Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ο «stealth» εφιάλτης της Άγκυρας «πετά» πάνω από το Βίλνιους: Το «αόρατο» μαχητικό F-35 «όπλο» των Αμερικανών με «όμηρο» τον Ερντογάν


Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί παίζουν «σκληρό πόκερ» απέναντι στον έως πρότινος αμετακίνητο Ταγίπ Ερντογάν με «άσσο» στο μανίκι τους το «stealth» μαχητικό F-35 και το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για είσοδο στο πρόγραμμα.

Κώστας Σαρικάς

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί παίζουν «σκληρό πόκερ» απέναντι στον έως πρότινος αμετακίνητο Ταγίπ Ερντογάν με «άσσο» στο μανίκι τους το «stealth» μαχητικό F-35 και το «πράσινο φως» προς την Ελλάδα για είσοδο στο πρόγραμμα. Η θετική απάντηση των ΗΠΑ στο  έγγραφο αίτημα της Τσεχίας για αγορά 24 αεροσκαφών F-35 αν και το αίτημα της χώρας για απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών ακολούθησε αυτό της Ελλάδας έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες όπως είχε αναφέρει και το Newpost ότι οι Αμερικανοί καθυστερούν την LOA προς την Αθήνα και τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την Άγκυρα ενόψει καιβ της κρίσιμης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους.

Η καθυστέρηση στην απάντηση των ΗΠΑ αν και ήδη το Ελληνικό αίτημα έχει περάσει τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλέον βρίσκεται στα χέρια του State Department, δηλαδή της Αμερικανικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι έχει διπλό στόχο. Να κρατά «όμηρο» την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας τον ότι αν δεν βάλει «νερό στο κρασί» του κινδυνεύει να δει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να τον «πνίγει» με την απόλυτη υπεροχή της και ταυτόχρονα να μην του δίνει επιχειρήματα ώστε να ‘’τινάξει’’ την προσέγγιση με την Ελλάδα. Την ώρα που η Ουάσιγκτον θέλει να «κλείσει» το μέτωπο των Ελληνοτουρκικών τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική συγκυρία και να επαναφέρει την Άγκυρα στη σφαίρα της απόλυτης επιρροής της.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το «αντίδοτο» στην είσοδο της Ελλάδας στο μαχητικό 5ης γενιάς θα είναι σε πρώτη φάση για την Τουρκία η πώληση των 40 καινούργιων μαχητικών F-16 και η αναβάθμιση ακόμη 80 ενώ η περαιτέρω στάση της Άγκυρας θα δείξει αν οι γείτονες επανέλθουν στο μέλλον στο πρόγραμμα του F-35 από το οποίο έχουν αποπεμφθεί έπειτα από την απόκτηση των Ρωσικών S-400 ενώ ήδη έχουν συνεισφέρει 1,5 δις δολάρια.

H απόφαση των ΗΠΑ για είσοδο της Ελλάδας στο κλειστό  «club» του F-35 είναι ειλημμένη και δεν πρόκειται να αλλάξει αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον όμως σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι Αμερικανοί «παίζουν» με το χρόνο καθώς εκτιμούν ότι έχουν φέρει την Άγκυρα στα ‘’μέτρα’’ τους έπειτα από το αδιέξοδο της πολιτικής Ερντογάν. Επιπλέον γνωρίζουν ότι και δημοσιονομικά η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση καθώς προσπαθεί να καλύψει στα εξοπλιστικά το χαμένο έδαφος και ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό οι ανάγκες του οποίου αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχει ήδη βάλει στο οπλοστάσιο της δύο νέους τύπους μαχητικών, τα Γαλλικά Rafale και τα αναβαθμισμένα Viper ενώ ‘’στήνει’’ ξανά την εκπαίδευση των νέων ιπτάμενων πάνω στο καινούργιο εκπαιδευτικό M-346.

Ο επόμενος «άσσος» των Αμερικανών όταν ανάψουν το «πράσινο φως» για είσοδο της HAF στο πρόγραμμα του F-35 θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι τα όπλα τα οποία θα αποδεσμεύσει τόσο για το «αόρατο» μαχητικό όσο και για τα αναβαθμισμένα Viper με διακαή πόθο για την Πολεμική Αεροπορία να αποτελεί φυσικά ο Amraam 120D αλλά και μια σειρά από stand off όπλα την αποδέσμευση των οποίων έχει ήδη ζητήσει.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου