Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ

Συνολικά πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, την οποία αποκάλυψε "ΤΟ ΒΗΜΑ".

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή. 

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου: Το πραγματικό μήνυμα που… δεν παραλαμβάνει η Τουρκία

Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο αποτελεί μια τακτική κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να προκύψει, σταδιακά, πολυμερής συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Δηλαδή, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το κύριο εμπόδιο που υφίσταται είναι οι διαρκείς προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει στο τέλος της διαδικασίας μεγαλύτερο μέρος από αυτό που της επιφυλάσσει το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Κινδυνεύει το Καστελόριζο; Κοιτάμε ΠΙΣΩ από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Τι επιθυμεί ο διεθνής παράγοντας…
Ως σημαντικά χαρακτηρίζονται τα οφέλη από την συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ερχόμενα σε συνέχεια της επιτυχούς συμφωνίας για την χάραξη ΑΟΖ με την Ιταλία.
ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Και η νέα συμφωνία κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία δεν δέχεται πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και άρα επήρεια στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, οι τουρκικοί χάρτες αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο έδιναν μηδενική επήρεια ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά. Πλέον, με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο, δίνεται επήρεια και ταυτόχρονα “τελειώνει” στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επιχειρούσε, μεταξύ άλλων, να αμφισβητήσει την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.