Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι υπερβολές δεν είναι ψέματα

Του Ν.Λυγερού

Τώρα που διαβάζουμε μερικούς αριθμούς που αφορούν την ελληνική ΑΟΖ έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για υπερβολές. Ξεχνάμε, όμως, όλοι μας ότι οι υπερβολές δεν είναι ψέματα. Εκφράζουν μια πραγματικότητα, η οποία φαίνεται εξωπραγματική, διότι είναι η επόμενη και δεν έχει καμιά σχέση με την τωρινή. Τα δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ είναι πλέον γνωστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βλέπουμε ότι προκαλούν μια αλλαγή φάσης στην προσέγγιση της Ελλάδας και βέβαια της εικόνας μας στο εξωτερικό. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank αναφέρεται μόνο σε μια από τις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ και σε μερικά θεωρητικά κοιτάσματα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος και την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Απλώς δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι το όλο θέμα θα αφορά την Ελλάδα μόνο και μόνο με την θέσπιση και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας.

ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ Ντροπή: Θέλουν να ξεπουλήσουν τα "αδέλφια" του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ στην... Αίγυπτο!!!


Στην πώληση δύο υποβρυχίων τύπου 214, από αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης και προορίζονται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο να "διασωθούν" τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά". Μάλιστα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν στο defencenet.gr ότι "Πιθανότερος πελάτης είναι η ... Αίγυπτος".
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μόλι πριν δύο ημέρες την πώληση στην Αίγυπτο δυο υποβρυχίων του σχεδίου Type 209, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί η πλήρης κωδικοποίηση.
Η τελευταία έκδοση του Type 209 (οικογένεια των 209 σχεδιαστικά έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του 1960) είναι το πολύ καλό σχέδιο το 209/1400, αλλά δεν αφορά αυτό. Π.χ. τα υποβρύχια Type 214 της Πορτογαλίας έχουν κωδικοποιηθεί ως 209P. H πώληση των δύο "αδελφών" του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ θα της έδιναν δύο υποβρύχια άμεσα, εκεί που θα περίμενες 5-6 χρόνια!

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΧΩΡΑ; Εθνική αυτοχειρία ή οργανωμένο σχέδιο βρίσκεται πίσω από τον αυτο-αφοπλισμό;


Από το defencenet
 
Ένα περίεργο παιχνίδι έχει αρχίσει να παίζεται γύρω από την αμυντική ικανόητα της χώρας τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που έγινε σαφές ότι "Πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο, υπάρχει".
 
Το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ήδη από την άνοιξη του 2010, έχοντας μια σειρά στοιχείων στα χέρια τους που καταδείκνυαν ότι αυτό που είχε πει τον Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή μόλις λίγους μήνες ενωρίτερα ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες ότι "Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα" ήταν παραπλανητικό.

ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ Εμαθαν οι Τούρκοι για την πώληση των υποβρυχίων και ήρθαν για τα "συχαρίκια"!!!


Η τουρκική κορβέτα TCG Beykoz (F-503) που εικονίζεται στην φωτογραφία, προερχόμενη από την Σμύρνη πέρασε πριν λιγες ώρες ανοικτά του Σουνίου μεταξύ Κέας και Κύθνου σε μία πρόκληση από αυτές που πλέον συνηθίζει η Τουρκία και τις θεωρεί "αβλαβή διέλευση". Αυτή την στιγμή βρίσκεται ανατολικά της Κρήτης παρακολουθούμενη από την παλά φρεγάτα κλάσης "S", την F451  Λήμνος.
Δεν παρενοχλήθηκε σε κανένα σημείο της πλεύσης της, παρ'ότι δεν έχει απενεργοποιήσει τα οπλικά της συστήματα και κάνει συχνές εκπομπές προς την βάση της.

Συρία: Μακελειό χριστιανών από ισλαμική "Ταξιαρχία δημίων" - Φόβοι και για χημικά


Οι ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία κατέλαβαν ένα εργοστάσιο χημικών στην Συρία και η Ρωσία εξέφρασε τον φόβο της ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα από τους αντάρτες κατά των Αλαουϊτών και των Ελληνορθοδόξων!
Η πληροφορία για την κατάληψη του εργοστασίου προέρχεται από επιστολή που έστειλε το συριακό καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη, εντός της οποίας αποκαλύπτεται ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν καταλάβει εργοστάσιο όπου παράγεται τοξική χλωρίνη.
Στις επιστολές που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας  στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρεται κατάρχήν ότι ότι ο κυβερνητικός στρατός σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει χρήση χημικών όπλων εντός της Συρίας.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ιταλία - Τον Φεβρουάριο οι εκλογές

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιταλία. Η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε μία ακόμη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» εξελίξεων και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται τελικώς να διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Αποζημίωσαν τον Σημίτη ως θύμα... τρομοκρατίας!

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Αποζημίωσαν τον Σημίτη ως θύμα... τρομοκρατίας!
Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης διεκδίκησε και «κέρδισε» από το Δημόσιο περισσότερα από 25.000 ευρώ ως θύμα τρομοκρατίας για τις εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν στο γραφείο του τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, έλαβε από το Δημόσιο 25.000 ευρώ ως θύμα τρομοκρατίας για δύο εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν στο γραφείο του τα τελευταία δύο χρόνια.
Η απόφαση υπεγράφη από το υπουργείο της οδού Νίκης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στην αξίωσή του για χρηματική αποζημίωση για τις δύο εμπρηστικές επιθέσεις που έγιναν στο γραφείο του με γκαζάκια και με διαφορά 26 μηνών.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στον πέμπτο όροφο της οδού Ακαδημίας 35 στις 28 Ιανουαρίου 2010 και η δεύτερη στις 3 Απριλίου 2012.

Νέο άδειασμα σε Στουρνάρα από δικαστές

Νέο άδειασμα σε Στουρνάρα από δικαστές
Νέα επίθεση δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού περί πατριωτικού καθήκοντος των δικαστών ο εκπρόσωπος των διοικητικών δικαστών Παναγιώτης Δανιάς υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λέγεται από υπουργό ότι η απόφαση για το χαράτσι (του Πολυμελούς Πρωτοδικείου)  βγήκε για συνδικαλιστικούς λόγους  και προειδοποίησε  «ότι αν δεν σταματήσει να νομοθετεί α λά καρτ η πολιτεία, δεν θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης και θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό»

Ο κρυμμένος θησαυρός ύψους 427 δισεκατομμυρίων ευρώ νότια της Κρήτης!

Ο κρυμμένος θησαυρός ύψους 427 δισεκατομμυρίων ευρώ νότια της Κρήτης!

Σε 427 δισ. ευρώ ανέρχεται η αποτίμηση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank, η οποία ταυτόχρονα ανοίγει και επίσημα συζήτηση στις διεθνείς αγορές για τα συγκεκριμένα αποθέματα υδρογονανθράκων που ελέγχει η Ελλάδα.
Μάλιστα, με την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα αποδειχθούν αληθινές γερμανική τράπεζα μιλά για καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ , δηλαδή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, παράλληλα, εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 και εάν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες γεωλογικές εκτιμήσεις, μελέτες και αναγωγές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τότε η αξία τους προσεγγίζει πράγματι τα 430 δισ. ευρώ.

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

Ζημιές μικρής έκτασης προκάλεσαν στην Ηλεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη χώρα. Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ξεριζωμένα δέντρα είναι το αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την Ηλεία. Συγκεκριμένα στην περιοχή Γαστούνη οι δρόμοι πλημμύρισαν ενώ στην Μυρτία λόγω των θυελλωδών ανέμων ξεριζώθηκαν δένδρα κλείνοντας προσωρινά την κυκλοφορία. Ανάλογες ζημιές σημειώθηκαν και στο Σκουροχώρι και στο Λεβεντοχώρι.

Αντί για εφεδρεία πάνε στην Αστυνομία και σε ΕΟΠΥΥ - ΚΕΠ

Ριζικές αλλαγές στη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίες
θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα αλλάξουν υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν κενά που έχουν εμφανιστεί, ενώ αρκετοί θα δουν την πόρτα εξόδου είτε λόγω ανεπάρκειας είτε επειδή εμφανίζονται αδικαιολογήτως απόντες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η εικόνα του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2013, χωρίς απολύσεις, αλλά μόνο με μετακινήσεις.

Έρχεται «καθαρή» η λίστα Λαγκάρντ

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και να στείλει εκ νέου στην Αθήνα τα πρωτότυπα στοιχεία με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Οπως δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η λίστtα θα παραδοθεί στις ελληνικές αρχές εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές έχουν απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα και δεν αποκλείεται η αυθεντική λίστα να παραδοθεί στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών εντός της προσεχούς εβδομάδας.