Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Αρχαία Μεσσήνη: Ενα «ζωντανό» μουσείο στην καρδιά της Πελοποννήσου


Το εντυπωσιακό Στάδιο μαρτυρά τη σημασία του αθλητισμού για τους αρχαίους Μεσσηνίους. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Μιλάει με πάθος για το Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, το νέο μέτωπο ανασκαφής δίπλα στο θέατρο, το οποίο αναφέρει και ο Παυσανίας. 

Φόροι, δάνεια, εισφορές, έρανοι και λάφυρα….Τα έσοδα της Επανάστασης 1821


Σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου 1823, με το νόμο ΚΣΤ’ επιβάλλεται από το Εκτελεστικό αναγκαστική εισφορά ύψους 1.000.000 γροσίων για τις ανάγκες της Επανάστασης.

Σειρά για τον Μουσταφά Κεμάλ από το Disney+ ξεσηκώνει Αρμένιους και Πόντιους


Ο Αράς Μπουλούτ Ινεμλί ενσαρκώνει τον Μουσταφά Κεμάλ στη σειρά «Atatürk» (φωτ.: IMDb)

Θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το «κεκτημένο της ντροπής»


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στην ΕΕ για 19 χρόνια κι οφείλουμε να διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα και σθένος την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Η απειλή της στρατιάς του Αιγαίου «γυμνή»… και οι κάννες των 41 αρμάτων του Ισραήλ


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα αυτονόητα των συμπερασμάτων της ΕΕ, το ορόσημο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και το άλλοθι για τα F-16 - Πώς οι Τούρκοι προβάλλουν χωριστή οντότητα μέσω του Κανονισμού, οι ευθύνες της Επιτροπής και των Κυβερνήσεων, η άρση του εμπάργκο των Τ/κ και η υποτέλεια στον Αττίλα

Η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας δεν περιλαμβάνει την Κύπρο

Κώστας Βενιζέλος

Μάχες χαρακωμάτων διεξάγονται σε διάφορα επίπεδα, με στόχο την αποτροπή της διπλωματικής επίθεσης της κατοχικής Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να διασφαλίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Ο «stealth» εφιάλτης της Άγκυρας «πετά» πάνω από το Βίλνιους: Το «αόρατο» μαχητικό F-35 «όπλο» των Αμερικανών με «όμηρο» τον Ερντογάν


Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί παίζουν «σκληρό πόκερ» απέναντι στον έως πρότινος αμετακίνητο Ταγίπ Ερντογάν με «άσσο» στο μανίκι τους το «stealth» μαχητικό F-35 και το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για είσοδο στο πρόγραμμα.

Κώστας Σαρικάς

Σήμερα με τα μηχανογραφικά επιλέγουν και επιλέγονται οι μαχητές του αύριο: Για τη δικτυοκεντρική εποχή της αεροπορίας στα F-16 Viper, τα Rafale και μελλοντικά τα F-35


Πηγή εικόνας Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η δικτυοκεντρική εποχή στις ένοπλες δυνάμεις έχει έλθει ήδη, κυρίως στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας η οποία παραδοσιακά προηγείται στις τεχνολογικές εξελίξεις έναντι των άλλων όπλων.

Τί ισχύει για την προσφυγή Σάφα στο ICSID


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις ημέρες αυτές κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το Ελληνικό Δημόσιο δικαιώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) της Παγκοσμίου Τραπέζης, στην διαδικασία που είχαν κινήσει εναντίον του οι αδελφοί Σάφα. 

Φρεγάτες: Γαλλική πρόταση για ενιαίο ευρωπαϊκό στόλο και στη Μεσόγειο – Θα πολεμάει σαν ένα


Ζητούν να αυξηθεί και να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών στόλων.

Διονύσης Αντωνέλλος

Υποβρύχια Scorpène: Ένα εξοπλιστικό με διαστάσεις στρατηγικής αποτροπής για το Πολεμικό Ναυτικό

Αναστάσιος Παπανδρέου

Ο έταιρος μεγάλος ευρωπαίος κατασκευαστής υποβρυχίων πέραν της γερμανικής Thyssen Krupp είναι ο γαλλικός όμιλος Naval Group. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η τότε DCNS σε συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο Izar, πρόδρομο της σημερινής Navantia συνεργάστηκαν πάνω στη σχεδίαση και την κατασκευή ενός νέου πρωτοπόρου συμβατικής πρόωσης υποβρυχίου, του S-80 Scorpène, βασισμένου στα γαλλικά πυρηνικά υποβρύχια.

H τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» υποδέχεται το κοινό για 3 πλόες στον Σαρωνικό

Εδώ και 8 χρόνια ελλιμενίζεται στον φαληρικό όρμο η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, που αποτελεί πιστό αντίγραφο αρχαίας αθηναϊκής τριήρους. Και τώρα το Πολεμικό Ναυτικό δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 500 τυχερούς να ταξιδέψουν στον Σαρωνικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο ογκώδης μπλε φάκελος της Άμυνας και τα τρία μεγάλα εξοπλιστικά


Ελένη Γαβριήλ

Ελληνοτουρκικά, κορβέτες, F-35, μεταγωγικά C-130 και αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα νέου υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια και απαιτούν γρήγορες κινήσεις και πρωτοβουλίες.

Ύμνοι του Bloomberg για την ανάπλαση στο Ελληνικό: ‘’Σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας’’


Αποθεώνει τα έργα που αφορούν την ανάπλαση στο Ελληνικό το Bloomberg, χαρακτηρίζοντάς το ως «σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας», ενώ σε σχέση με την πρωτεύουσα, τονίζει πως «οι καφετέριες και οι ταβέρνες σφύζουν από ζωή σε πλατείες, όπου κάποτε ταραξίες συγκρούονταν με την αστυνομία».

Η «ακτινογραφία» της νέας Βουλής - Δευτέρα στις 11:00 η ορκωμοσία


Αλλαγές, εκπλήξεις αλλά και ευρύτατη ανανέωση της εθνικής αντιπροσωπείας στη Βουλή επεφύλασσαν οι εκλογές 2023

Τουρκία: Ενόχληση του Τύπου στην πρόταση Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό - Για "προσβολή" κάνει λόγο η εφημερίδα Karar

 

"Πρόταση που ισοδυναμεί με προσβολή" είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Karar - σύμφωνα με την ΕΡΤ - αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Θα πει το ναι ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Τελική ευθεία


Με ένα «επείγον μήνυμα» προς τους διαπιστευμένους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου, η αμερικανική Προεδρία ανακοίνωνε χθες το μεσημέρι ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, για διαβουλεύσεις. Η σημαντική αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου, αμέσως μετά τους εορτασμούς της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσδοκίες και πραγματικότητα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2021

Ευαγγελία Μπίφη

 Έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που οδήγησαν στην επανεκλογή και ισχυροποίηση αμφότερων των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη νηνεμία στα ελληνοτουρκικά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γείτονα, το ξέσπασμα οργής του Τούρκου προέδρου για την ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, με… τις διακηρύξεις ότι για εκείνον «Μητσοτάκης δεν υπάρχει» και «ουδέποτε θα συναντηθεί ξανά μαζί του», ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Παγκόσμια καμπάνια κατά του Disney+: Αγιοποιούν τον Κεμάλ Ατατούρκ, σφαγέα Ελλήνων, Αρμενίων, Σύριων, Ασσύριων, Χαλδαίων, με «ντοκιμαντέρ» 6 επεισοδίων


Το logo της παγκόσμιας καμπάνιας κατά της πρόθεσης του Disney+ να αγιοποιήσει τον σφαγές Κεμέλ Ατατούρκ

Παγκόσμια καμπάνια ξεκίνησε κατά του Disney+ και της πρόθεσής του να αγιοποιήσει των σφαγέα Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσύριων, Χαλδαίων, Σύριων διαπράτοντας απανωτές γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις προκειμένου να συγκροτήσει ένα «καθαρό» κοσμικό τουρκικό κράτος, ως μετεξέλιξη της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ενισχύει τον στόλο των F-35 το Ισραήλ -Αγοράζει άλλα 25 «αόρατα» μαχητικά


Το Ισραήλ ενέκρινε την αγορά ενός τρίτου σμήνους «αόρατων» μαχητικών αεριωθουμένων F-35 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Αντιπρόεδρος Βουλγαρίας: Θέλουμε τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα των Σκοπίων ως έθνος που διαμόρφωσε το κράτος τους


Ιούλιος 2, 2023. Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη μοναδική βουλγαρική θέση για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Χάος στη Γαλλία: Στην αντεπίθεση η Ένωση Δημάρχων - Οργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα


Σήμερα το βράδυ (02/07), ο Εμανουέλ Μακρόν θα ενημερώσει τη γαλλική κυβέρνηση για την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, με τα επεισόδια και τις «ταραχές» να συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ύστερα από τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Αυστρία: Θέλει να ενταχθεί στη γερμανική πρωτοβουλία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη


Η Αυστρία, ουδέτερη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της αντιπυραυλικής ασπίδας (European Sky Shield), η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με πρόταση του Γερμανού καγκελάριου ‘Ολαφ Σολτς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανταρσία Πριγκόζιν και το… τέλος του Πούτιν που πλησιάζει

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ενώ η ανταρσία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν απέτυχε τελικά, εντούτοις αποκάλυψε μία από τις βασικές αδυναμίες του Βλαντιμίρ Πούτιν: Οτι είναι ένας άνθρωπος των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών που διευθύνει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι ένας σοβαρός στρατιωτικός διοικητής που ηγείται μιας πολεμικής επιχείρησης.

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με drones - Καταρρίφθηκαν όλα λέει το Κίεβο


AP Photo / Efrem Lukatsky

Επίθεση με drones εναντίον του Κιέβου εξαπέλυσε η Ρωσία, στην πρώτη εδώ και 12 ημέρες, μετά την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Οι εξελίξεις μετά την ανταρσία της Βάγκνερ – Τα «μικρά βήματα» της ουκρανικής αντεπίθεσης «οδηγούν στη Κορέα»

Κείμενο Παναγιώτης Κωνσταντίνου

«Αργά ή γρήγορα Ουκρανία και Ρωσία θα καταλάβουν πως δεν μπορούν να νικήσουν»

Η Πολωνία θα ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία


Η Πολωνική Συνοριοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα πως 187 άνθρωποι προσπάθησαν χθες, Σάββατο, να περάσουν παράνομα στην Πολωνία από τη Λευκορωσία.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό αιώνων, που ερευνά ο Ιντιάνα Τζόουνς


Το μεγαλύτερο μυστήριο της αρχαιότητας είναι το αντικείμενο της τελευταίας αναζήτησης του πιο διάσημου και εμβληματικού «αρχαιολόγου», του Ιντιάνα Τζόουνς, το οποίο δεν είναι άλλο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, του πρώτου δηλαδή όπως ακριβώς το διαβάζετε tablet της ανθρωπότητας! Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το θαύμα, που μας εκπλήσσει ακόμα χιλιάδες χρόνια μετά τη δημιουργία του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΡΟΒΙΚΙΝ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΟΥΛΗ

Ο Κώστας Πικραμμένος, Σύμβουλος σε θέματα Ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου είναι ο προσκεκλημένος της Ομάδας των "Ανιχνεύσεων" στον "Καφέ της Κυριακής". Ο π Πρέσβης Ν. Κανέλλος, ο Γεωπολιτικός Αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ο Δημοσιογράφος Δ. Αγάδης και ο Διεθνολόγος-Οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης θα σχολιάσουν την επικαιρότητα και θα θέσουν ερωτήσεις στον προσκεκλημένο τους.

Σπύρος Πλακούδας, Γιατί οι χώρες της Μέσης Ανατολής στρέφονται προς την Ρωσία και την Κίνα


Σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και εντάσεις, οι χώρες της Μέσης Ανατολής παρά το ότι αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία της Δύσης σε πολλούς τομείς προτιμούν να συνεργάζονται με τις Ευρασιατικές δυνάμεις, Ρωσία και Κίνα σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ, Κύριος Σπύρος Πλακούδας

Κωνσταντίνος Φίλης, Έως τον Οκτώβρη ο πόλεμος στην Ουκρανία; Μετά διαπραγματεύσεις;


Για τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την ανταρσία Πριγκόζιν και τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο μιλάει ο Διεθνολόγος και Συγγραφέας, Κύριος Κωνσταντίνος Φίλης.

"Κύπρος γιοκ" - Το ΝΑΤΟ την έσβησε από τον χάρτη (1-7-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: "Κύπρος γιοκ" - Το ΝΑΤΟ την έσβησε από τον χάρτη

Οι Τούρκοι θέλουν να μετονομάσουν τα Δαρδανέλια σε τουρκικά στενά – Τι λέει ο Έντυ Ζεμενίδης | Τώρα μαζί 02/07/2023 | OPEN TV


1. Οι Τούρκοι θέλουν να μετονομάσουν τα Δαρδανέλια σε τουρκικά στενά – Τι λέει ο Έντυ Ζεμενίδης
2. Στέλιος Φενέκος και Λάμπρος Τζούμης για τα ελληνοτουρκικά