Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ίων Δραγούμης (1878 – 1920)

Διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας. Aνάλωσε τη ζωή του στην προάσπιση των εθνικών υποθέσεων, μέχρις ότου πέσει και ο ίδιος θύμα του Εθνικού Διχασμού το 1920. Μαζί με τους φίλους του Περικλή Γιαννόπουλο και Αθανάσιο Σουλιώτη - Νικολαΐδη, υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ελληνικού ρομαντικού εθνικισμού των αρχών του 20ου αιώνα.
Με καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς, ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878. Ήταν ο πέμπτος γιος του δικαστικού και μετέπειτα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και της Ελισάβετ Κοντογιαννάκη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1897 κατατάχτηκε εθελοντής στον άτυχο για τα ελληνικά όπλα ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Το φαράγγι της Κρήτης που δημιουργήθηκε από έναν Γίγαντα της μυθολογίας - Ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα

Σύμφωνα με την μυθολογία το φαράγγι τις Σαμαρίνας δημιουργήθηκε από τον Γίγαντα Σαραντάπηχο, γιο του Δία. Διψασμένος όπως ήταν έσκυψε να πιει νερό από τον ποταμό Κρυγιό ή Μύρτο και η γενειάδα του χώρισε στα δύο τα βράχια, δημιουργώντας αυτό το επιβλητικό θαύμα της φύσης.

Η ονομασία του, ωστόσο, είναι εμπνευσμένη από τους Σαρακήνους, ένα τοπωνύμιο που συναντάται σχετικά συχνά στην Κρήτη.
Το φαράγγι συναντάται λίγα μέτρα έξω από το χωριό Μύθοι στην επαρχία της Ιεράπετρας και πολύ κοντά στον παραθαλάσσιο Μύρτο, όπου εκβάλει και ο Κρυοπόταμος που διασχίζει το φαράγγι.

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλαζοπτώσεις - ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Φωτογραφία: Eurokinissi
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει:

«Μεταβολή του καιρού προβλέπεται, από το απόγευμα του Σαββάτου
(01-08-2020) μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (02-08-2020).

Σεντόπ: Η Τουρκία, χώρα "ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια της Α. Μεσογείου

Ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, προέβη σε δηλώσεις μετά τη σημερινή προσευχή στην Αγία Σοφία κατά την οποία συμμετείχε.

Ο Σεντόπ είπε ότι σήμερα πραγματοποίησαν μετά από 86 χρόνια στην Αγία Σοφία την προσευχή για το μπαϊράμι.
“”Είναι ένας ξεχωριστός ενθουσιασμός αυτός για το έθνος μας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας (ως τζαμί) είναι ένα σημείο καμπής για την ιστορία μας και θα είναι. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι θα γίνουν πολύ πιο σημαντικά βήματα στο μέλλον έπειτα από το μήνυμα πνευματικότητας που δόθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας. Από εδώ, την Κων/πολη, στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στο αδελφό τζαμί της Αγίας Σοφίας, Μεστζίτ Ακσά”.

Η Ελλάδα ανάγκασε την Τουρκία να βάλει την ουρά στα σκέλια – «Κόλαση» από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η Τουρκία επέλεξε να αμφισβητήσει πλήρως την ελληνική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 4 ώρες, το 85% της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού είχε λάβει θέσεις μάχης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ η Πολεμική Αεροπορία ήταν σε πλήρη ετοιμότητα να ξεκινήσει αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρακτικά τα τουρκικά πλοία και η Τουρκική Αεροπορία ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν μία ελληνική πανστρατιά σε μία αναμέτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό ότι θα επέφερε καταστροφικές απώλειες για το Τουρκικό Ναυτικό και Αεροπορία αφού η ελληνική πλευρά κατέλαβε εξ αρχής καλύτερες θέσεις!!!

Η ΠΑΣΑ αλήθεια για Γερμανία και Τουρκία – Αυτό ζητά το Βερολίνο από την Ελλάδα

Άλλα περίμενε η Μέρκελ, άλλα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα…
Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις ξεκινούν από σχεδόν 120 χρόνια πριν όταν οι Κεντρικές Δυνάμεις ξεκίνησαν να συνεργάζονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέχοντάς της όπλα αλλά και τεχνογνωσία.  Ο φορητός οπλισμός του τουρκικού πεζικού το 1897, παράγοντας που έκρινε εν μέρη και τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (νίκη Τουρκίας), ήταν γερμανικός ενώ αργότερα, οι Τούρκοι έφεραν Γερμανούς αξιωματικούς για τα οχυρωματικά έργα που πραγματοποίησαν σε διάφορες περιοχές που κατείχαν.