Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλιώς- Μικρές και μεγάλες αλήθειες


Σκύφος του Ζωγράφου του Θησέα (περ. 500 π.Χ) με απεικόνιση αγώνα παγκρατίου [Credit: Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης]

Χρηματισμοί, δωροδοκίες, αντιαθλητική συμπεριφορά, ντόπινγκ, παράνομες πολιτογραφήσεις αθλητών και η «θεοποίησή» τους, εκμετάλλευση και πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και βαριές τιμωρίες, αποκλεισμοί, ταπείνωση και διασυρμός.

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ & ΜΥΘΟΙ, ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


Συχνά ακούμε για την υποτιθέμενη “έμφυλη” βία. Το μοντέλο της “‘εμφυλης” βίας είναι αντιεπιστημονικό. Και αυτό επειδή εστιάζει στην υποτιθέμενη θυματοποίηση των γυναικών από την υποτιθέμενη πατριαρχική εξουσία των αντρών. Που εκφράζεται μέσω της βίας. Το μοντέλο αυτό μας εξηγεί πως οι άντρες ασκούν βία στις γυναίκες απλά επειδή αυτοί είναι άντρες. Και απλά επειδή αυτές είναι γυναίκες. Αποδίδει με λίγα λόγια την ενδοοικογενειακή βία στο ατύχημα της γέννησης. Εάν τύχει να γεννηθείς άντρας τότε θα είσαι θύτης και εάν τύχει να γεννηθείς γυναίκα τότε θα είσαι θύμα.

Βοιωτία: Δύο αρνήσεις και μία αντίφαση - Πώς οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι η 32χρονη είπε ψέματα ότι την απήγαγαν και τη βίασαν


Αντιφάσεις, άρνηση εξέτασης από ιατροδικαστή αλλά και ερωτήσεις «παγίδα» του ψυχολόγου ανάγκασαν την 32χρονη καταγγέλλουσα να ομολογήσει πως ουδέποτε έπεσε θύμα αρπαγής και βιασμού στα Αντίκυρα.

Στη μνήμη του Ευάγγελου Τσάκωνα, υπερασπιστή της Κύπρου το 1974

Ομιλία σε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Επιδαύρου στο ετήσιο μνημόσυνο του Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ευάγγελου Τσάκωνα που σκοτώθηκε στην επιχείρηση «Νίκη» στη Λευκωσία τη νύχτα μεταξύ 21-22 Ιουλίου 1974

του Τάσου Χατζηαναστασίου

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η σημερινή σεμνή τελετή μνήμης και τιμής όπως και κάθε παρόμοια εκδήλωση αφιερωμένη στους ηρωικούς νεκρούς του 1974 θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα ενός μαθήματος αυτογνωσίας, εθνικής.

Τατάρ: Το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως «κυρίαρχο τουρκικό κράτος»


Αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως «κυρίαρχο τουρκικό κράτος», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε τελετή πεσόντων στο κατεχόμενο Αγκολέμι, ενώ σχολιάζοντας δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, είπε ότι «(θέλουν) θα απομονώσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα την αποσπάσουν από την Τουρκία και αρνούνται στην Τουρκία να είναι ένα μέρος της λύσης στην Κύπρο… 

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Οι έρευνες για τερματικό Βασιλικού ξεκίνησαν τον Μάρτιο


Τον Μάρτιο του 2024 ξεκίνησαν οι έρευνες για το έργο για κατασκευή τερματικού LNG στον Βασιλικό, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ το γραφείο Τύπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), σημειώνοντας πως οι έρευνες προχωρούν σταθερά, και πως διεξάγονται από την Κυπριακή Αστυνομία υπό την καθοδήγηση των γραφείων της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στη Λευκωσία και στο Λουξεμβούργο.

Εκπαίδευση ΣΜΥ σε αγώνα αστικού περιβάλλοντος (pics)


Από 22 έως 25 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ», εκπαίδευση σε σαράντα (40) Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), επί αντικειμένων «Επιχειρήσεις σε Αστικό Περιβάλλον».

Στον Στόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ-Επαναφορά του προγράμματος κορβετών

Γιάννης Νικήτας

Στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα και το Αρχηγείο Στόλου αναμένεται να βρεθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα ΠΝ. 

F-35, Viper και Rafale: Ο μοναδικός συνδυασμός που κάνει την Πολεμική Αεροπορία απόλυτα κυρίαρχη στο Αιγαίο


Με την απόκτηση των stealth μαχητικών 5ης γενιάς η Πολεμική Αεροπορία θα είναι η πρώτη παγκοσμίως η οποία θα διαθέτει στο οπλοστάσιο της τον συνδυασμό F-35, F-16 Viper και Rafale

Η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που αποκτά F-35 – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ


Η ανακοίνωση από τον Νίκο Δένδια για την αποστολή της LOA στις ΗΠΑ σφραγίζει την απόφαση της Ελλάδας να αποκτήσει μαχητικά 5ης γενιάς. Επί της ουσίας η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των λίγων χωρών παγκοσμίως που διαθέτουν F-35.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δίκη για το Μάτι - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους»

EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Ευθύνες στο Λιμενικό για τον τρόπο που αντιμετώπισε την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Μάτι, απέδωσε στην κατάθεσή της, μάρτυρας που διασώθηκε από τον όλεθρο πριν από  έξι χρόνια.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ τους μουσουλμάνους στην Θράκη για να πιέσουν τις Ελληνικές κυβερνήσεις;


«Εγώ, JOSEPH R. BIDEN JR., Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επεκτείνω με το παρόν το πεδίο της εθνικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13219 της 26ης Ιουνίου 2001 (Αποκλεισμός περιουσίας προσώπων που απειλούν τις διεθνείς προσπάθειες σταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια) , όπως τροποποιήθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13304 

Τι μας λέει η συγκρότηση και δεύτερης τουρκικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης στις 29 Ιουνίου για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιβεβαιώθηκε η συγκρότηση της 2ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Τουρκικό Ναυτικό. Ο Σχηματισμός με έδρα το Μπιουγιουκαραγάτς στην Μαρμαρίδα, της επαρχίας Μούγλων/Ακσάζ, υπάγεται στην Διοίκηση Δυνάμεων Αμφιβίων Επιχειρήσεων. Η τελευταία εδρεύει στην Φώκαια, όπου και η 1η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Νέα τουρκική πρόκληση: «Η Ελλάδα δεν έχει οπλίτες, εμείς χιλιάδες», ισχυρίζεται απόστρατος


Ο Τούρκος απόστρατος είπε ότι «η Ελλάδα επρόκειτο να προσλάβει 500 συμβασιούχους οπλίτες και 300 άτομα έκαναν αίτηση. Εμείς κάναμε μια προκήρυξη για 50.000 στρατιώτες. Υπήρξαν 1 εκατομμύριο αιτήσεις»

Μας επακούμβησαν λίγο, αλλά “όλα καλά”! Και μια συνάντηση ουσίας στο Κρεμλίνο…


Οργή έχει προκαλέσει σε πολλούς η εξυπνάδα που βρήκε να πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μιλώντας με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και άλλους ανώτατους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκληρή απάντηση υπουργείου Άμυνας προς Άγκυρα: Ουδείς «σεβασμός» σε παράνομες ενέργειες επεδείχθη, ή θα επιδειχθεί στο μέλλον


«Ουδείς ‘’σεβασμός’’ επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου» αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΕΘΑ 

Η Τουρκία δεν έχει μπέσα: Μετατρέπει ξανά τα ήρεμα νερά σε φουρτουνιασμένη θάλασσα – Επαναφέρει από την πίσω πόρτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπερεξοπλίζεται


Τα τελευταία χρόνια το πολεμικό ναυτικό έχει ενισχυθεί μόνο με δυο συγχρονες μονάδες κρούσης. Τις Πυραυλακατους Βλαχάκος και Καραθανάσης, την ώρα που η Τουρκία ναυπηγεί νέες φρεγάτες και κορβέτες. Πηγή εικόνας : Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα της Κάσου, σπεύδει γι’ ακόμη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες να εκθέσει την Αθήνα και εμμέσως να στρατιωτικοποιήσει τις αιτιάσεις της ακόμη και στην περιοχή του Τούρκο-Λιβυκού συμφώνου.

Ελλάδα, Κύπρος, Συρία απασχόλησαν το τουρκικό ΣΕΑ


Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κατάσταση στη Συρία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία «χάρισε» άδεια στην Ελλάδα στην Κάσο - Ελληνο-ιταλική «υποταγή»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η παρουσίαση της είδησης από τα τουρκικά μέσα αποπνέει έναν αέρα θριάμβου και αναμφισβήτητης κυριαρχίας της Άγκυρας

Τουρκία: Αναφορά του υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαϊρακτάρ για έρευνες υδρογονανθράκων και πυρηνικούς σταθμούς


Αναφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας έκανε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η Αίγυπτος αντιπαρατάσσει στα ισραηλινά αεροσκάφη F-35 νέο κινεζικό απόκτημα


Ιούλιος 26, 2024. Ελλάδα.

Φωτό: Μαχητικό J-10C

Η Αίγυπτος μελετά την απόκτηση κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών J-10C και J-31 ως πιθανή εναλλακτική λύση στα αμερικανικά αεροσκάφη F-16, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της και να διαφοροποιήσει τις πηγές οπλισμού της, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την ιστοσελίδα «Αραβική Άμυνα0».

Ρουκέτες εναντίον βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ

(Φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκτοξεύθηκαν εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν στρατεύματα του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δήλωσαν δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στις δυνάμεις ασφαλείας. Ως αυτό το στάδιο, δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε ζημιές, ανέφεραν.

Αντιδράσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στις δηλώσεις της Κάμαλα Χάρις για τερματισμό του πολέμου

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι άσκησαν κριτική στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, με αφορμή τη δήλωσή της ότι έχει έρθει η ώρα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα δεδομένων των δεινών που έχει προκαλέσει στον πληθυσμό της.

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Νετανιάχου να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση που δημοσιοποίησε.

Υεμένη: Ο ηγέτης των Χούθι απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ μετά τις επιδρομές του στη Χοντέιντα


Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης απείλησε σήμερα ότι το υεμενίτικο κίνημα θα προβεί σε αντίποινα για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Χοντέιντα της Υεμένης, δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν σε τηλεοπτική ομιλία του σήμερα.

Χάος στη Γαλλία πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων από την «επίθεση» στα τρένα υψηλής ταχύτητας – Στον αέρα 800.000 επιβάτες


Συναγερμός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και έρευνα από την εισαγγελία του Παρισιού - Ακυρώσεις και στα τρένα της Eurostar από Λονδίνο και Βρυξέλλες 

Η Ουγγαρία στην κινεζική τροχιά- πήρε αθόρυβα δάνειο από την Κίνα


Ιούλιος 26, 2024. Ελλάδα.

Η Ουγγαρία έχει δανειστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το μεγαλύτερο δάνειο που έχει λάβει ποτέ η κυβέρνηση της Βουδαπέστης, από τρεις τράπεζες στην Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η υπηρεσία ελλείμματος της ουγγρικής κυβέρνησης, στοιχεία που επικαλείται το Politico .

Το Foreign Affairs επιμένει: Η Ελλάδα σκέφτεται να δώσει στην Ουκρανία αρκετές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη χωρίς όμως άλλο προσδιορισμό


FILE PHOTO: F-4 της Πολεμικής αεροπορίας Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Το Foreign Affairs σε άρθρο γνώμης του Jacub Grygiel με τίτλο The Right Way to Quickly End the War in Ukraine αναφέρει ότι η παραπαίουσα απόδοση της Ουκρανίας τον περασμένο χρόνο έχει αυξήσει τη ζοφερή προοπτική μιας ρωσικής νίκης, η οποία θα έβλεπε το Κίεβο να πέσει κάτω από την αυτοκρατορική κυριαρχία της Μόσχας.

Φον ντερ Λάιεν: Στην Ουκρανία μεταφέρονται 1,5 δισ. ευρώ από τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μεταφέρει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Παρασκευή.

Ρουμανία: Κατέρριψε με Gepard ρωσικά drones στις όχθες του Δούναβη [vids]


Η Ρουμανία – χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – άρχισε να καταρρίπτει ρωσικά drones πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, στην μεθόριο άνωθεν του δέλτα του ποταμού Δούναβη.

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον Κινέζο ομόλογό του στο Λάος


Οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες στο περιθώριο της συνάντησης της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας. Η ακριβής ώρα και οι συνθήκες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω, διευκρίνισε το Πεκίνο.