Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΕΩΝ "Αυτονομία για την Βόρειο Ήπειρο" - Η ρευστότητα στα Βαλκάνια επιστρέφει

Εξελίξεις οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και την ίδια την βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων σε ότι αφορά την διεκδίκηση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου συμβαίνουν αυτή την στιγμή στα Βαλκάνια.
Αυτή την στιγμή επίσημα η Σερβία ζητεί την αυτονόμηση της Μητρόβιτσα, αλλά και των Σέρβων της Βοσνίας. Οι Αλβανοί με ρελάνς ζητούν την αυτονόμηση του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, στα τεχνητά σύνορα με το Κόσοβο, αλλά και αυτονομία των Αλβανών του Τέτοβο στα Σκόπια.
Ισχυρές πλέον είναι και οι ελληνικές φωνές στην Βόρειο Ήπειρο που ζητούν αυτονομία, άσχετο αν στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν πως τις ακούνε. Μήπως είναι ώρα να τεθούν κάποια πραγματικά ζητήματα;

ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ Αυτονομία ζητάει η κοιλάδα του Πρέσεβο λόγω Β. Κοσόβου

Το αίτημα των Σέρβων ηγετών του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της ηγεσίας του Βελιγραδίου για αυτονομία τύπου 'Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας', έχει προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Zëri.
Οι Αλβανοί εκπρόσωποι του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου (σημ. νότια Σερβία) ισχυρίζονται ότι αν αγνοηθούν από τη διαπραγματευτική διαδικασία, δεν θα υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η Κοιλάδα του Πρέσεβο παραμένει ως μία ωρολογιακή βόμβα.

ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ευρασιατικη Ένωση: 1η Μαΐου 2013 ο γίγαντας παίρνει «σάρκα και μορφή»


Η 1η Μαΐου 2013 ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως η ημερομηνία της υπογραφής της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης.
Η δημιουργία του νέου αυτού συνασπισμού που παραπέμπει στην ανασύσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς όμως να εμπεριέχει τα απολυταρχικά εκείνα δεδομένα στην εσωτερική διακυβέρνησή της τα οποία ουσιαστικά την οδήγησαν και στην κατάρρευσή της.

15 φορές την ημέρα περνά πάνω από την Ελλάδα ο τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος

Με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας οι οποίες βασίζονται και σε σχετική ενημέρωση ξένης μεγάλης μυστικής υπηρεσίας ο τουρκικός δορυφόρος Göktürk-2 ήδη ξεκίνησε να στέλνει φωτογραφίες σε τουρκικό κέντρο ανάλυσης στην Άγκυρα από στόχους επί ελληνικού εδάφους.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ενώ είχε ανακοινωθεί από τους Τούρκους ότι ο Göktürk-2  θα ετίθετο σε λειτουργία και θα ξεκινούσε να μεταδίδει υλικό απεικόνισης από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ήδη αρχίσει την μετάδοση των σχετικών πληροφοριών και μάλιστα μια μόλις ημέρα μετά αφού τέθηκε σε τροχιά στις 18 Δεκεμβρίου.

Σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ με πεδίο τον Ειρηνικό ωκεανό

Το σενάριο στρατιωτικής  σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με πεδίο τον Ειρηνικό ωκεανό, εξετάζει το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας, διαμορφώνοντας αναλόγως το αμυντικό του δόγμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Australian.
Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού αλλάζει καθοριστικά λόγω της στρατιωτικής ανάπτυξης της Κίνας. Αυτό αποτελεί πλέον «πρόκληση» για την άμυνα της Αυστραλίας, τονίζεται σε έκθεση Αυστραλών στρατιωτικών αναλυτών, που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρει το  ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος
Εκκρεμούν σε βάρος του έξι καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ είχε δικαστεί ερήμην του σε ποινή φυλάκισης 19 ετών. 
Συνελήφθη σήμερα το πρωί σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος, κατόπιν εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του.
Σε βάρος του ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας Καρούζος Constructions εκκρεμούν έξι καταδικαστικές αποφάσεις και συνολικά 19 χρόνια κάθειρξης.
Ο κ. Καρούζος εμπλέκεται σε παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων. 
Ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει ψεύτικα στοιχεία στο ξενοδοχείο που διέμενε, ενώ οι αστυνομικοί κάνουν «φίλο και φτερό» το δωμάτιο για την εξεύρεση στοιχείων.

Τη Finansbank της Εθνικής Τράπεζας θέλει η Qatar National

Η σωτηρία της Εθνικής Τράπεζας και η αναζήτηση κεφαλαίων περνά μέσα από τα επεκτατικά σχέδια της Qatar National.

Η Finansbank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, θα είναι πιθανότατα στόχος εξαγοράς για την Qatar National Βank, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Μέση Ανατολή, λένε αναλυτές, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Η QNB θέλει ένα ποσοστό ελέγχου στην Τουρκική Τράπεζα και δεν υπάρχει άλλη τράπεζα από την Finansbank αυτή την στιγμή που θα μπορούσε να γίνει αυτό» λέει στο διεθνές πρακτορείο ο Τούρκος αναλυτής  Ovunc Gursoy, της Yapi Kredi Yatirim Menkul Degerler AS.

Νταβούτογλου: «Η "Μακεδονία" είναι το δεύτερο σπίτι μου»

«Η "Μακεδονία" είναι το δεύτερο σπίτι μου», τόνισε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την αναγόρευσή του, το απόγευμα της Παρασκευής, σε επίτιμο διδάκτορα του κρατικού πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος».

Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Goldman Sachs: «Σε 10 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 30% υψηλότερο»

Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs που συνδέει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας αλλά πρωτίστως με την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές της.
Ενδεικτική είναι η αποστροφή εκείνη της έκθεσης του οίκου που τονίζει πως «μόνο αν το θέλει η Τρόικα η Ελλάδα μπορεί να ξαναχρεοκοπήσει»!

Η Βουλή «ψάχνει» τον Παπακωνσταντίνου και για τις δουλειές της ανακύκλωσης

Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία σχηματίστηκε μετά από μήνυση της εταιρείας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που  κατηγορεί τον πρώην υπουργό για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στον τομέα ανακύκλωσης».

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» τον Φεβρουάριο 2012 και σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα ο κ. Παπακωνσταντίνου «επιστρατεύτηκε» για να «χειραγωγήσει» τον τομέα ανακύκλωσης, υπερ συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Νέες αποκαλύψεις ετοιμάζει ο Άσανζ

Το δικό του χριστουγεννιάτικο «δώρο» ανακοίνωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοινώνοντας ότι η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία ειδικεύεται στην αποκάλυψη μυστικών εκθέσεων, θα δημοσιεύσει ένα εκατομμύριο έγγραφα το 2013.

Ο ιδρυτής των Wikileaks το βράδυ της Πέμπτης έξι μήνες αφότου αναζήτησε καταφύγιο και άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο βγήκε στο μπαλκόνι και μίλησε σε αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν.

Κριτική Μπίστη στον Φώτη Κουβέλη

Σκληρή κριτική στον Φώτη Κουβέλη ασκεί ο Νίκος Μπίστης λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπευθύνου για τη Διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ, με άρθρο του στο περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

«Η λογική του μικρού κόμματος που επειδή έγινε μικρομεσαίο κάθεται πάνω στο ποσοστό του και δεν ανοίγεται σε μεγάλα ακροατήρια, είναι κοντόφθαλμη», λέει, παρατηρώντας μάλιστα «έλλειψη αυτοπεποίθησης» στο κόμμα, που προκύπτει από τον φόβο της συνύπαρξης με το ΠΑΣΟΚ σε ένα Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας, ακριβώς τη στιγμή που συνεργάζεται μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Επιβεβαιώθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το νέο έτος προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απόφαση της ΡΑΕ αναμένεται να καθαρογράφει και να αποσταλεί σήμερα στον υφυπουργό Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος και θα αποφασίσει τελικά για το ύψος των αυξήσεων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού μελέτησε τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ανώτατες αυξήσεις της τάξεως του 15 - 17%, απορρίπτοντας το μεσοσταθμικό που ζητούσε η ΔΕΗ για αυξήσεις 24,9%.

Σαμαράς: Δεν υπάρχουν ανασχηματισμός και εκλογές

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρωθυπουργός διαψεύδει τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες – «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές» – να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως…»

Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους S&P κατά δύο βαθμίδες, από το B στο CCC+

Ουάσιγκτον: Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα, Παρασκευή, για τρίτη φορά από τον Αύγουστο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου μειώνοντάς την κατά δύο βαθμίδες, από το B στο CCC+.

Σύμφωνα με την S&P, η κατάσταση στη χώρα «επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία υποβάθμιση τον Οκτώβριο», ενώ «η χρηματοπιστωτική πίεση εντάθηκε».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου: «Η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τους όρους κάθε επίσημης υποστήριξης εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2013».

Κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Θετική πορεία διαγράφει την Παρασκευή το ΧΑΚ, παρά την υποβάθμιση της Κύπρου από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor`s. Ο Γενικός Δείκτης στις 12:58 ενισχυόταν στις 112,13 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,67%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 43,51 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,74%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στις €230.363.

Στο "στόχαστρο" του ΓΔ και οι 890 μονάδες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Εκ νέου ανοδικά κινείται την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από δύο κερδοφόρες συνεδριάσεις, «σκαρφαλώνοντας» έως τις 890 μονάδες.

Μικτή εικόνα διαμορφώνεται στον FTSE25, όπου ξεχωρίζουν τα κέρδη των ΟΛΠ, Eurobank, Βιοχάλκο και Intralot, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η μετοχή του ΟΤΕ με απώλειες έως 3,01% και ακολουθούν με αρνητικό πρόσημο, μεταξύ άλλων, οι Frigoglass, ΜΕΤΚΑ και Eurobank Properties.