Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

“Ινδοευρωπαίοι” & σύγχρονος πόλεμος κατά Ελλάδος από Σκόπια, Τουρκία κ.α.

Στα τέλη του 18ου αιώνα ένας Βρετανός δικαστής που υπηρετούσε στις βρετανικές κτήσεις στην Ινδία, θαμπωμένος από το μεγαλείο του ινδικού πολιτισμού, άρχισε να μελετά τα αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Η μελέτη αυτή οδήγησε τον δικαστή Γουίλιαμ Τζόουνς στο συμπέρασμα ότι η σανσκριτική ήταν η κοινή μητέρα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, ακόμα και της ελληνικής.

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ Δ. ΚΑΡΥΚΑ

Ο πραγματικός θεμελιωτής της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας όμως ήταν ο Γερμανός Φραντς Μποπ (1791 –1867). Ο Μποπ ήταν αυτός που μελετώντας το έργο του Τζόουνς πρωτοδιατύπωσε την λεγομένη

H πρώτη επαναστατική πράξη του 1821 στη νότια Ελλάδα, από τους Μανιάτες

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου 1821, Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1821.  Στην Τσίμοβα, την «πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων», τη σημερινή Αρεόπολη, συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης, αλλά και ένοπλοι με αρχηγό τον εκλεγμένο από τη Συνέλευση των Κιτριών Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Μετά τη δοξολογία στο ναό των Ταξιαρχών οι Μανιάτες ύψωσαν το λάβαρο του αγώνα, και κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δεν έχουν θέση οι τουρκικές αξιώσεις σε μια νέα προσπάθεια

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ήλθε στην Κύπρο, άκουσε, αυτά που λίγο-πολύ γνώριζε και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος, όπως είναι γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως προσκεκλημένος της Ε.Ε. για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. 

ΤΟ ζητούμενο είναι ποια μηνύματα θα μεταφέρει η κ. ΝτιΚάρλο στην Γραμματεία του ΟΗΕ. Γιατί λίγο-πολύ γνώριζε τις εκατέρωθεν απόψεις. Λίγο-πολύ είχε μια συνολική εικόνα για τη στάση των εμπλεκομένων. Κατά τις επαφές της στο νησί, η αξιωματούχος του ΟΗΕ άκουσε τον Πρόεδρο της

Γιατί τους ενοχλεί η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου;

Αλέκος Μιχαηλίδης, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος

 
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι χωρίς την Ελλάδα η Κύπρος θα είναι μια άφαντη καρφίτσα στο χάος της ανατολικής Μεσογείου.

Βγήκαν, πάλι, σεργιάνι, τούτη τη φορά για το θεσμοθετημένο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη στην Αθήνα. Γράφουν και ξαναγράφουν πως στέλνει λάθος μηνύματα και κάνουν εξυπνοβλακίστικους παραλληλισμούς με μια υποτιθέμενη παρόμοια πράξη ψευδοκράτους και Τουρκίας.

ADEX: Συνεκπαίδευση ελληνικών F-4 με την γαλλική φρεγάτα «FS Languedoc»

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) δύο Μαχητικών Αεροσκαφών τύπου F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας με την γαλλική Φρεγάτα «FS LANGUEDOC» της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας και αεροπορικής προσβολής από διαφορετικές κατευθύνσεις, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.

Κατακόρυφη επιχειρησιακή αναβάθμιση των Αμφίβιων Καταδρομέων: Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking – Μίνι Κέντρα Επιχειρήσεων με live εικόνα

Κώστας Σαρικάς 

Το Viking μεταφέρει με ταχύτητα και ασφάλεια την Ομάδα Αμφίβιων Καταδρομέων ενώ είναι εξοπλισμένο με συστήματα ναυτιλίας και επικοινωνιών τελευταίας τεχνολογίας.

Προχωρούν και ολοκληρώνονται  με απόλυτη επιτυχία οι εξαντλητικές δοκιμές του πρώτου Σκάφους Ανορθόδοξου Πολέμου Viking Norsafe 1200 το οποίο θα ενταχθεί τα επόμενα χρόνια στη «φαρέτρα» των Αμφίβιων Καταδρομέων που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή αποτροπής. Έμπειρα Στελέχη από τα ΕΤΕΘ των νησιών πραγματοποίησαν τις προηγούμενες εβδομάδες εκτεταμένη και λεπτομερή αξιολόγηση των δυνατοτήτων του σκάφους έπειτα από συνεχείς εν πλω δοκιμές κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Με πλήρη φόρτο μάχης, δηλαδή το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο τόσο σε υλικά και σε εξοπλισμό αλλά και το προβλεπόμενο προσωπικό πάνω στο Viking το

Το Παρίσι κερδίζει έδαφος στο πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών: Άνω του 30% η ελληνική συμμετοχή στις Gowind για το Πολεμικό Ναυτικό

Γιάννης Νικήτας

Σε επίσημες ανακοινώσεις από τα Ναυπηγεία της Λοριάν προέβη ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός της Naval Group. Η επίσκεψη του ΣΕΚΠΥ και προσεχώς του έτερου σωματείου της αμυντικής βιομηχανίας ΕΕΛΕΑ έδωσε τη δυνατότητα στη Naval Group να προχωρήσει σε νέα ενημέρωση επί της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ).

Εκτός της ναυπήγησης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Naval Group αναφέρει σε επίσημη ενημέρωση

Το γερμανικό διαστημικό μη επανδρωμένο σύστημα «Αθηνά» πετάει για πρώτη φορά

 

Γεώργιος Δικαίος

Το στροβιλοκινητήρα μη επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος επίδειξης «Athena» του γερμανικού υπουργείου Άμυνας (Bundeswehr) ολοκλήρωσε τις αρχικές πτητικές του δοκιμές το φθινόπωρο του 2022. Η κατασκευή ενός διευρυμένου μοντέλου, «Nova», σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2023.

Τα ελληνικά μυστικά συστήματα anti-drone - Ακυρώνουν τις επικοινωνίες και το GPS των τουρκικών drone;

 Διονύσης Αντωνέλλος

Τα ελληνικά μυστικά συστήματα anti-drone στοχεύουν τα drones της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου αμυντικού τύπου, «μόλις πρόσφατα άρχισε να χειρίζεται με ισραηλινή τεχνογνωσία».

«Κατά τη διάρκεια του 2022, η Ελλάδα έχει στήσει διακριτικά μια πραγματική ομπρέλα ενάντια σε εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από νησιά και άλλες κρίσιμες περιοχές σε όλη τη χώρα», σημειωνει το defence-industry.eu.

Επιστροφή στη Σελήνη: H Rolls-Royce αναπτύσσει πυρηνικό αντιδραστήρα για μελλοντικές βάσεις [Βίντεο]

 

Η Rolls-Royce θα αναπτύξει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για μελλοντικές βάσεις στη Σελήνη.

Bradley, Marder και στο βάθος Lynx: «Τριπλή» διελκυστίνδα και κρίσιμες αποφάσεις για τον στρατό ξηράς

 ΦΩΤΟ:Τα κομμάτια σε αυτό το μωσαϊκό μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά σίγουρα δεν ταιριάζουν απόλυτα στα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν ώστε να δημιουργήσουν τη σωστή εικόνα που θα παραπέμπει σ’ ένα μηχανοκίνητο πεζικό του 21ου αιώνα εν έτει 2023. Πηγή: U.S. Army photo by Spc. Michael Udejiofor, 50th Public Affairs Detachment)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley Μ2Α2 αμερικανικής κατασκευής, Marder 1A3 ή του «κουτιού» Lynx KF41 από την Γερμανία;

Ν. Κεραμέως: Αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα και από την αύξηση της χρηματοδότησης

 

Στις ενέργειες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας, αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με μήνυμά της κατά τις εργασίες του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Τηρώντας τα «έθιμα»

 

Άννα Παναγιωταρέα

Στρίβοντας, χθες το πρωί, από τη λεωφόρο Β. Αμαλίας στη Β. Ολγας, στην οικοδομή απέναντι από τον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου, ήταν μια μεγάλη ομάδα μαυροφορεμένων που «κάρφωναν» ένα πανό, το οποίο δεν πρόλαβα να διαβάσω. Ενας από αυτούς, κρατώντας ένα χαρτί, τους έδινε οδηγίες. Τις έπαιρναν κι έφευγαν, γρήγορα, προς το Σύνταγμα.

Ιωάννινα-Υδρογονάνθρακες: Ισχυρές δικλείδες για ασφαλή γεώτρηση

 

Σαφείς διαβεβαιώσεις ότι το σύνολο των επιπτώσεων από την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» είναι μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, δίνει ο επικεφαλής της μελετητικής εταιρείας LDK, που συνέταξε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου, Κωστής Νικολόπουλος.

Συγκροτείται Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων – Αύριο η πρώτη συνεδρίαση

 

Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων με έδρα την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών του ΟΣΕ, συγκροτείται με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη.

Συνέντευξη ΥΕΘΑ εφ όλης της ύλης (με C-130, C-27, P-3, F-35 SSI κ.λπ.)

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης, παραχώρησε σήμερα ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ 100,3». 

Ερντογάν: Θα επικυρώσουμε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

Η Τουρκία ξεκινά τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού η χώρα «έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόεδρος Συρίας: «Το πρόβλημα με την Άγκυρα είναι ότι έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες»

 
Μάρτιος 17, 2023. Ελλάδα.

Σε μια μακροσκελή παρουσίαση από το πρακτορείο Sana,  της συνέντευξης του πρόεδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ στο Russia Today επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για προσέγγιση με τη Δαμασκό δεν είναι ουσιαστικό, αλλά ότι εντάσσεται στη προεκλογική εκστρατεία του Τούρκου προέδρου.

Υπόθεση Κατασκοπίας: Έχει στα χέρια της η ΕΥΠ την «Παγίδευση μελιού»;

 

Την Πέμπτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στη Μολδαβία όσο η Ουκρανία αντέχει, δηλώνει η πρόεδρος Σάντου

 

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κίνδυνο πολέμου στη Μολδαβία, όσο η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία, παρά τις ρωσικές απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας της.

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

 

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC τα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία AP Photo/Vladimir Voronin

Γιάννης Χαραμίδης

Ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου της Ρωσίας εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στο ένταλμα οι αρχές σημειώνουν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα: Μία επίσκεψη που ερμηνεύεται ως «διπλωματικό πραξικόπημα»

 

ΟΚινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες την Παρασκευή. 

Ποιος παραπλανά και ποιος πραγματικά συγκαλύπτει; Πρωινή Επισκόπηση (16.03.2023)

 

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον  ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ  Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Της μοδός

 

ΜΝΗΜΟrandum = Καθημερινές υπομνήσεις τον καιρό των Μνημονίων

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TRT με τον Σωτ. Πολύζο, 14/03/2023

 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο TRT με τον Σωτ. Πολύζο, 14/03/2023

Γιώργος Φίλης, Αυτή την δεκαετία θα διαμορφωθεί η παγκόσμια ισορροπία για τον 21ο αιώνα

 

Αυτή την δεκαετία θα διαμορφωθεί η παγκόσμια ισορροπία για τον 21ο αιώνα δηλώνει ο Καθηγητής γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης

Νέος γύρος πυρηνικών μετά τη συμφωνία Aukus μεταξύ χωρών της δύσης

 

Νέος γύρος πυρηνικών μετά τη συμφωνία Aukus μεταξύ χωρών της δύσης

Κώστας Γρίβας, Το μπλοκ Κίνας, Ρωσίας απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Δύσης

 

Την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της αντιμετωπίζει η Δύση με την συσπείρωση των Ευρασιατικών δυνάμεων δηλώνει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, Κύριος Κωνσταντίνος Γρίβας,

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Βάλτε μπροστά μόνο την Ελλάδα (16-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Βάλτε μπροστά μόνο την Ελλάδα

ΡΑΣ: Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης της Λάρισας |Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 17/03/2023

 


1. Προθεσμία να απολογηθεί την άλλη Παρασκευή πήρε ο ένας σταθμάρχης
2. ΡΑΣ: Δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά ο σταθμάρχης της Λάρισας
3. Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου

Παράπονα των Τούρκων στις ΗΠΑ: Δώστε μας τα «παλαιά» F-16, στην Ελλάδα δίνετε τα υπερσύγχρονα F-35 | Σήμερα | 17/03/2023

 


1. Παράπονα των Τούρκων στις ΗΠΑ: Δώστε μας τα «παλαιά» F-16, στην Ελλάδα δίνετε τα υπερσύγχρονα F-35
2. Υποχωρήσεις Ερντογάν με τους Ρωσικούς πυραύλους s-400 και το ΝΑΤΟ

Θρίλερ κατασκοπίας στο Παγκράτι: Ρωσίδα κατάσκοπος δρούσε στην Ελλάδα ως «Μαρία Τ.» | 17/3/23 | ΕΡΤ

 
Θρίλερ κατασκοπίας στο Παγκράτι: Ρωσίδα κατάσκοπος δρούσε στην Ελλάδα ως «Μαρία Τ.» | 17/3/23 | ΕΡΤ

Αποκάλυψη ΕΥΠ: Ρωσίδα κατάσκοπος δούλευε στην Αθήνα για 5 χρόνια

Η κατάσκοπος είχε στήσει μαγαζί με πλεκτά στην οδό Αρειανού στο Παγκράτι.