Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο(Βίντεο)

Δείτε και ΕΔΩ 

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Απειλητικό μήνυμα Ερντογάν για επέτειο τουρκικής εισβολής

Αυτή η «επιχείρηση» το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τ/κ και απειληθεί η ελευθερία και συνέχειά τους, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε την ε/κ πλευρά να «παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού».
Στο μήνυμά του για την 46 επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ερντογάν αναφέρει ότι συγχαίρει τη «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας με την ευκαιρία της 46η επετείου της ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’ της 20ης Ιουλίου του 1974, η οποία εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των Τ/κ, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξής τους».

Ποντιακό Ζήτημα 20 Ιουλίου 2020 «Οι Πόντιοι παλεύουμε να κρατήσουμε τον πολιτισμό που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας…»


«Πόντος». Μία λέξη, δεκάδες αναμνήσεις, σκέψεις, συνειρμοί. Για κάποιους- μια τεράστια κοινότητα στην Ελλάδα- στο νου έρχονται ο ξεριζωμός, οι αλύτρωτες πατρίδες και οι αποκρουστικές εικόνες της γενοκτονίας.
Φυσικά, ανάμεσα σε όλα, φιγουράρει και η ποντιακή διάλεκτος, η οποία μοιάζει, εδώ και καιρό, να πνέει τα λοίσθια: το ποσοστό των ανθρώπων στον ελλαδικό χώρο που μιλάει την συγκεκριμένη γλώσσα συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, μιας και είναι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά αυτοί που συνεχίζουν να τη μιλούν, την στιγμή που οι νεότεροι… απέχουν.
Επομένως, δείχνει να είναι θέμα χρόνου μια γλώσσα που- σύμφωνα με την UNESCO- βρίσκεται «σίγουρα σε κίνδυνο» να «σβήσει», σωστά;

Στο κόκκινο η κατάσταση στη Λιβύη: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση - Σίσι και Τραμπ συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας στη Λιβύη

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Αμπντελαάλ σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες.

Eλληνική αντεπίθεση: Προηγμένα drones με λειτουργία "σμήνους" θα κατασκευάσει η χώρα μας

 Σε ένα πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά όπως και τα διεθνή δεδομένα, πρόγραμμα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων- Unmanned Aerial Vehicles, (UAVs ή drones) θα συμμετάσχει το ΑΠΘ.
Πρόκειται για τo «Project Lotus» (Σχέδιο Lotus) και είναι «μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας», όπως εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ).

Tα τουρκικά παραμύθια για τους 4 εκ. πρόσφυγες στην Τουρκία…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,6 εκατομμυρίων Σύριους πρόσφυγες. Ο αριθμός αυτός, από το 2017 έως σήμερα, παραμένει σταθερός και αμετάβλητος. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας οι Σύριοι που βρίσκονται στη χώρα είναι 3,585,046.
….
Τον ίδιο ακριβώς αριθμό, 3.585,046, δίνει επίσης η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, το οποίο σημαίνει ότι υιοθετεί πλήρως τα στοιχεία της Τουρκικής κυβέρνησης. Η Ύπατη Αρμοστεία χαρακτηρίζει σχεδόν όλους τους μετανάστες ως πρόσφυγες ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους Σύριους ως πρόσφυγες αλλά ως άτομα υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας.