Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Το βιβλίο που “συμφιλιώνει” με την Ιστορία, το 1821 για παιδιά και εφήβους

Η ιστορία, ακόμα κι αν πρόκειται για την ιστορία του ελληνικού Αγώνα του 1821 για την Ανεξαρτησία, με τις μορφές και τις εικόνες του οποίου έχουμε όλοι μεγαλώσει, είναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, μια στενόχωρη υπόθεση.

Hμερομηνίες και χρονολογίες, εξονυχιστικές λεπτομέρειες για ανθρώπους και πράγματα, περίπλοκα στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα, εξαντλητικές ονομασίες μαχών και γεωγραφικών τόπων.

Το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821: Μακρυγιάννης και Ζωγράφος. Ένας αγωνιστής και ένας καλλιτέχνης», που κυκλοφορεί με επιστημονική επιμέλεια της

Η Βουλγαρία δεν θα επιτρέψει την ρητορική του μίσους των Σκοπίων

Η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλιάνα Γιότοβα υπεραμύνθηκε της αλλαγής στο μοντέλο διακυβέρνησης, ώστε οι όλοι οι Βούλγαροι, ανεξαρτήτως του αν ζουν στην Βουλγαρία ή στο εξωτερικό, σε κάποιο κοντινό ή απομακρυσμένο κράτος, να αναγνωρίζουν την θέλησή τους στην κυβέρνηση της πατρίδας τους. Αυτά τόνισε η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας στην έκθεση-απολογισμό πεπραγμένων για το τέταρτο έτος της θητείας της.

«Εμείς, οι Βούλγαροι, πρέπει να βρούμε τη θέση μας σε έναν νέο, αλλαγμένο και αβέβαιο κόσμο.

Ιστορική ανάγκη η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. - Άρθρο του Στρατιωτικού Συντάκτη της ΕΡΤ Δημήτρη Θωμά

Γράφει ο Δημήτρης Ε. Θωμάς
Από το kranosgr

Πολύ νωρίς, πριν από την κήρυξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ως υπουργός Ναυτικών, αλλά και ως Αντιπολίτευση, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε κατανοήσει το μέγεθος του κινδύνου που αποτελούσε η Γερμανία τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, και ζητούσε επίμονα την ενίσχυση του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, έχοντας μάλιστα εφαρμόσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων πολεμικών πλοίων με καινούριες πιο δυνατές μηχανές και ισχυρότερα πυροβόλα όπλα, που αργότερα κατατρόπωσαν τα γερμανικά θωρηκτά.

Ανοίγει ξανά το «παιχνίδι» με τη Λιβύη - Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Την ευκαιρία της αποκατάστασης των διπλωματικών και πολιτικών επαφών με την Λιβύη οι οποίες έχουν διακοπεί με βίαιο τρόπο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου από την κυβέρνηση Σάρατζ προσφέρει η χθεσινή σημαντική εξέλιξη με την ανάδειξη νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού στην Λιβύη στο πλαίσιο της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας να δρομολογήσει την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πραγματοποίηση εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.