Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Η αρχαία ελληνική μουσική ως η ρίζα της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης


Μουσικό κομμάτι από τον Ορέστη του Ευριπίδη

Μάιος 24, 2024. Ελλάδα.

Γράφει ο  Armand D’Angour 

 Το 1932, ο μουσικολόγος Ο Γουίλφριντ Πέρετ ανέφερε σε ένα ακροατήριο στη Βασιλική Μουσική Ένωση στο Λονδίνο τα λόγια ενός ανώνυμου καθηγητή ελληνικών με μουσικές τάσεις:

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκε αγνοούμενος του 1974, αλλά δεν έχει απομείνει ζωντανός συγγενής για να παραλάβει τα οστά


Γυναίκα στα κοιμητήρια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τοποθετεί ένα λουλούδι δίπλα στη φωτογραφία στρατιώτη που έχασε τη ζωή του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 (φωτ.: ΕΡΑ / Κάτια Χριστοδούλου)

Είναι η πρώτη φορά που μετά από ταυτοποίηση μέσω DNA δεν υπάρχει κάποιος συγγενής για να ενταφιάσει τα οστά του νεκρού

Γ. Καραμπελιάς: Το Σιιτικό Ισλάμ, ο θάνατος Ραϊσί και η επόμενη μέρα στο Ιράν (ηχητικό)


Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub για το Ιραν και τις εξελίξεις μετά το θάνατο του προέδρου Ραϊσί. Δίνει τα «φώτα» του για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Ιράν, το οποίο οπως λέει είναι το κέντρο του Σιιτικού Ισλάμ.

Όταν το woke συνάντησε τη Χαμάς


Ο ανθρωπισμός όταν είναι α λα καρτ δεν είναι ανθρωπισμός, είναι υποκρισία και πολιτική προπαγάνδα.

του Λεωνίδα Καστανά 

Η τήρηση της νομιμότητας είναι η άμυνα μας για τις διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις


Αμφισβητείται διαρκώς η εδαφική μας ακεραιότητα και όχι μόνο από την Τουρκία. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε εάν θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής, Αρθρογράφος
Αρεοπαγίτης ε.τ.

Αρχές Ιουνίου ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ η Ολγκίν


Ενδεχομένως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προκειμένου να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Τούρκος Αντιπρόεδρος: Οι Τ/κ μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με Παλαιστίνιους


Αν δεν είχε γίνει η «ειρηνευτική επιχείρηση», οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με τους Παλαιστίνιους, είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Ενεργειακή παρέμβαση από Ουάσιγκτον: Στήριξη σε δύο μεγάλα έργα


Στέλιος Μπούρας

Η αμερικανική κυβέρνηση εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την υποστήριξη του Κάθετου Διαδρόμου για τη μεταφορά φυσικού αερίου και για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Η νέα εποχή της Αεροπορίας Στρατού: Νέα αεροσκάφη αλλά και νέες βάσεις λόγω «Daniel»


Ελικόπτερο Black Hawk- φωτογραφία αρχείου
VIA ASSOCIATED PRESS

Μεγάλες αλλαγές, με νέα ελικόπτερα και UAV και μεταφορά σε άλλες βάσεις μετά το πλήγμα της κακοκαιρίας «Daniel» στο Στεφανοβίκειο.

Φρεγάτες Constellation: Εγκρίθηκε από το ΣΑΓΕ η ενεργοποίηση του προγράμματος – Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα


*Του Κώστα Σαρικά 

Η έγκριση ενεργοποίησης του προγράμματος που αφορά τη σχεδίαση, συμπαραγωγή και προμήθεια των φρεγατών Constellation από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποτελεί την τελευταία εξέλιξη, όπως αποκαλύπτει το Onalert.gr, στην προσπάθεια που γίνεται ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να καλύψει το χαμένο έδαφος και να θέσει τις βάσεις προκειμένου να κυριαρχήσει την ερχόμενη δεκαετία όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Γκόθαμ Σίτυ των εξοπλιστικών


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στους αμυντικούς εξοπλισμούς της χώρας, έχουν παρατηρήσει ότι για κάποια προγράμματα λίγα “ακούγονται” από πλευράς δημοσιευμάτων σε μέσα ευρείας ενημέρωσης, σε αντίθεση με άλλα προγράμματα που τυγχάνουν υψηλής προβολής. 

Οι «μαύροι» κυνηγοί του βυθού στο προσκήνιο: Ένας στόχος σε τρία στάδια – Πως το Ναυτικό Επιτελείο στήνει τα νέα δεδομένα για τα υποβρύχια και η Ατζέντα 2030


Τα υποβρύχια τύπου 214 στην ελληνοτουρκική κρίση του 2020 ήταν αυτά που έκαναν την μεγάλη διαφορά, “κλειδώνοντας” τόσο πολεμικά πλοία της Τουρκίας, αλλά και υποβρύχια. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL- Αθήνα 

«Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε το Πολεμικό Ναυτικό να χάσει την προστιθέμενη αξία που έχει στον αθέατο στόλο του.

Πολεμικό Ναυτικό: Σκληρές αλήθειες και η πικρή πραγματικότητα – Τέσσερα χαμένα χρόνια για να επιστρέψουμε στον σχεδιασμό του 2020

Γιάννης Νικήτας

Τέσσερα χαμένα χρόνια. Αυτή είναι η πλέον χαρακτηριστική και ακριβής φράση για να περιγράψει τη κατάσταση στα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό επιστρέφει στον αρχικό εξοπλιστικό σχεδιασμό του 2020 – 2021 επί Αρχηγίας ΓΕΝ Στυλιανού Πετράκη και Αρχηγού Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη. 

Τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στην Μεσόγειο και οι δεύτερες σκέψεις για τα Blackhawk – ΒΙΝΤΕΟ


Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αποστολή διάσωσης σε εμπορικό πλοίο στην Μεσόγειο, προβάλλοντας την ουσιαστική κυριαρχία της Ελλάδας – καταρρίπτοντας το ανυπόστατο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και του «τουρκολιβυκού μνημονίου».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Εξοπλιστικά με ευρωπαϊκούς πόρους – Η πρόταση του Πρωθυπουργού για αντιαεροπορική – αντιπυραυλική ασπίδα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γιάννης Νικήτας

«Δώστε μας τη δύναμη να πάμε στην Ευρώπη την επόμενη μέρα να διαπραγματευτούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε και σε αυτή την πρόκληση και θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές της 9ης Ιουνίου», τόνισε μιλώντας σε πολίτες στο ‘Αργος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Βασίλης Κικίλιας: «Καμία ανοχή στους εμπρηστές από δόλο ή αμέλεια»

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στους εμπρηστές στέλνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ΠροστασίαςΒασίλης Κικίλιας, με αφορμή την προφυλάκιση ημεδαπού που έθεσε πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου στα Φιλιατρά και θα οδηγηθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού. 

Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Όταν τραβά κανείς το σκοινί, να είναι έτοιμος και να σπάσει


Σκληρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, στην πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και στον εντολόδοχο πρωθυπουργό Κρίστιαν Μίτσκοσκι έστειλε ο πρωθυπουργός

Φρέντι Μπελέρης στο Newsbomb.gr: «Ο αγώνας μου για το ευρωκοινοβούλιο αφορά τη Δημοκρατία»


Αμαλία Κάτζου

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρης, μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr μέσα από τη φυλακή

«Ομόνοια»: Ο Ράμα εκβιάζει τους ομογενείς να μην αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες


Ηομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια» καταγγέλλει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι εκβιάζει τους πολίτες ελληνικής καταγωγής να μην αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και πως «μοιράζει τίτλους ιδιοκτησιών για οικίες Χιμαριωτών».

Πρώτη μεγάλη νίκη του Ρόμπερτ Μενέντεζ: Οι ένορκοι δεν μπορούν να δουν σοβαρά στοιχεία της υπόθεσης του γερουσιαστή μετά την απαγόρευση από τον δικαστή


epa11337591 US Senator Bob Menendez of New Jersey arrives to a US federal court building on the first day of his corruption trial in New York, New York, USA, 13 May 2024. EPA, OLGA FEDOROVA

Οι ένορκοι στην υπόθεση διαφθοράς του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) δεν μπορούν να δουν στοιχεία που οι εισαγγελείς έχουν χαρακτηρίσει «κρίσιμα» για ένα σοβαρό μέρος της υπόθεσής, αποφάσισε ομοσπονδιακός δικαστής την Παρασκευή, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico.

Τουρκία: Δεν είναι σίγουρο πότε θα πάρει τα F-16 Viper από τις ΗΠΑ

Η παραγωγική ικανότητα θα επανεξεταστεί εάν οριστικοποιηθεί η νέα παραγγελία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Οι 4 περιοχές των θαλάσσιων πάρκων της Τουρκίας - Αναμένεται απάντηση για το αν θα είναι κοινά με την Ελλάδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οφθαλμός αντί οφθαλμού; Άγνωστο αν πρόκειται για τουρκικά ή κοινά με την Ελλάδα πάρκα

Η υποχώρηση Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις περιπλέκει το τοπίο γενικώς…


Το χάσμα Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του κυβερνώντος AKP διευρύνεται στο 5% δείχνει δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας MetroPOLL Research.

Τουρκία - Κίνα: Κοντά σε συμφωνία για πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

O Toύρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ με τον Υπουργό Φυσικών Πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wang Guanghua aBayraktar1/X

Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης πλησιάζουν στο τέλος τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής έκδοσης του κινεζικού δικτύου CGTN.

Τελεσίγραφο Ερντογάν στο Ισραήλ: Πίεση «μέχρι τέλους» για να σταματήσει τις σφαγές στη Γάζα


Ο Ερντογάν έθεσε και εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τον πληθωρισμό, που «έτρεξε» με ρυθμό 68,5% τον Μάρτιο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα, αγνοώντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου


Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, την επομένη της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου που του δίνει εντολή να σταματήσει τις επιχειρήσεις του εκεί, με φόντο τις προσπάθειες στο Παρίσι για επίτευξη κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Φρίκη από την ομολογία μελών της Χαμάς: "Τη βιάσαμε εγώ, ο πατέρας μου και ο ξάδερφός μου και μετά τη σκοτώσαμε" (video)


Σοκάρουν περιγραφές μελών της Χαμάς, πατέρα και γιου, που κακοποίησαν, βίασαν και στη συνέχεια σκότωσαν Ισραηλινή όμηρο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συζητά για κυρώσεις σε μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την απόφαση κατά του Ισραήλ


Μάιος 24, 2024. Ελλάδα.

Ο αμερικανικός ιστότοπος ειδήσεων The Hill ανέφερε ότι τα μέλη των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανικών κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αγωνίζονται με τον χρόνο για να εκδώσουν ένα σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά την υποβολή αιτήματος για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας.

Στρατό για Ουκρανία ετοιμάζει το ΝΑΤΟ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν τους Συμμάχους τους να είναι πιο τολμηροί όταν πρόκειται να στείλουν δικούς τους στρατιώτες στην Ουκρανία.

GLSDB: Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έβγαλαν off τις αμερικανικές βόμβες ακριβείας στην Ουκρανία


Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εμποδίζουν τις βόμβες ακριβείας GLSDB της Ουκρανίας από το να χτυπήσουν τους στόχους τους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία ελέγχει το σημείο που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι. ΑP Photo

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός ελέγχει πλέον τη συνοριακή περιοχή από όπου είχαν εισέλθει οι ρωσικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν την ευρείας κλίμακας επίθεση στο Χάρκοβο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατ. δολαρίων, για την Ουκρανία


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν απόψε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, ώστε να την στηρίξουν στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση κοντά στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ευρωπαϊκό φρένο στην κατάσχεση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία


Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν σήμερα "αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις" εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να "μειώσουν" τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

H G7 εξετάζει τη λήψη μέτρων κατά της Κίνας


Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σκοπεύουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα και σχεδιάζουν «να λάβουν μέτρα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τονίζεται σε προσχέδιο ανακοινωθέντος.

Κίνα: Ολοκληρώθηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν


Η Κίνα ολοκλήρωσε δύο ημέρες στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι να δίνει σήμερα λεπτομέρειες για τον αριθμό των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων που συμμετείχαν σε αυτές.