Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Κύπρος: Μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος έφερε στο φως η ανασκαφή στο Κούριο


Κούριον 2024: Μαρμάρινο άγαλμα Αρτέμιδος, 4ος αι. μ.Χ.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2024 του προγράμματος «Kourion Urban Space Project», υπό τη διεύθυνση του δρος Thomas W. Davis (Αναπληρωτής Διευθυντής του Lanier Centre for Archaeology στο πανεπιστήμιο του Lipscomb), της δρος Laura A. Swantek (Επίκουρη Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, Phoenix College) και του δρος Lucas Grimsley (Lanier Centre for Archaeology, Lipscomb University). Η αποστολή συνεργάστηκε επίσης με το Australian Institute of Archaeology και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Νέα κυκλοφορία: Η φιλοσοφία του woke


Τίτλος: Η φιλοσοφία του woke

Επιμέλεια: Γιώργος Καραμπελιάς. Κείμενα των: Dany-Robert Dufour, Helen Pluckrose, James Lindsay, Steven Pinker,
Jerry Coyne, Luana Maroja, Συλλογική παρέμβαση πανεπιστημιακών

Ελον Μασκ: «Ο γιος μου είναι νεκρός - Ορκίζομαι να σκοτώσω το ιό woke» (VID)


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι η εν διαστάσει τρανς κόρη του «σκοτώθηκε» από τον «ιό  της woke αντζέντας» αφού, όπως είπε, εξαπατήθηκε να συμφωνήσει σε διαδικασίες φροντίδας που επιβεβαιώνουν το φύλο.

Η ΜΑΥΡΗ ΝΥΚΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ Αφιερωμένο στους αθανάτους νεκρούς του Ε/Π Π.Ν 21 Οι πικρές αλήθειες όπως τις έζησε και μας της μεταφέρει ο Αρχιπλοίαρχος Ν.Γουργουρής ΠΝ εα


Η ΜΑΥΡΗ ΝΥΚΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

     Αφιερωμένο στους αθανάτους νεκρούς του Ε/Π  Π.Ν 21

    Ω ξειν΄,  αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις , ότι τήδε κείμεθα , τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ μια βρετανο-τουρκική ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΤΡΕΛΑ!


Ιούλιος 23, 2024. Ελλάδα.

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Φόρειν ΄Οφις 20 Ιουλίου 1974 : Η Βρετανία μυστικά δεν θα είχε αντίρρηση αν ο Τουρκικός στρατός κατείχε περίπου το 1/3 της νήσου πριν να συμφωνήσει σε εκεχειρία!

Κυπριακό: Κάνει σκέψεις, έχει ιδέες, περιμένει πρόσκληση ο Χριστοδουλίδης


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η γενική εκτίμηση τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα είναι πως , σύντομα, θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Το μόνο που φαίνεται να μην γνωρίζουν ακόμα είναι το πότε, αλλά όλα δείχνουν πως ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας σημαντικός μήνας για το Κυπριακό.

Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής


Δεν αποδέχεται το ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Κυπριακό το οποίο περιλαμβάνει «περαιτέρω εμπέδωση του στάτους κβο και πολιτικές αφομοίωσης» ανέφερε η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών (ΚΤΟΕÖS), Σελμά Εϊλέμ και υπενθύμισε τη Συμφωνία Εγγυήσεων που υπογράφηκε στη Ζυρίχη στις 11 Ιουλίου 1959.

Ενδιαφέρον της ελληνικής GA Aviation Services για την υποστήριξη των ελικοπτέρων της ΠΑ

Ευθύμιος Λάζος

To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας GA Aviation Services με αρμόδιους επιτελείς της ΔΑΥ. 

Δελεαστική ισραηλινή «σφήνα» για σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών: Το πυραυλικό πυροβολικό πρωταγωνιστής στην αναθεωρημένη λίστα των επιτελείων


Βολές από πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο στο πεδίο βολής Πετρωτών στην Ξάνθη. Στην ελληνική φαρέτρα συμπεριλαμβάνονται και οι πύραλοι ATACAMS εμβέλειας 150 χλμ. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Μετά την προτεραιοποίηση που έχει γίνει από τα επιτελεία κι έχει παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, πέραν των εμβληματικής φύσεως προγραμμάτων που σχετίζονται με την ενίσχυση στο αεροναυτικό πεδίο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Στρατός Ξηράς βρίσκεται ψηλά στην λίστα μ’ ένα πρόγραμμα που αφορά την επόμενη μέρα του πυραυλικού πυροβολικού μάχης.

F-16 Viper: Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των ελληνικών αναβαθμισμένων μαχητικών – «Θα ολοκληρωθούν το 2028»


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιαςαπάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών μαχητικών τύπου F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας και στις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στις παραδόσεις των αεροσκαφών.

“Αποστρατιωτικοποίηση”, BMP-1, Ζ΄ ΜΑΚ κι άλλες ανοησίες

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ ημερών, δημοσίευμα σε εφημερίδα, “αποκάλυπτε” ότι η κυβέρνηση, σε μία ακόμη δήθεν ενέργεια “αποστρατιωτικοποιήσεως” των ελληνικών νήσων στο Αιγαίο, απέσυρε διμοιρία της Ζ΄ ΜΑΚ που υποτίθεται φυλάει συγκεκριμένες βραχονησίδες. Το δημοσίευμα δεν είχε βεβαίως καμμία απολύτως βάση, εξυπηρετώντας προφανώς τυφλή αντιπολιτευτική σκοπιμότητα. Ανυπόγραφο, εξέθετε συναδέλφους του αμυντικού ρεπορτάζ, που ως γνώστες, δεν υπάρχει περίπτωση να έγραφαν τέτοια ανεύθυνα πράγματα.

Κικίλιας για Μάτι: Η τραγική μνήμη έχει γίνει δόγμα "Μάχη για την προστασία της ζωής των ανθρώπων"


Στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στην συμπλήρωση 6 χρόνων από αυτήν αναφέρεται σε ανάρτησή του στο "Χ" ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

2018-2024: Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι – Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων ζητούν δικαίωση


(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Μπελέρης: Εξελέγη 2ος αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Δεύτερος αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Έλληνας ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Φρέντι Μπελέρης. Και οι 20 μόνιμες επιτροπές του Κοινοβουλίου, και οι τέσσερις υποεπιτροπές, πραγματοποιούν τις συστατικές τους συνεδριάσεις την Τρίτη για να εκλέξουν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους τους.

Σκόπια: Αδιέξοδο με τον Διάδρομο 8, επενδύουμε τον Διάδρομο 10


Ιούλιος 23, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Τα Σκόπια προτιμούν να επενδύσουν στον Διάδρομο 10 παρά στο Διάδρομο 8

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Γιάννης Νικήτας

Σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό λόγω αυξημένης τουρκικής ναυτικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εγγύς του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης. Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεσο απόπλου. 

Εκτός ορίων ξανά ο Ομέρ Τσελίκ: «Ο Δένδιας θέλει να καταπιεί ολόκληρη την Κύπρο»


Οι Διακηρύξεις Φιλίας φαίνεται ότι έχουν μείνει μόνο στις... υπογραφές, με την τουρκική πλευρά να προβαίνει σε ακραίες επιθέσεις ξανά, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, τα νερά του Αιγαίου «θερμαίνονται» στην Κάσο, όπου η Τουρκία έχει συγκεντρώσει πολεμικά πλοία, τα οποία παρακολουθούνται από ελληνικά.

Ενστάσεις Παναγιωτόπουλου για “καλό κλίμα” με Τουρκία;


Με αφορμή το ζήτημα που αφορά στο ότι η Τουρκία μοιάζει να δημιουργεί και πάλι σκηνικό έντασης λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Άμεση ανάλυση: Γιατί η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο

Λάζαρος Καμπουρίδης

Το σκηνικό έντασης που στήνεται από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή Κάσου Καρπάθου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, όπως αυτά έχουν οριστεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία: Να θυμόμαστε τα Ίμια

 

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα! Προς όσους διερωτώνται ως προς την ανάγκη σύναψης συμμαχιών και μεγιστοποίησης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής και ιδίως της Τουρκίας, θα ήταν ίσως χρήσιμο να θυμηθούμε τι συνέβη στα Ίμια.

Τουρκικές προκλήσεις στα ανοιχτά της Κάσου - Π. Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν κυριαρχικά δικαιώματα


Μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα γίνεται προσπάθεια ήδη από τη Δευτέρα, ώστε να πέσουν οι τόνοι, με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο που έχει να κάνει με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ανάμεσα σε Κάρπαθο και Κάσο.

Ανεβαίνει η ένταση: Τουρκικά πολεμικά πλοία νότια Κάσου – Καρπάθου, άμεση απάντηση από το Πολεμικό Ναυτικό – ΧΑΡΤΕΣ


Μία ανάσα πριν την δημιουργία έντασης και μάλιστα ανάλογης με αυτή του Oruc Reis, το καλοκαίρι του 2020, βρίσκεται η Άγκυρα, η οποία έστειλε 5 πολεμικά πλοία στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Καρπάθου και νότια της Κάσου, όπου πραγματοποιεί υποβρύχιες έρευνες το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume.

του Χρήστου Μαζανίτη

Συνεχίζονται τα πυρά από τον τουρκικό Τύπο κατά Γεωργιάδη: «Αυθάδες ξέσπασμα, ποταπή απειλή»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει και σήμερα να επιτίθεται σφόδρα στον Άδωνι Γεωργιάδη

Παραλήρημα Μπαχτσελί κατά Νίκου Δένδια και Δέσποινας Βανδή: «Ρίξαμε οθωμανικό χαστούκι στην Κύπρο»


Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και της Δέσποινας Βανδή εξαπέλυσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Όταν η Τουρκία φοβήθηκε ότι θα περικυκλωθεί από την Ελλάδα, εισέβαλε στην Κύπρο», τουρκικό δημοσίευμα.


Ιούλιος 22, 2024. Ελλάδα.

Γράφει ο Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν

Υπάρχουν αλήθειες που δεν θέλουμε να ακούσουμε.

Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ


Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στην θάλασσα του Ισραήλ προχωρεί η Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג), η οποία γνωστοποίησε το πρωί της Τρίτης 23 Ιουλίου στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ ότι έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision -FID) για το project.

Νετανιάχου από ΗΠΑ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων

O Μπενιαμίν Νετανιάχου  AP Photo/Ohad Zwigenberg

Συμφωνία για τους ομήρους «βλέπει» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για σειρά επαφών.

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ κατακρίνει την Φατάχ για τη συμφωνία με την Χαμάς


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, επέκρινε σήμερα τη Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς επειδή υπέγραψε συμφωνία με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς για την περίοδο μετά τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία επιτεύχθηκε στην Κίνα.

Η Χαμάς ανακοινώνει συμφωνία για εθνική ενότητα με αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις


Συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στο Πεκίνο, εντός των ορίων νέας προσπάθειας, υπό την αιγίδα της Κίνας, για να εξευρεθεί συμβιβασμός, για να παραμεριστούν οι διαφορές τους.

Ερυθρά Θάλασσα: Βίντεο ντοκουμένο- Πώς αποτράπηκε επίθεση των Χούθι σε φορτηγό πλοίο


Ερυθρά Θάλασσα:Συγκλονιστικό βίντεο- Απόπειρα πειρατείας σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβώτιων, το οποίο πλέει στον κόλπο του Αντεν.

Η Ρωσία κατέλαβε ένα ακόμη χωριό στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας

Ρώσοι στρατιώτες σε άγνωστο μέρος, στην Ουκρανία - Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιοτητα το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας  Russian Defense Ministry Press Service vía AP

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα ακόμα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της αποκτούν σταδιακά εδάφη εδώ και μήνες χωρίς να πραγματοποιούν, σε αυτή τη φάση, κάποια μεγάλη επιτυχία.

H Ρωσία θα προβεί σε νομικές ενέργειες στην κλοπή των περιουσιακών της στοιχείων από τους Ευρωπαίους


Τι απαντάει η Μόσχα για τη συνεργασία της με την Κίνα στην Αρκτική - Σχετικά με τις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας

Γιατί η Καμάλα δεν είναι Ομπάμα;


Φωτογραφία αρχείου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
VIA ASSOCIATED PRESS
Και η πως η στάση του Μπάιντεν μέχρι την παράδοση των καθηκόντων του θα κρίνει την πορεία της διαδόχου του.

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Financial Times (ανάλυση): Ο «φόβος» θα καθορίσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών – Και οι δυο προεκλογικές εκστρατείες θα είναι δηλητηριώδεις


Ο Λευκός Οίκος το μεσημέρι. Φωτογραφία Hellas Journal

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Joe Biden από την προεδρική κούρσα επιχειρεί να διερευνήσει ανάλυση του Gideon Rachmanτων  στους Financial Times, : καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί θα διεξαγάγουν εκστρατείες βασισμένες στον φόβο.

Δημοσκόπηση δείχνει ότι η Χάρις έχει καλύτερες πιθανότητες από τον Μπάιντεν απέναντι στον Τραμπ

Η Morning Consult δημοσίευσε μία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν από τότε που ο πρέοδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα της επανεκλογής του, δείχνοτνας ότι η Κάμαλα Χάρις έχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην αναμέτρησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι ο νυν πρόεδρος, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική


Η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε πεδίο ανταγωνισμών, τόσο ως προς τις θαλάσσιες οδούς, όσο και ως προς τους φυσικούς πόρους