Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 1832)

Ο Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 5 Αυγούστου 1832) ήταν στρατιωτικός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, δραγουμάνου του Τουρκικού στόλου και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας. Αδελφός του ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στάλθηκε στην Γαλλία για να σπουδάσει σε στρατιωτικές σχολές και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην αυτοκρατορική φρουρά του Τσάρου στην Πετρούπολη, φτάνοντας έως τον βαθμό του λοχαγού. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

Με την έναρξη της επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδελφό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στηνΠελοπόννησο.

Γκομέλσκι: «Βρε Σαρούνας μου, τώρα το θυμήθηκες;»

Ο Βλάντιμιρ Γκομέλσκι, γιος του προπονητή της Σοβιετικής Ένωσης στο Eurobasket του 1987 δηλώνει στο gazzetta.gr έκπληκτος από τον θόρυβο που προκάλεσε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις κι έχει απαντήσεις για τις δηλώσεις περί δωροδοκίας και περίεργου κοουτσαρίσματος του πατέρα του.

Το 1987 ήταν 24 ετών και παρ' ότι δεν είχε επιλεγεί στην 12άδα της Εθνικής ομάδας της χώρας του (έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ) βρισκόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει από κοντά το Eurobasket και να συμπαρασταθεί στον πατέρα του Αλεξάντερ, που βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

“Get the fuck out of here”: “Ο Φιλιππινέζος Δένδιας” στους Κινέζους! Τι θυμίζει…

Είναι φυσικό να έρχεται στο μυαλό η… ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, διαβάζοντας το tweet του Φιλιππινέζου υπουργού Εξωτερικών, Teddy Locsin Jr., ο οποίος σε άπταιστη… διπλωματική γλώσσα, έγραψε ένα μεγαλοπρεπές “Get the fuck out of here” απευθυνόμενος στην Κίνα και την διά του τσαμπουκά ανάμειξη σε περιοχή φιλιππινέζικης θαλάσσιας δικαιοδοσίας, την οποία όλοι σέβονται, πλην Πεκίνου. Η διπλωματική ευγένεια δεν φέρνει αποτέλεσμα, διευκρίνισε.

Κινεζικά αλιευτικά σκάφη παρενοχλούν τα φιλιππινέζικα… Τι θυμίζει… Τι θα έλεγαν άραγε όλοι αυτοί που τρέμουν νυχθημερόν μην προσβληθεί η Τουρκία, της φέρονται με αβρότητα και εισπράττουν την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

«Ναυμαχία» στη Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος (Βίντεο)

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση που έχει προκληθεί στη Θάλασσα της Μάγχης, με αφορμή την αντιπαράθεση της Κυβέρνησης της αυτοδιοικούμενης Νήσου Τζέρσεϊ με τους Γάλλους αλιείς.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, επικοινώνησε ξανά το πρωί της Πέμπτης με τον ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης, γερουσιαστή Τζον Λε Φοντρ, τον αναπληρωτή του και τον τοπικό Υπουργό Εξωτερικών, προσφέροντας την «ακλόνητη» στήριξη του Λονδίνου.

Tατάρ: ¨Δεν σημαίνει ότι οι Τ/κ που έχουν διαβατήριο της ΚΔ είναι πολίτες της¨ !!!

“Πολλοί πολίτες της τδβκ έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαφορετικούς σκοπούς”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Τατάρ υποστήριξε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της επιβολής της ε/κ νοοτροπίας, την οποία τώρα οι Ε/κ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως ως ένα άτομο που γεννήθηκε το 1960 ήταν φυσικό για αυτόν να έχει πιστοποιητικό γέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως όλοι οι άλλοι, με βάση της πρακτικές εκείνης περιόδου και πως η απόφασή του ήταν να ακυρώσει αυτό το πιστοποιητικό.

Τουρκία: Διπλωματική «γκάφα» του YΠΑΜ – Mιλά για γενοκτονία Αρμενίων

Η Λετονία αναγνώρισε σήμερα την γενοκτονία των Αρμενίων, έπειτα από ψήφισμα που πέρασε το κοινοβούλιο της χώρας με πλειοψηφία, κάτι που ενόχλησε την Άγκυρα, με αποτέλεσμα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να κάνει μια…όχι και τόσο «διπλωματική ανάρτηση» στο Twitter.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει σε δήλωσή του ότι «απορρίπτουμε και δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση του Κοινοβουλίου της Λετονίας σχετικά με την γενοκτονία». Όπως ήταν φυσικό, αρκετοί Τούρκοι στα σχόλια της ανάρτησης απόρησαν ενώ άλλοι εξοργίστηκαν με την λέξη «γενοκτονία» που απρόσμενα χρησιμοποίησε το Υπουργείο Άμυνας.

Η ηλιθιότητα της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Αντόνιο Ράντιτς είναι ένας Κροάτης υποψήφιος μετρ του σκακιού με το ιντερνετικό ψευδώνυμο Agadmator.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Από το eleftherostypos

Τίποτε το ιδιαίτερο ως παίκτης, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος παρουσιαστής-αναλυτής σκακιστικών παρτίδων και events. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να φτιάξει από το μηδέν ένα σκακιστικό κανάλι στο ΥοuΤube με περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνδρομητές και πολλαπλάσιους τακτικούς επισκέπτες – συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος.

Κούρδοι: Αρχαίος λαός, δίχως Πατρίδα, που καταπιέζεται από την Τουρκία

Γράφει ο Ι. Φωτιάδης*
Από το infognomonpolitics

Οι Κούρδοι είναι αρχαία πολεμική φυλή και ζούνε σε μία τεράστια έκταση της Δυτικής Ασίας, εδώ και 7.000 χρόνια. Ο χώρος που βρίσκονται σήμερα είναι ένα Οροπέδιο που περικλείει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Τουρκίας, του Βόρειου Ιράκ, ΒΔ του Ιράν, καθώς μικρότερα τμήματα της Βόρειας Συρίας και Αρμενίας.

Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 26-28 εκατομμύρια κατοίκους. Υπάρχουν σκοπιμότητες ως προς τον ακριβή αριθμό τους, ανάλογα με τα συμφέροντα διαφόρων χωρών. Κάποιοι τους υπολογίζουν σε 40.000.000, με αυτούς που εκδιώχθηκαν και βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης και αλλού. Από τους παραπάνω το 40-50% ζει στην Τουρκία [Τιγιάρ-Μπακίρ], Κωνσταντινούπολη το 25% στο Ιράν, το 20% στο Ιράκ και τα υπόλοιπα σε Συρία, Αρμενία.