Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 Ιουλίου του 1850(Βίντεο)

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ

«Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην κρυσταλλένια θάλασσα του Μοριά και στα γαλαζένια νερά του Σμιγοπέλαγου.

Ένα γαλαζόβλεφο προπύλι στον ορίζοντα του Μινωικού, του Αιγαιοπελαγίτικου και Ιονιοπελαγίτικου πολιτισμού, ένα πελαγοδρόμι στις ανταύγειες του γλαυκού ονείρου, ένα γλυκολάλημα της χαράς στο φιλί της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

Hans Julius Zassenhaus (1912-1991)

Του Ν. Λυγερού

Γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1912 στο Koblenz-Moselweiss στη Γερμανία και πέθανε στο Columbus, στο Ohio στις ΗΠΑ. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική αλλά η επιρροή των Emil Artin και Erich Hecke τον οδήγησε στη μαθηματική έρευνα. Έκανε το διδακτορικό του με τον Artin. Τότε απέδειξε το περίφημο λήμμα της πεταλούδας που επιτρέπει μια απλή απόδειξη του θεωρήματος Jordan Hölder. Είχε πάρα πολλές δυσκολίες να ξεπεράσει λόγω του ναζιστικού καθεστώτος. Είδε μάλιστα τους φανατικούς να καίνε βιβλία. Κατάφερε να τελειώσει το διδακτορικό του το 1934. Τότε δημιούργησε τις ομάδες του Zassenhaus που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ταξινόμηση των πεπερασμένων απλών ομάδων. Το 1937 έγραψε το περίφημο βιβλίο περί θεωρίας ομάδων βασισμένο στις διαλέξεις του Artin. Στην υφηγεσία του το 1938 μελέτησε τους δακτύλιους του Lie με χαρακτηριστικό πρώτο αριθμό. Το 1948-49 ενώ ήταν στο Hamburg, πήγε στο Glasgow.

Δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει στις 2 Οκτωβρίου το δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του pronews.gr (δείτε σχετικά ΕΔΩ)
 
Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;".

Σε φορολογικό «παράδεισο» μετατρέπεται η Βρετανία μετά το Brexit - Τί ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τ.Όσμπορν - ΠΡΩΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Σε φορολογικό παράδεισο θα μετατραπεί η Βρετανία μετά το Brexit: ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε στους Financial Times ότι προτίθεται να κατεβάσει από το 20 στο 15% τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (Corporate Tax), που είναι και το πιο μικρό ποσοστό που υπάρχει στις μεγάλες οικονομίες τη στιγμή που σε άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 25%.