Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Όταν ο Έλλην στρατηγός έδιωξε κλοτσηδόν τον “τσαμπουκά” ξένο πρόξενο

Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος είχε λήξει με την Ελλάδα να έχει απελευθερώσει μεγάλο τμήμα των υπόδουλων περιοχών της. Ωστόσο σύντομα η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την έως τότε σύμμαχό της Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι εποφθαλμιούσαν τη Μακεδονία και είχαν στείλει μια μικρή δύναμή τους στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς όμως η κατάσταση έτεινε επιδεινούμενη οι ελληνικές δυνάμεις απαίτησαν την άμεση παράδοση των βουλγαρικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Ο Έλληνας επιτελάρχης αντιστράτηγος Βίκτωρ Δούσμανης διέταξε τον διοικητή της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) υποστράτηγο Καλλάρη να αποστείλει τελεσίγραφο στους Βούλγαρους, απαιτώντας την κατάθεσή των όπλων τους και την αποχώρησή τους από την Πόλη. Ήταν η 18 Ιουνίου 1913.

Ζόραν Ζάεφ στη Βουλγαρία: «Μην στέλνετε πράκτορες στη χώρα μας, είμαστε στο ΝΑΤΟ!»

Σκόπια.

Δεν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κανενός στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε των πολιτών εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Σκοπίων «Σακάμ ντα Καζάμ».

«Αν και στο Σύνταγμα δεν έχουμε μειονότητα με την εθνικότητα των Βουλγάρων, στην απογραφή όλοι μπορούν να καθοριστούν. Υπάρχει το ερώτημα είναι «σε ποια εθνική κοινότητα ανήκετε».

Η Αλβανία καταδίκασε ερήμην Βορειοηπειρώτη

Οκτώ χρόνια φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε συγκέντρωση

Το δικαστήριο του Αργυροκάστρουκατεδίκασε ερήμην σε οκτώ χρόνια και έξι μήνες τον Βορειοηπειρώτη ΜόντηΚολίλαεπειδή τόλμησε να διοργανώσει και να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για μια απόφαση που θυμίζει την περίοδο του Χότζα και δεν συνάδει με το φιλοευρωπαϊκό προφίλ που προβάλλει η ΚυβέρνησιςΡάμα. Οι κατηγορίες του κ. Κολίλα, αντιπροέδρου της Κινήσεως για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, ήσαν «πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια». Η αλβανική Αντιτρομοκρατική

Θρίλερ'' στη Ψέριμο με φορτηγό πλοίο: Εμπλοκή Αζέρων και τουρκικής ακτοφυλακής

Στα ύψη η ένταση

Σε εγρήγορση και με την προσοχή στραμμένη σε όλη την έκταση από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο παραμένει η Αθήνα, μετά και μια σειρά κινήσεις που εξετάζονται προσεκτικά.  

Mάλιστα πριν λίγες ημέρες είχαμε ύποπτη προσάραξη φορτηγού πλοίου υπό σημαία Σιέρα Λεόνε στην Ψέριμο, σε ένα σημείο που δεν θεωρείται επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες (έπνεαν άνεμοι τεσσάρων μποφόρ).  

Τις ανησυχίες για πιθανή προβοκάτσια, ανάλογη με εκείνη που οδήγησε στο επεισόδιο των Ιμίων το

«Τσίριξε» η Yeni Safak: «ΗΠΑ και Ισραήλ έδωσαν Ίμβρο και Τένεδο στην Ελλάδα»

Έξω φρενών η τουρκική ερντογανική εφημερίδα «Yeni Safak» καταγγέλλει σε τίτλο ανάρτησής της «μεγάλη πρόκληση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ: Έδωσαν Ίμβρο (Gökçeada) και Τένεδο (Bozcaada) στην Ελλάδα». Πότε συνέβη αυτό το ευχάριστο γεγονός; Τι εννοεί η ημιπαράφρονα εφημερίδα;

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζόναθαν Σρίερ μοιράστηκε φωτογραφία του με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πίσω από τους δύο άνδρες, φόντο, είναι ο χάρτης του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, όπου πράγματι απεικονίζει Ίμβρο και Τένεδο να ανήκουν στην Ελλάδα.