Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827) - Το λιοντάρι της Ρούμελης

«Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο!».
Γεώργιος Καραϊσκάκης
 
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος, αποτελεί μια από τις πιο θρυλικές μορφές της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε αρχικά Αρματολός και στην συνέχεια αρχιστράτηγος της Ρούμελης (Στερεά Ελλάδα) κι ένας εκ των κορυφαίων στρατηγών του Αγώνα.
Απ’ όλους τους ιστορικούς αναφέρεται ως «γιος της καλογριάς» Ζωής Διμισκή (ανιψιά του περίφημου κλεφταρματολού της Άρτας Γώγου Μπακόλα και χήρα του Γιαννάκη Μαυροματιανού που πέθανε νωρίς), που γεννήθηκε το 1782 εντός σπηλαίου κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Για κάποιους, πατέρας του ήταν ο κλεφταρματωλός του Βάλτου Δημήτρης Ίσκος (Φωτιάδης) ή Καραΐσκος (Περραιβός, Γαζής, Βλαχογιάννης), για κάποιους άλλους ο κλέφτης Αραπόγιαννος, ενώ για κάποιους άλλους παραμένει μυστήριο. Υπάρχει όμως και μία σημαντική μαρτυρία του υπαρχηγού του Ναπολέοντος Ζέρβα και του ΕΔΕΣ Μιχάλη Μυριδάκη που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για την πατρική του καταγωγή. Στο βιβλίο του «Η Εθνική Αντίσταση ΕΔΕΣ-ΕΘΕΑ 1941-44 τόμος Α΄», αναφέρει ότι όταν βρισκόταν στο χωριό Σκουληκαριά της Ηπείρου πολεμώντας τους Ιταλούς, συνομιλούσε με κατοίκους του χωριού.
Ένας απ’ αυτούς του είπε για την καταγωγή του Καραϊσκάκη:

Η Bild προτείνει Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι -«Σχεδόν ακίνδυνη για κορωνοϊό» - ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Την Ελλάδα προτείνει, με κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της η Γερμανική εφημερίδα Bild, ως προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές το 2020.

Στο αφιέρωμά της, η Γερμανική εφημερίδα μιλά για περιορισμένο αριθμό χωρών που θεωρούνται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο από τον κορωνοϊό κάνοντας αναφορά εκτός της Ελλάδος στην Κροατία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Στο ερώτημα «που μπορεί να πάει κανείς αυτή τη χρονιά για διακοπές;» η Γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι παντού τόσο άσχημα. Κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα τονίζει ότι ορισμένες χώρες, οι οποίες διεκδικούν Γερμανούς τουρίστες, είναι σχεδόν ακίνδυνες από τον κορωνοϊό.

Η ανταποκρίτρια της Bild Λιάνα Σπυροπούλου υπογραμμίζει στο άρθρο ότι «περισσότεροι από το ένα τρίτο των τουριστών ταξιδεύουν από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα με αυτοκίνητο όπως και από χώρες σαν τη Γερμανία, οι οποίες τα πήγαν πολύ καλά με την πανδημία. Επομένως θα είναι οι πρώτοι που θα έρθουν».

Sabah: Θαλάσσια τουρκική στρατιωτική άσκηση μεταξύ Κύπρου και Λιβύης - Για μήνυμα εκφοβισμού προς τον Χαφτάρ κάνει λόγο η εφημερίδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση «ανοικτής θαλάσσης» στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Κύπρου και Λιβύης, στις 17 Απριλίου.
Στην άσκηση συμμετείχαν τουρκικά μαχητικά F16 τα οποία παρέμειναν στον αέρα επί 7 ώρες και 35 λεπτά.
Κατά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας - που μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ - στην άσκηση συμμετείχε η τουρκική πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό με στόχο τη βελτίωση απόδοσης για αποστολές και επιχειρήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Οργανωμένη επιχείρηση από την Άγκυρα: "Πληρωμένα" διεθνή ΜΜΕ πιέζουν για αποστρατικοποίηση των νησιών

Σε νέο παραλήρημα έχει αφεθεί και ο ξένος τύπος με θέμα τα ελληνικά νησιά και την αποστρατικοποίηση τους στα πλαίσια σχεδίου κατασυκοφάντησης της πατρίδος μας.
Η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com αναφέρει ότι Έλληνες και Τούρκοι διαφωνούν για πράγματα που αφορούν πολλούς τομείς που φτάνουν μέχρι τα γλυκά για παράδειγμα.
"Και οι δύο ισχυρίζονται ότι ο «μπακλαβά» είναι δικός τους και το διαφημίζουν με τον δικό τους τρόπο. Αυτά είναι απλές διαφωνίες διότι η πιο σοβαρή αφορά την  «αποστρατικοποίηση του Αιγαίου» που είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Κοφινάκος (StormHarbour): Η απάντηση της Ελλαδος στην τουρκική επιθετικότητα

Τα γεωπολιτικά οφέλη του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού – Η απάντηση της Ελλάδος στην Τουρκική επιθετικότητα

Στα προσεχή χρόνια, η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά σε δυο βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς: τον έλεγχο τού Κορωνοϊού στην υγεία αλλά και στην οικονομία της χώρας, και την αντιμετώπιση των προκλήσεων τής Τουρκίας, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν.

Ετοιμάζουν νέα γενιά ανθελλήνων οι Τούρκοι: Εισάγουν την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία

Ο Τούρκος Ναύαρχος Turgay Erdağ έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο:

“Θα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη να δημιουργήσουμε μια εθνική συνείδηση για την Γαλάζια Πατρίδα. Η εισαγωγή του θέματος αυτού  σε εκπαιδευτικά προγράμματα θα σπείρει τους σπόρους αυτής της συνείδησης. Ας υποστηρίξουμε την εκστρατεία που ξεκίνησε ο Ναύαρχος Μουσταφά Μουζμπέι για το θέμα”.