Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Ρήγας Βελεστινλής - Φεραίος (1757- 1798)

Από το el.wikipedia.org

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που ίσως να είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.[1] Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, το 1757, από εύπορη οικογένεια. Από τη νεανική του ζωή τα μόνα γνωστά είναι ότι ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος Κυριαζής[1] (ο παππούς του Κωνσταντίνος Κυριαζής ή Κυρατζής από το Περιβόλι Γρεβενών εγκαταστάθηκε στο Βελεστίνο που είχε μεταβληθεί σε Περιβολιώτικη παροικία, στις αρχές του 18ου αιώνα[2]), ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία και φέρεται πως είχε μία αδελφή, την Ασήμω. Ο Φραγκίσκος Πουκεβίλ αναφέρει πως είχε και ένα αδελφό, τον Κωστή, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Η οικογένεια του υπήρξε από τα θύματα της τουρκικής μανίας. Από αυτούς διασώθηκαν μόνο η μητέρα του με τον αδερφό του και μεταφέρθηκαν στη Βλαχία, όπου συντηρούνταν από τον Ρήγα.

Στα Κατεχόμενα σχεδιάζουν να μεταφέρουν τους S-400 οι Τούρκοι

Η Τουρκία ''χτύπησε'' την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις

Την πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των ρωσικής προέλευσης πυραύλων τύπου S-400 στα κατεχόμενα, φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριγιέτ».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.

Επετειακό: 80 χρόνια πριν… Όταν η Τουρκία υπέγραφε συμφωνία φιλίας με τη Γερμανία του Χίτλερ

Όταν η Ελλάδα υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί και τους φασίστες, η Τουρκία υπέγραφε με το Τρίτο Ράιχ Συνθήκη Φιλίας

Συνθήκη Φιλίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας – Treaty of Friendship between Germany and Turkey[1]


Ιωάννης Βιδάκης[2] & Γεώργιος Μπάλτος[3]
Από το infognomonpolitics 


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το παρόν κείμενο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των ογδόντα (80) ετών από την υπογραφή της Γερμανo-Τουρκικής Συνθήκης Φιλίας, ένα σύμφωνο μη-επίθεσης, που υπογράφηκε μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της δημοκρατίας της Τουρκίας στις 18 Ιουνίου 1941, στην Άγκυρα. Οι συγγραφείς επιδιώκουν, εκτός της υπενθύμισης αυτής της επετείου, της παρουσίασης ορισμένων πτυχών της τουρκικής στάσης στο γενικότερο πλαίσιο της διεξαγωγής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα πορίσματα για το μέλλον στην περιοχή.

Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το ιρακινό Κουρδιστάν με Έλληνες επιχειρηματίες

Ο πρωθυπουργός της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα ομόλογό του, στην Αθήνα, μεταδίδει το ιρακινοκουρδικό BasNews.

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Ερμπίλ και Αθήνας, ιδίως στον τομέα της γεωργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ως «παραγωγική», ο πρωθυπουργός Μπαρζανί έγραψε στο Twitter ότι επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και κουρδικού λαού, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τη διερεύνηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών και συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη γεωργική συνεργασία.

Μάζης: Δηλαδή θα ζητάμε άδεια απ’ την Τουρκία για να βγούμε στο Αιγαίο; (Βίντεο)

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών παραχώρησε συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα και τον Βασίλη Σκουρή.

Ο κ. Μάζης στάθηκε στην παρουσία Τσαβούσογλου στην Θράκη. “Συνέντευξη Τσαβούσογλου για Χάγη και ευθυδικία και χωρισμό του Αιγαίου στην μέση. Απαγορεύθηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Θράκη λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα”, σχολίασε ο καθηγητής.