Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Μέγας Αλέξανδρος: Η ανείπωτη ιστορία των νεανικών χρόνων σε μεγάλο αφιέρωμα


Ο Μέγας Αλέξανδρος έφιππος στον Βουκεφάλα, έργο του Ευάγγελου Μουστάκα στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν Οκτώβριος του 336 π.Χ. όταν στο θέατρο των Αιγών ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος έπεφτε θανάσιμα λαβωμένος από το χέρι του έμπιστου σωματοφύλακά του Παυσανία.

Νικόλαος Σιαλμάς: Ο ήρωας Υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδας πριν 32 χρόνια [vid]


«Μαύρη επέτειος» για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία η 18η Ιουνίου, αφού σαν σήμερα πριν 32 χρόνια ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς «έπεσε» υπέρ πίστεως και πατρίδας, υπηρετώντας την πατρίδα του κατά την διάρκεια εμπλοκής με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή του Άη Στράτη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Ιουνίου 1953: Το ελληνικό τάγμα «Σπάρτη» στην Κορέα, λαμβάνει εύφημο μνεία από τον Πρόεδρο Τρούμαν


Στάθης Βασιλείου

Έχοντας αναλάβει υπηρεσία μόλις την ίδια μέρα, το τάγμα «Σπάρτη» του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδoς στην Κορέα, δέχεται ισχυρή επίθεση από κινεζικές και κορεατικές δυνάμεις στο ύψωμα 440 («Χάρυ»), υποστηριζόμενη από πυκνό μπαράζ πυροβολικού και όλμων.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥΣ


Εσείς γνωρίζατε πως οι γυναίκες που απατούν τους άντρες τους το κάνουν επειδή είναι ηθικές; Οκ, ξέρετε όλοι και όλες σας πως κατά καιρούς έχουμε τσεκάρει σε αυτή την σελίδα χειμάρρους φεμινιστικής γελοιότητας. 

Η ελληνική «λαϊκή δεξιά» και το βαρίδι του φιλοπουτινισμού


του Γιώργου Καραμπελιά

Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενισχύθηκαν, λιγότερο ή περισσότερο, τα κόμματα που κάποιοι αποκαλούν συλλήβδην «ακροδεξιά», άλλοι τα χαρακτηρίζουν λαϊκιστικά, ενώ βάσιμα θα μπορούσαμε να τα ταυτίσουμε με την λαϊκή δεξιά. Και αυτό διότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, έχουν δεξιά ή ακροδεξιά προέλευση, ενώ η βασική κοινωνική τους αναφορά είναι κατ’ εξοχήν τα λαϊκά και περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα.

Η Κύπρος είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ: Αναγνωρίζεται η στρατηγική και η στρατιωτική της αξία, λόγω απομακρύνσεων Αμερικανών πολιτών και της Αμάλθειας


Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος έγινε δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Φωτογραφία via State Department

Ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αναγνώριση της Κύπρου ως αξιόπιστου και προβλέψιμου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κύπρος είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ: Αναγνωρίζεται η στρατηγική και η στρατιωτική της αξία, λόγω απομακρύνσεων Αμερικανών πολιτών και της Αμάλθειας


Ανδρέας Πιμπίσιης


Στρατηγικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεν. Κωνσταντίνος Κόμπος και Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού διαλόγου οποίος θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

La Tribune: H Κύπρος θα αποκτήσει γαλλικά οχήματα με αντιαρματικούς πυραύλους


Μετά από αρκετούς μήνες αβεβαιότητας, η Κύπρος θα αποκτήσει τελικά δώδεκα θωρακισμένα οχήματα Sherpa της Arquus, τα οποία θα είναι οπλισμένα με τον αντιαρματικό πύραυλο Akeron της MBDA, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η La Tribune (18/06/24)

“Μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα”, ΕΛΚΑΚ και Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ευρισκόμενος στο Παρίσι και καλεσμένος στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Γάλλο ομόλογό του Sébastien Lecornu, για να συζητήσουν την περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς και σε συλλογική επίπεδο αμυντικής συνεργασίας. Ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας στο ελληνικό οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, όπως και η διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα την Γαλλία.

Πολεμική Αεροπορία: 70 χρόνια 341 Μοίρα «Καρέ των Άσσων» – Δείτε εικόνες και βίντεο

Η 341 Μοίρα, γνωστή και με το προσωνύμιο «Καρέ των Άσσων» έκλεισε 70 χρόνια προσφοράς στην Πολεμική Αεροπορία και ετοιμάζεται για τη μετάβαση στην εποχή των αεροσκαφών 4,5 γενιάς F-16 Viper.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελληνικός Στρατός: Η αξιοποίηση των πολύτιμων αντιαρματικών Carl Gustaf M2 μέσω της χρήσης σύγχρονων πυρομαχικών διαφορετικών ρόλων

Ευθύμιος Λάζος

Είναι γνωστό ότι ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) διατηρεί στο οπλοστάσιο του 1.988 εκτοξευτές αντιαρματικών Carl Gustaf M2, της σουηδικής Saab, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα το 1995 από τα γερμανικά αποθέματα. 

100% ship design policy … «Ερευνάται τας γραφάς»… …τα πολεμικά ναυτικά των χωρών εκείνων, που δεν είναι ευνουχισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση…

100% ship design policy …
  «Ερευνάται τας γραφάς»…
…τα πολεμικά ναυτικά των χωρών εκείνων, που δεν είναι ευνουχισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση…

ΠΝ: Αυτοδιάτρηση σε ΤΠΚ 44 ετών κι εδώ μιλούν όλοι για Constellation και Ευρωκορβέτες


Αν το περιστατικό που καταγράφηκε με την ΤΠΚ (τορπιλοπυραυλάκατος) «Υποπλοίαρχος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» δεν επαρκεί στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού, αναρωτιέται κανείς τι άλλο χρειάζεται να συμβεί για να κινητοποιηθεί…

Η αναγέννηση των γαλλικών Mirage 2000-5, οι πιθανοί «μνηστήρες» (για να τα αγοράσουν) και ένας γρίφος για όλους τους χρήστες του αεροσκάφους: Όχι στη μείωση των μαχητικών


Τα “Δελταπτέρυγα” του αεροπορικού στόλου από την απόκτηση των Mirage F1 ως την εξέλιξή τους τα “2000-5”, θεωρούνταν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στον ουρανό του Αρχιπελάγους. Το ίδιο ισχύει τώρα για το νέο απόκτημα, τα Rafale F3R. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Μπορεί ο Κυριάκος  Μητσοτάκης στις 12 Ιουνίου μιλώντας στο Bloomberg να απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας» στην Ουκρανία, πλην όμως τα «Δελταπτέρυγα» της Τανάγρας απασχολούν αρκετά το αεροπορικό επιτελείο.

Eurosatory 2024: Επιδείξεις συστημάτων στις 17/6 στη διεθνή έκθεση στο Παρίσι (ΒΙΝΤΕΟ)


Eurosatory 2024. Επιδείξεις Πεδίου της Δευτέρας 17 Ιουνίου (video) – Το βίντεο, παραγωγής της eurosatorymedia.tv, περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τις επιδείξεις πεδίου που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων Eurosatory 2024.

ΣΕΚΠΥ: Το Ελληνικό περίπτερο στην EUROSATORY 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυναμική συμμετοχή έχουν οι ελληνικές εταιρείες στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας Eurosatory 2024 που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου μέσω του Ελληνικού Περιπτέρου που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας.

Συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του: Συζητήσαμε για την κοινή αεράμυνα στην ΕΕ (video)


Στο Παρίσι βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό ‘Αμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Τζ. Τσούνης: Οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα - Η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης


Για «οικονομικό θαύμα της Ελλάδας» έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, κατά την ομιλία του στο Athens Riviera Forum 2024, ο οποίος σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ ξαναανακάλυψαν την Ελλάδα», η δυναμική αναγέννηση της αγοράς της φέρνει επενδύσεις αμερικανικών εταιριών και οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Δικαστική μάχη για την ασυλία του Μπελέρη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας


Ιούνιος 18, 2024. Ελλάδα.

Βρυξέλλες.

 Μόλις ξεκίνησε η δικαστική μάχη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τη βουλευτική ασυλία του νέου Έλληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταδικάστηκε τον Μάρτιο στο πρώτου βαθμού έως δύο χρόνια φυλάκιση για αγοραπωλησίες ψήφων στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023, γράφει ιταλικό δημοσίευμα.

ΣΥΡΙΖΑ: ο βουλευτής Ξανθόπουλος αποκάλεσε «Μακεδόνες ορίτζιναλ» τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μακεδόνες ορίτζιναλ» αποκάλεσε τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Προκαλεί ξανά ο Μίτσκοσκι: Επιμένει στο «Μακεδονία» - Το Σαββατοκύριακο ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας


Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, μετά την κατάθεση στη Βουλή του κυβερνητικού προγράμματος και της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, αποκαλούσε συνεχώς τη χώρα "Μακεδονία"

Rafale: Έγινε στην Αλάσκα αυτό που φοβόταν η Τουρκία

Τα ελληνικά Rafale με τους Meteor κλειδώνουν το Αιγαίο και απαγορεύουν κάθε έξοδο.

Διονύσης Αντωνέλλος

Νετανιάχου σε ΗΠΑ: Δώστε μας τα εργαλεία και θα «τελειώσουμε τη δουλειά» (vid)


«Δώστε μας τα εργαλεία και θα τελειώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δήλωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X.

Ισραήλ: Ζωντανοί παραμένουν δεκάδες όμηροι στη Γάζα


Με τις έμμεσες διαπραγματεύσεις να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησής του να δεχθεί την αξίωση της Χαμάς να εφαρμοστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ γνώριζε δύο εβδομάδες πριν την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης -Tι υποστηρίζει έκθεση


Περισσότερες από δύο εβδομάδες πριν από την 7η Οκτωβρίου η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση γνώριζε τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ και της σύλληψης ομήρων, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ ζήτησε ο Αμερικανός απεσταλμένος

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν (AP Photo/Bilal Hussein)

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν ζήτησε σήμερα να υπάρξει «άμεσα» αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Χεζμπολάχ δημοσιοποίησε εικόνες από αναγνωριστικό drone που δείχνουν, όπως λέει, την ισραηλινή πόλη Χάιφα


Η Χεζμπολάχ δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών και 31 δευτερολέπτων που είναι, όπως λέει, εικόνες που συνέλλεξε αναγνωριστικό αεροσκάφος από τοποθεσίες στο Ισραήλ, περιλαμβανομένου του λιμανιού και του αεροδρομίου της πόλης Χάιφα.

Γερμανία: «Πολύ υψηλό επίπεδο απειλών» για την εσωτερική ασφάλεια διαπιστώνει αρμόδια υπηρεσία - Τι δείχνει έκθεση


Για «πολύ υψηλό επίπεδο απειλών» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβαγκ και σημείωσε ότι η ισλαμιστική σκηνή παραμένει ισχυρή.

Πώς βλέπει η Νότια Κορέα το ταξίδι του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ


Η είδηση για την επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα φιγουράρει σχεδόν σε κάθε πρωτοσέλιδο εφημερίδας στη Σεούλ.

Πούτιν: Διαβεβαιώνει την Βόρεια Κορέα για την «αμέριστη υποστήριξή» του απέναντι στον «πανούργο εχθρό»


Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα Τρίτη, 18/6/2024, την Βόρεια Κορέα ότι έχει την «αμέριστη υποστήριξη» της Ρωσίας απέναντι «στον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό», μερικές ώρες πριν από την άφιξή του στην Πιονγκγιάνγκ για επίσημη επίσκεψη.