Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους S&P κατά δύο βαθμίδες, από το B στο CCC+

Ουάσιγκτον: Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα, Παρασκευή, για τρίτη φορά από τον Αύγουστο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου μειώνοντάς την κατά δύο βαθμίδες, από το B στο CCC+.

Σύμφωνα με την S&P, η κατάσταση στη χώρα «επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία υποβάθμιση τον Οκτώβριο», ενώ «η χρηματοπιστωτική πίεση εντάθηκε».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου: «Η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τους όρους κάθε επίσημης υποστήριξης εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2013».


Πως σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι δεν πρέπει να παραγνωριστεί η νέα υποβάθμιση, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν έχει ουσιαστική σημασία αφού η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών εδώ και δύο χρόνια.

Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι το πρόγραμμα για στήριξη της Κύπρου.

Είπε ακόμη ότι η αβεβαιότητα που παραμένει είναι πως δεν υπάρχει ακόμη ο μαγικός αριθμός από την έρευνα της Pimco από την οποία θα καθοριστεί το ύψος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για κούρεμα του κυπριακού χρέους, ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από το ΔΝΤ.

Κάποιοι, είπε, για δικούς τους λόγους, διοχετεύουν ορισμένες πληροφορίες και προβαίνουν σε εικασίες, οι οποίες όμως είναι ανυπόστατες.

Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ ουδέποτε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο επειδή οι κάτοχοι των κυπριακών ομολόγων είναι σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες και σε περίπτωση που υπάρξει κούρεμα θα το πλήρωναν οι ντόπιες τράπεζες και το κράτος.

Επομένως, κατέληξε, δεν θα είχε νόημα μία τέτοια ενέργεια.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου