Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο ικέτης Σαμαράς, η ζητιάνα Λαγκάρντ και η... αφέντρα Μέρκελ


 
Έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ευρωζώνη με αφορμή την Κύπρο, βρήκε η εφημερίδα Moscow Times. Με έναν πίνακα, όπου φυσικά δεσπόζει η... Άνγκελα Μέρκελ.

Και ποιος δεν είναι μέσα στον πίνακα, όλοι οι πρωταγωνιστές της... οικονομικής και πολίτικης ζωής.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο μέσω όλων, μοιάζει με... ταβερνιάρισσα. Στα αριστερά της, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς υποκλίνεται, μπροστά της στέκεται ρακένδυτος και με βλέμμα τρόμου ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η Κριστίν Λαγκάρντ της απλώνει το χέρι σαν ζητιάνα.

Γιατί γαμιέται (!) το σύμπαν στην Κύπρο... ("F@ck€d up beyond all recognition")

Ο τίτλος του άρθρου του Ρ. Krugman είναι "Cyprus: The Sum of ALL FUBAR", όπου FUBAR είναι τα αρχικά των λέξεων "F@ck€d up beyond all recognition".
 
Η κατάσταση στην Κύπρο είναι πλέον ξεκάθαρη - και αυτό δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό. Αντίθετα, η Κύπρος φαίνεται ότι έχει καταφέρει να συνδυάσει όλα όσα πήγαν στραβά σε άλλες χώρες.
1. Tράπεζες εκτός πραγματικότητας. Η Κύπρος έχει ένα τεράστιο τραπεζικό σύστημα -στοιχεία ενεργητικού 8 φορές το ΑΕΠ-, βασισμένο σε ένα...
μοντέλο προσέλκυσης offshore κεφαλαίων με υψηλά επιτόκια και μεγάλες ευκαιρίες για φοροαποφυγή - φοροδιαφυγή.
Ρώτησα κάποιους ανθρώπους και ξεκαθάρισα κάτι που με προβλημάτιζε. Επίσημα, μόνο το 40% των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν ανήκει σε μόνιμους κατοίκους, και αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις των μόνιμων κατοίκων ανέρχονται στο 500% του ΑΕΠ, το οποίο είναι τελείως τρελό. Αλλά η λέξη κάτοικος δεν σημαίνει αυτό που φαντάζεστε ότι σημαίνει. Ορισμένα από τα χρήματα προέρχονται από πλούσιους ξένους που ζουν στην Κύπρο.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail: Εάν η Κύπρος πέσει στα χέρια της Ρωσίας...

«Εάν η Κύπρος πέσει στα ...χέρια της Ρωσίας, τότε η Δύση θα έχει χάσει την πρώτη μάχη στο νέο Ψυχρό Πόλεμο», υποστηρίζει στο τίτλο της σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ "Daily Mail" το οποίο επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αδυναμία αλλά και την αδράνεια της Ε.Ε να συμβάλει στην οικονομική διάσωση της χώρας.

"Η οικονομική αδυναμία της Δύσης μετετράπη σε  «αχίλλειος πτέρναν της ». Η αδράνεια άφησε ένα μέλος της Ε.Ε που βρίσκεται σε καίρια στρατηγική θέση να κινδυνεύει να πέσει σα ρωσικά χέρια. Η οργή των Κυπρίων να βλέπουν μία ευρωπαϊκή επιδρομή στις περιουσίες τους τους στρέφει σε αναζήτηση ενός εναλλακτικού οικονομικού σωτήρα, την Ρωσία", γράφει , μεταξύ άλλων, βρετανική εφημερίδα.  

Με τίτλο: «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...» Economist: Καρχαρίες γύρω από τη μισοβυθισμένη Κύπρο

Το ναυάγιο της Κύπρου με καρχαρίες να καραδοκούν γύρω από τη μισοβυθισμένη Μεγαλόνησο απεικονίζει μ΄ ένα καυστικό εξώφυλλο το εβδομαδιαίο περιοδικό "Economist".

Υπό τον τίτλο: «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...» , το κύριο άρθρο του Economist σχολιάζει τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις για την οικονομική διάσωση της χώρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της από την ζώνη του ευρώ. Ο Economist υπερτονίζει την δυσχερή θέση στην οποία έχει τώρα περιέλθει η Μεγαλόνησος.

Σε κλοιό διαδηλωτών η κυπριακή Βουλή

Εκαντοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις στην οικονομία, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στην κυπριακή Βουλή.

Κρατούν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και φωνάζουν συνθήματα και εναντίον του Διοικητή της ΚΤ, όπως «Δημητριάδη παραιτήσου, εσύ και οι σύμβουλοί σου».

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο του κοινοβουλίου.

Σε λουκάνικα και μπιφτέκια... Ανησυχία για το DNA αλόγου σε προϊόντα «ΝΙΚΑΣ» και «ΥΦΑΝΤΗΣ»

Για τα καλά φαίνεται να απασχολεί και την Ελλάδα το ευρωπαϊκό διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, καθώς ένα μήνα μετά την ανάδειξη του θέματος, οι ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα βρίσκουν δείγματα σε ελληνικές βιομηχανίες

Τελευταίο κρούσμα οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για τις εταιρείας Υφαντής και Νίκας καθώς και για μια σειρά επιχειρήσεων catering.

Deutsche Βank: Aναμένουμε συμβιβασμό και παραμονή της Κύπρου στο ευρώ

Την εκτίμηση ότι τελικά θα γίνει συμβιβασμός, η Κύπρος θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και οι αναταράξεις στην αγορά θα αποδειχθούν περιορισμένες, προβαίνει σε ανάλυση της η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την έκθεση ("The House View", 21 Μαρτίου) που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικoύ ομίλου, David Folkerts Landau οι επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ψηφίσει υπέρ μίας μορφής κουρέματος των καταθέσεων, επαναφέροντας ουσιαστικά στο προσκήνιο την αρχική συμφωνία του Eurogroup, να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ή να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για μία νέα συμφωνία.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον της Κύπρου

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Στυλιανίδης. Οπως είπε «αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές όποια απόφαση και αν ληφθεί», σημείωσε πάντως ότι «βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο με την τρόικα». Πρόσθεσε ότι το κούρεμα ξαναπάει στη Βουλή και η κυβέρνηση καλεί τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα γιατί η χώρα πρέπει να σωθεί.
Το σχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας με τον διαχωρισμό σε καλό και κακό τμήμα παρουσίασε σε βουλευτές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Κύπρο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

Το «βρόμικο» παιχνίδι των Γερμανών στην Κύπρο

Το «βρόμικο» παιχνίδι των Γερμανών στην Κύπρο

Στα 5,9 δισ. ευρώ η έκθεση γερμανικών τραπεζών στη Μεγαλόνησο -  Γιατί η Μέρκελ τρέμει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου
Εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι οι γερμανικές τράπεζες.
Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας για γρήγορη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις τράπεζες στην Κύπρο.
Εδώ λοιπόν ξεσκεπάζεται το «ύπουλο» παιχνίδι των Γερμανών. Όλως τυχαίως, το ποσό που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο από το κούρεμα των καταθέσεων ή ό,τι άλλο θα ζητηθεί, είναι ακριβώς το ποσό που είναι εκτεθειμένες οι γερμανικές τράπεζες.

Ο Άξονας απέναντι στην ηρωική δασκάλα

Ο Άξονας απέναντι στην ηρωική δασκάλα
«Είμαι ο δεύτερος καλύτερος μαθητής του Κεμάλ μετά τον Μουσολίνι» είχε πει ο Χίτλερ. Η φράση αυτή απέκτησε σάρκα και οστά στην υπόθεση της ηρωικής δασκάλας του Έβρου, Χαράς Νικοπούλου, η οποία δέχεται πόλεμο τα τελευταία χρόνια από το φασιστικό σύστημα του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.
Ο ετερόκλητος συρφετός απέναντι στην Δασκάλα ξύπνησε τις μνήμες της θηριωδίας καθώς στην αίθουσα του δικαστηρίου έφεραν μέχρι και Αυστριακό πολιτικό.
Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, δεν υπέκυψε επί μήνες στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μέχρι που υπέστη επίθεση και ξυλοδαρμό από μουσουλμάνο παρακρατικό. Ποιο ήταν το έγκλημά της ώστε να αποτελέσει στόχο; Τόλμησε να επιτελέσει συνειδητά το έργο της Ελληνίδας δασκάλας!

Ανεπαρκείς, ελάχιστοι και μοιραίοι

Ανεπαρκείς, ελάχιστοι και μοιραίοι
Στην πιο κρίσιμη συγκυρία, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, η χώρα στερείται ηγεσιών - Μία καταλυτική σύγκριση με το παρελθόν απογυμνώνει τη σημερινή πολιτική ηγεσία
Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Η Γερμανία έχοντας επιβάλλει τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της στην Ελλάδα, έβαλε στο στόχαστρο την Κύπρο. Με πρωτοφανή κυνικότητα, εμπάθεια και μίσος που δεν τιθασεύεται, το Βερολίνο κατεδαφίζει την ευρωπαϊκή ιδέα και την αντικαθιστά με τη Γερμανική Ευρώπη.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι αποκαλυπτικές, διαλύουν ψευδαισθήσεις, φανερώνουν το έλλειμμα και την ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Δραματική έκκληση «Τις επόμενες ώρες κρίνεται το μέλλον της χώρας»

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε την Παρασκευή 22 Μαρτίου ότι η Ρωσία «δεν κλείνει την πόρτα» στην στήριξη της Κύπρου, πρόσθεσε όμως ότι η Λευκωσία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με την ΕΕ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.
«Δεν κλείσαμε την πόρτα» δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα μέλος» πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε μια ελληνική τράπεζα οι Κύπρου και Λαϊκή, αυτόνομη η Ελληνική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη από το capital.gr

Σκληρή μάχη δίνουν, Alpha Bank και Πειραιώς για να αποκτήσουν "πακέτο" τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν πωλείται και θα παραμείνει ως έχει.

Το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας δεν θα διαχωριστεί, καθώς θα πωληθεί ως "πακέτο" σε μια από τις δυο ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Προς νέα χαμηλά έτους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Προς τις 910 μονάδες υποχωρεί την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με το βλέμμα της αγοράς "καρφωμένο" στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Λευκωσία.

Η επιεικώς... ψυχρή υποδοχή, εκ μέρους του Βερολίνου και των Βρυξελλών, των εναλλακτικών-συμπληρωματικών προτάσεων που επιδιώκει να παρουσιάσει η Κύπρος, μετά την αποτυχία της αποστολής της Κύπριου ΥΠΟΙΚ στη Μόσχα, φαίνεται να οδηγεί την κυπριακή κυβέρνηση σε επαναπροσανατολισμό, σε μία κατεύθυνση βασισμένη στην απόφαση του Eurogroup, αυτή που ήδη έχει απορρίψει η κυπριακή βουλή.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821



ΑΠΟ THΝ ΣΕΛΙΔΑ  Είμαι ένας από τους 10.964.020 Ελληνες ΤΟY FACEBOOK

ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΣΑΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ JOYAKOUN ΣΤΟ FACEBOOK

Με το "βλέμμα" στην Κύπρο, οι επενδυτές αγνόησαν τα θετικά μάκρο

Dow14.455,823,76 0,03%  



  Nasdaq3.229,10-8,49 -0,26%  

Η Wall Street χθες
Η αβεβαιότητα γύρω από την κυπριακή κρίση χρέους αλλά και η αδυναμία των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας επισκίασαν τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, "χρεώνοντας" την Wall Street με τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα.

Οι μετοχές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην "κόκκινη" περιοχή του ταμπλό, με τις εξελίξεις στην Κύπρο να τροφοδοτούν τη νευρικότητα, απουσία ενός αξιόπιστου σχεδίου διάσωσης της χώρας.

"Η κρίση στην Κύπρο έχει αρχίσει επιτέλους να κερδίζει την προσοχή που πρέπει", σχολίασε ο Brian Battle της Performance Trust Capital Partners, λόγω της πρωτοφανούς φύσης των όρων διάσωσης, και επειδή οι επενδυτές δεν θέλουν να εκτεθούν πριν από ένα "αβέβαιο Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη".

"Εκτιμώ πως είναι προσωρινό, αλλά αυτό οδηγεί τώρα τις αγορές", είπε από την πλευρά του ο Robert Lutts, επικεφαλής επενδύσεων της Cabot Money Management.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 90,24 μονάδες (-0,62%) κλείνοντας στις 14.421,49 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 31,59 μονάδων (1%) φτάνοντας τις 3.222,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 12,91 μονάδων (-0,8%) στις 1.545,80 μονάδες.

ΦΟΒΕΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΖΗΤΗΣΑΜΕ 2 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΣΩΖΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΝ...! ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ.

Ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της Κύπρου ο νέος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Κύπρος ζήτησε 2 δις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα έσωζαν την κατάσταση, αλλά όπως υποστήριξε, ο κ. Προβόπουλος ήταν άτεγκτος.
"Έτσι πήγαμε στη Ρωσία" είπε ο αντιπρόεδρος στου ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι με το PSI η Ελλάδα κούρεψε 5 δις κυπριακών χρημάτων αλλά αρνήθηκε να δώσει τα 2 πίσω. Όπως μάλιστα τόνισε, η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει τα 41 από τα 50 δις του μηχανισμού και είχε διαθέσιμα τα 9.