της εθνικής συνείδησης

Του Χρήστου Κλειώση

Η ιστορική μνήμη δεν είναι συνυφασμένη μόνο με συγκεκριμένο χρόνο, αλλά και με συγκεκριμένο χώρο όπου εξελίχθηκαν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται. Κάθε χώρος της ελληνικής πολιτισμικής επικράτειας, η οποία δεν ταυτίζεται, αλλά υπερβαίνει την κρατική επικράτεια, έχει μια ιστορία να πει, μια συνήθεια να διατηρήσει και έναν πολιτισμό να μεταλαμπαδεύσει. Εξάλλου η τοπική πολιτισμική ταυτότητα, ως ψηφίδα της εθνικής ταυτότητας την ενισχύει και την κάνει πιο ακμαία, αφού η σχέση του προσώπου με τον πολιτισμό του έθνους του γίνεται πιο άμεση και πιο προσωπική όταν η αναφορά του προσώπου δεν είναι αφηρημένη, αλλά συγκεκριμένη και προσδιορισμένη στον τόπο και τον χρόνο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ 1915-1917(;)

Του Υπλγού Μιλτιάδη Β. Παρλάντζα, MSc, MA (c)

Μελετώντας τη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αποτέλεσε μία περίοδο γεμάτη από διεθνείς συγκρούσεις, εντάσεις, κρίσεις και πολέμους. Η Ελλάδα- και κατ` επέκταση ο ελληνισμός- συμμετείχε σε επτά Πολέμους (Α΄ & Β΄ Βαλκανικός, Α΄ & Β΄ Παγκόσμιος, Εκστρατεία Ουκρανίας, Μικρασιατική Εκστρατεία, Εμφύλιος), διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, υλοποίησε τη Μεγάλη Ιδέα σε μεγάλο βαθμό, γνώρισε γενοκτονίες, σφαγές και προσφυγιά. Επιπλέον παρουσίασε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια η οποία υπήρξε συνέπεια σε μεγάλο βαθμό του Εθνικού Διχασμού.

Η ανάγκη χρήσης «ήπιας ισχύος» από την Ελλάδα στη Λιβύη

Νίκος Μελέτης

Μετά την επ' αόριστον αναβολή των εκλογών της Λιβύης η γειτονική χώρα της Β. Αφρικής έχει μπει σε ένα σκοτεινό μονοπάτι, καθώς οι αντιπαλότητες εντείνονται όπως και η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είναι στον αέρα ενώ οι ένοπλες πολιτοφυλακές απειλούν με ξέσπασμα νέου κύματος βίας.

Η επικίνδυνη ρευστότητα στη Λιβύη αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή είναι γειτονική χώρα με την οποία υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, με κορυφαία βεβαίως αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών και την επίλυση του μείζονος προβλήματος που δημιουργεί το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Ο Πούτιν "πειρατής της Καραϊβικής" με πυρηνικά δίπλα στις ΗΠΑ;

Του James Stavridis

Όταν περνούσα από τη διαδικασία έγκρισης διορισμού το 2006 προκειμένου να αναλάβω διοικητής της Νότιας Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ - υπεύθυνος για όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική - με ρωτούσαν συχνά για το Δόγμα Μονρόε.

Με έτος διατύπωσης το 1823 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, προειδοποιούσε τις ευρωπαϊκές χώρες κατά του περαιτέρω αποικισμού της ηπείρου της Αμερικής και επεκτάθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις προκειμένου να δημιουργήσει ουσιαστικά μια αποκλειστική σφαίρα επιρροής για τις ΗΠΑ σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο.

Γ. Μανιάτης: Ο EastMed και το σταυροδρόμι της ενεργειακής στρατηγικής

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που πλήττει (μόνο) την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της εμμονικής μονομέρειας της Ε.Ε. να επενδύει και να ασχολείται αποκλειστικά με το (σωστό) Green Deal, αγνοώντας όμως επιδεικτικά τους άλλους δύο, εξίσου σημαντικούς, συντελεστές της βιώσιμης ενέργειας 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που πλήττει (μόνο) την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της εμμονικής μονομέρειας της Ε.Ε. να επενδύει και να ασχολείται αποκλειστικά με το (σωστό) Green Deal, αγνοώντας όμως επιδεικτικά τους άλλους δύο, εξίσου σημαντικούς, συντελεστές της βιώσιμης ενέργειας: α) την ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή την επάρκεια φυσικού αερίου (Φ.Α.) για τα κράτη-μέλη, και β) την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, που πριν από την κρίση έπληττε 54.000.000 Ευρωπαίους πολίτες και τώρα πολλαπλάσιους.

Περί στρατηγικής ορθότητας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δρ. Διονύσης Τσιριγώτης
Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και
Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Είτε η Ελλάδα θα προσδεθεί παραρτηματικά στο άρμα της Τουρκίας, είτε θα προασπίσει το συμφέρον επιβίωσής της,

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της συζήτησης που λαμβάνει χώρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο περί της ακολουθητέας στρατηγικής της Ελλάδας έναντι της  Τουρκίας. Αναμφίλεκτα το ερώτημα περί επιλογής κρατικής στρατηγικής δεν απαντάται με «ελαφρά τη καρδία». Αυτό γιατί ο εκάστοτε κρατικός δρώντας οφείλει να εκκινήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης-εφαρμογής της στρατηγικής του από την  ορθολογική ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Πατρίκ Μεζονάβ στη «Ν»: Θα ενισχύσουμε αποφασιστικά την Ελλάδα ως το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης

Ο Γάλλος πρέσβης μιλά για τις διμερείς σχέσεις και τις τουρκικές προκλήσεις

Από την έντυπη έκδοση
Στον Μιχάλη Ψύλο
psilosm@naftemporiki.gr


«Πιστεύω πολύ στην ελληνογαλλική σχέση. Η Ελλάδα είναι σήμερα το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Και η Κύπρος επίσης. Και υπ’ αυτή την έννοια υπάρχουν ευθύνες, τις οποίες πρέπει να σκεφτεί η Ευρώπη. Σε αυτή την περιοχή του κόσμου, η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος. Αυτό είναι το νόημα της διμερούς στρατηγικής μας σχέσης. Και αυτή τη σχέση θα τη συνεχίσουμε και θα την ενισχύσουμε αποφασιστικά»: Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το μήνυμα που στέλνει μέσω της «Ναυτεμπορικής» ο Πατρίκ Μεζονάβ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Πως θα αντιμετωπίσουμε τον Ρομποτικό Υβριδικό Πόλεμο της Τουρκίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η απειλή των UAV, σε ευάριθμη διαθεσιμότητα στο τουρκικό οπλοστάσιο, απασχολεί τελευταίως όλο και περισσότερο ακόμη και σχολιαστές, λόγω της αυξήσεως του αριθμού παρανόμων εισόδων στο FIR Αθηνών ή και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Τίθεται δε το ερώτημα, γιατί δεν καταρρίπτονται.

Εντελώς συνοπτικώς, μπορούμε να πούμε ότι σε πρώτο στάδιο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διείδαν στα UAV μια καινοτόμο προσέγγιση στην επιτήρηση της εκτεταμένης και εξαιρετικά πορώδους μεθορίου με το Ιράκ και την Συρία, από την οποία διείσδυαν Κούρδοι αντάρτες, επιδιδόμενοι σε ανταρτοπόλεμο εντός τουρκικής επικρατείας. Τα UAV εξασφάλισαν δυνατότητα Eπίμονης (Persistent) Επιτήρησης χαμηλού κόστους μεγάλων περιοχών με έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοούσε την ανταρτική δράση. 

Τέλος τα παραμύθια! Δεν δικαιούται να μιλάει η Τουρκία(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Τέλος τα παραμύθια! Δεν δικαιούται να μιλάει η Τουρκία. Εγκλήματα από Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Μέγα θράσος να κατηγορούν Ελλάδα και Κύπρο.

Στις κατηγορίες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ότι στηρίζουν την τρομοκρατία αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Οι κατηγορίες της Τουρκίας αφορούν την επανασύσταση του συνδέσμου αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά. Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ διαπράττουν εγκλήματα κατά των Κούρδων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ΔΕΝ θα βοηθήσει την Τουρκία για τις υποθέσεις της HalkBank και των μπράβων του Ερντογάν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο δικαστικές υποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- είναι σχεδόν αδύνατο να απεμπλακεί.

Και οι δύο αυτές υποθέσεις «μολύνουν» τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά τη βοήθεια του προέδρου Μπάιντεν -όπως είχε κάνει στο παρελθόν και με τον πρώην πρόεδρο ΝτόναλντΤραμπ- για να πέσουν στα μαλακά η τράπεζα HalkBank και οι ακροδεξιοί σωματοφύλακες του Τούρκου ηγέτη.

Οι τελευταίοι είχαν στείλει στο νοσοκομείο Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον του, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Καραβίδας Στεφ: Έχουμε τα μέσα να εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να δείξουμε ...(Βίντεο)

Ο Επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας στον Focus FM 103.6 (21-01-2022). 

Μίλησε για την έλευση των έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στην Ελλάδα, για τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση που θα έπρεπε να διατηρεί η χώρα μας. 

Τόνισε ότι η άφιξη των Rafale αποτελεί «ορόσημο» διότι πέρα από το προφανές όφελος, «σηματοδοτεί επίσης μία ποιοτική διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας την Τουρκία και γενικά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο». 

Κων.Γρίβας: Εγχώριο κατεστημένο "βοηθάει" την Τουρκία στα 12 ναυτικά μίλια(Βίντεο)

Ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, καλεσμένος του Πάνου Παναγιωτόπουλου στην εκπομπή Western, μιλάει για το εγχώριο κατεστημένο που "βοηθάει" την Τουρκία στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από την Πατρίδα μας. 

Γ. Αδαλής - Κ. Γρίβας:Ενεργειακά παράδοξα, και λάθος εκτιμήσεις (Βίντεο)


                               Γ. Αδαλής - Κ. Γρίβας: Ενεργειακά παράδοξα, και λάθος εκτιμήσεις 

καλεσμένοι στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων" του αντρέα Μαζαράκη