Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 1832)

Ο Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 5 Αυγούστου 1832) ήταν στρατιωτικός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, δραγουμάνου του Τουρκικού στόλου και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας. Αδελφός του ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στάλθηκε στην Γαλλία για να σπουδάσει σε στρατιωτικές σχολές και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην αυτοκρατορική φρουρά του Τσάρου στην Πετρούπολη, φτάνοντας έως τον βαθμό του λοχαγού. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

Με την έναρξη της επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδελφό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στηνΠελοπόννησο.

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ των Τούρκων, η προπαγάνδα και οι “useful idiots”… εντός κι εκτός της Ελλάδας

“Σοκ και δέος” προκάλεσε στον τουρκικό κόσμο η «επίθεση» με συνθήματα που δέχτηκε στην οικία του ο ΜΗ αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος ψευδό-“Μουφτής” Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε. Μάλιστα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα στην οποία αναφέρει ότι «Καταδικάζουμε το ρατσιστικό μήνυμα απειλής που γράφτηκε στον ανελκυστήρα του διαμερίσματος κατοικίας του Αχμέτ Μετέ, του Μουφτή της Ξάνθης στην Ελλάδα.

Αυτό το περιστατικό αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη μισαλλοδοξία ρατσιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα για την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των εκπροσώπων τους. Περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να διαφωτίσει το φρικτό περιστατικό και να φέρει τους δράστες του στη δικαιοσύνη διεξάγοντας μια έρευνα με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία.».

Διχασμένη η ΕΕ στις εκκλήσεις της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Φαίνεται oι περιλάλητες (ηθικές) «Αρχές» δεν έχουν τόση σημασία αν είναι να χαθούνε κέρδη…

FILE PHOTO: Turkish submarines line up during a military parade marking the 87th anniversary of Victory Day in Istanbul on August 30, 2009 © AFP / Bulent Kilic

 Finian Cunningham, «Information Clearing House»- R.Τ.9-12-20
.
Μετάφραση/Εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού
.
[To κατωτέρω άρθρο παλαιού και έγκυρου Ιρλανδού δημοσιογράφου παρέχει χρήσιμο μέτρο κρίσεως της σοβαρότητας και αξιοπιστίας των κυβερνητικών ανακοινώσεων και της καθώς-πρέπει «δημοσιογραφικής» εκδοχής για το αποτέλεσμα της τελευταίας ελλαδικής εκστρατείας ικεσιών, στο προχθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες – για κάποια χειρονομία αλληλεγγύης έναντι του τουρκικού γκαγκστερισμού.

Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο κατάσκοποι της Τουρκίας;

Φαήλος Κρανιδιώτης
Από το infognomonpolitics

 
Το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«1. Οποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει το κρατικό απόρρητο για να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για τα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και, αν η πράξη έγινε σε καιρό πολέμου, με ισόβια κάθειρξη ή θάνατο».

Στρατηγός Κωσταράκος: «Η αποτροπή συνιστά κυρίαρχο στοιχείο του εθνικού μας αφηγήματος»

Ο Στρατηγός μίλησε για τις αρετές αλλά και τις υποχρεώσεις που ενέχει η στρατηγική της αποτροπής

«Η αποτροπή συνιστά κυρίαρχο στοιχείο του εθνικού μας αφηγήματος», τονίζει σε ανάρτησή του ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και  π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ , Μηχάλης Κωσταράκος, αναφερόμενος στον καθημερινά εκδηλούμενο τουρκικό αναθεωρητισμό και εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους καθίσταται ισχυρότερη.

Όπως λέει ο στρατηγός Κωσταράκος, «αποτροπή είναι το άθροισμα των στρατιωτικών μας

Η ατζέντα του «άνευ όρων διαλόγου» στον οποίο επιχειρεί η Άγκυρα να εγκλωβίσει την Ελλάδα

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα κλιμακωθεί η επικοινωνιακή αντεπίθεση τη Τουρκίας, η οποία ενθαρρυμένη από την απροθυμία της ΕΕ να αντιδράσει και την αναμενόμενη μακρά περίοδο χάριτος που θα προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν για τον επανακαθορισμό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, θα προβάλει την λογικοφανή πρόταση: διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων με την Ελλάδα.

Και όχι μόνο οι υποστηρικτές της Τουρκίας αλλά και διεθνείς παράγοντες που είναι αποστασιοποιημένοι και ανησυχούν για την τουρκική υπερεπέκταση θα στραφούν προς την Ελλάδα συστήνοντας αυτόν το Διάλογο.

«Der Spiegel»: Γερμανοί πολιτικοί τάσσονται κατά της προμήθειας υποβρυχίων στην Τουρκία

Την ανάκληση της έγκρισης πώλησης των έξι υποβρυχίων της ThyssenKrupp Marine Systems στην Τουρκία, τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία υπό τη σημερινή τους μορφή και την αναστολή καταβολής των κονδυλίων της Τελωνειακής Ένωσης εισηγείται ο βουλευτής αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, ο οποίος κάνει λόγο για «τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στην Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ο βουλευτής του FDP εισηγείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πρόταση ψηφίσματος, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση η ακύρωση της έγκρισης για πώληση οπλικών συστημάτων που δόθηκε το 2009. Ο κ. Ντζιρ-Σαράι τονίζει στην πρότασή του ότι πρέπει «να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και να μην συμφωνηθούν άλλες» και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όσο η Τουρκία ενεργεί «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και δεν διαπιστώνεται η επιστροφή της «στην αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εταίρου και με σεβασμό».

Δένδιας: «Δυστυχώς η ΕΕ αργεί, διστάζει και μερικές φορές και οπισθοδρομεί»

Μηνύματα σε ΕΕ και Τουρκία απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Δένδιας σχετικά με την Τουρκία ανέφερε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιθυμούσαμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Bloomberg: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον Ερντογάν για να «σπείρει» διχόνοια στο NATO

Μετά και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, που δεν οδήγησαν στην επιβολή σκληρών και αυστηρών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας, είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει ένας «διχασμός» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της προκλητικής Άγκυρας, κάτι που εξυπηρετεί τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Αναλυτές και ειδικοί τοποθετήθηκαν σε άρθρο που δημοσίευσε το Bloomberg, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βασίζεται στην Τουρκία για να δημιουργήσει διχασμούς στο NATO, παρά τις διαφορές της Μόσχας με την Άγκυρα.

Θέλετε ειλικρινά να δούμε τη έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ; Ιδού λοιπόν

Η Λευκωσία και η Αθήνα δεν δικαιούνται να πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έπαιξαν, όπως ας πούμε οι αυταρχικοί ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, και αναμενόμενο ήταν να χάσουν. Ειδικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πριν ακόμα φύγει από την Κύπρο ήταν αποφασισμένος να μην συγκρουστεί, άσχετα αν έκανε 1-2 αγωνιώδεις προσπάθειες στη διάρκεια του δείπνου, όπως διαρρέει το περιβάλλον του.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Από τη στιγμή που …ξέχασε το βέτο στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν είχε καμία τύχη η όποια προσπάθεια του. Δεν είχε και τασάκι μαζί του να ρίξει στους Ευρωπαίους εταίρους του…

Σάλος! Δείτε την φάτνη στο Βατικανό, που προκάλεσε ‘θύελλα’! Τι μηνύματα θέλουν να περάσουν; (Φωτο)

Με… αστροναύτες από τοιχογραφίες των Σουμερίων και περίεργες απεικονίσεις της Παναγίας, το Βατικανό έδωσε τη δική του φετινή εκδοχή για την φάτνη των Χριστουγέννων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Το θέαμα της φάτνης αυτή τη φορά ήταν απόκοσμο και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ίδιο το Βατικανό και τι ακριβώς μηνύματα θέλει να περάσει, αλλά κυρίως σε τι… θεό πιστεύουν.

Ένας «αρχαίος αστροναύτης» κρατά στα χέρια του τη Σελήνη, αστραπές πάνω από τη φάτνη και άλλες περίεργες μορφές «κοσμούν» τη φάτνη του Βατικανού για το 2020, έχοντας ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πιστούς στο διαδίκτυο, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ καλούν τους πιστούς χριστιανούς να την καταστρέψουν.