Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ανάλυση στρατηγικών σημείων της Συνθήκηs Ειρήνηs της 6 Σεπτεμβρίου 1669


Του Ν. Λυγερού
1) Προς τον σκοπόν να απολαύση η Δημοκρατία σταθεράν ειρήνην με την Πύλην, ως αύτη πάντοτε επεδίωξε, η πόλις του Χάνδακος με τα κανόνια και τα πολεμοφόδια τα ανήκοντα εις αυτήν θα παραδοθή εις χείρας αυτών που θα υποδειχθούν εκ μέρους του Μεγάλου Βεζύρου, υπό τους αμέσως κατωτέρω αναγραφομένους όρους.

Εδώ βλέπουμε πως από την αναμενόμενη ήττα, ο Μοροζίνι καταφέρνει και αλλάζει τα δεδομένα για να συνεχίσει τον αγώνα με πλάγιο τρόπο, γιατί έβλεπε ήδη τη συνέχεια και είχε απαιτήσεις που θα βοηθούσαν στην υλοποίηση του σχεδίου του, διότι ήξερε ότι οι πολιορκητές βιάζονταν να τελειώσουν με το Μέγα Κάστρο και φοβόντουσαν ότι είχε ακόμα την δυνατότητα να καθυστερήσει την πτώση, ενώ η πραγματικότητα ήταν ότι η κατάσταση ήταν ήδη απεγνωσμένη και χωρίς αυτό το τέχνασμα που οδήγησε σε στρατήγημα θα τους είχαν σφάξει όλους όπως έγινε στην Αμμόχωστο το 1571.

Συγκλονιστικό: Τζιχαντιστές βομβαρδίσαν Ελληνορθόδοξη εκκλησία την ώρα της λειτουργίας! (Βίντεο)

Τα παιδιά ψέλνουν τρομοκρατημένα

Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Συρίας την ώρα της λειτουργίας της Κυριακής, στην πόλη Σελευκόπολη (Σκέλπια στα Αραβικά), βομβάρδισαν οι τζιχαντιστές.

Οι εικόνες που αποτυπώνονται στο βίντεο που ακολουθεί συγκλονίζουν. Ενώ ακούγεται ο ήχος από την οβίδα που πέφτει έξω από την εκκλησία, μέσα οι Χριστιανοί ψάλλουν το «Μεθ΄ ημών ο Θεός», χωρίς να ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Νωρίτερα είχαν πέσει ακόμα δυο οβίδες. Στο βίντεο ακούγονται μικρά παιδιά να ψάλλουν και ταυτόχρονα τρομοκρατημένα να κλαίνε μη ξέροντας τι θα συμβεί, ενώ η επίθεση συνεχίζεται.