Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ανασκαφική έρευνα 2021 στο Δεσποτικό, στη θέση Μάντρα και αναστηλωτικές εργασίες στον ναό και το εστιατόριο του Ιερού του Απόλλωνα


                              Η αναστήλωση του Ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό Κυκλάδων

Οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στη νήσο Δεσποτικό πραγματοποιήθηκαν και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα μέτρα που επέβαλε η πανδημία. Σε ό,τι αφορά την ανασκαφή, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιοχή νότια του τεμένους, όπου το 2020 είχε εντοπιστεί ορθογώνια δεξαμενή, σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της μάντρας του βοσκού. Διαπιστώθηκε πως αυτή η δεξαμενή αποτελούσε τμήμα ενός οργανωμένου και εκτενούς συστήματος συλλογής και επεξεργασίας υδάτων.

Απίστευτη καταγγελία: Πήγαν να βάλουν πρόστιμο στους πυροσβέστες για τις αντιπυρικές σε Β. Εύβοια και Γορτυνία

Από το eleftherostypos

Σε μια απόκαλυψη-σοκ προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Βιτζηλαίος, μιλώντας στον realfm 97,8 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως τα τοπικά δασαρχεία στα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας και της Γορτυνίας βεβαίωναν πρόστιμα σε υλοτόμους που κόβανε δέντρα προκειμένου να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μπορέσουν να επιχειρήσουν για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

«Την ώρα που παλεύαμε ήρθαν δασικοί να επιβάλλουν πρόστιμα στους υλοτόμους που με δική μας

Σοκ: Αδιανόητες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ υπέρ της Τουρκίας για το Αφγανιστάν! Ανδρείκελο του Ερντογάν και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε εχθές επισήμως την Τουρκία για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ και την ασφαλή αναχώρηση για όσους επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα!!

Μιλάμε για τον ορισμό της παράνοιας, την ίδια στιγμή που Αφγανοί πρόσφυγες επιβιβάστηκαν μέχρι και στις ρόδες πολεμικών αεροσκαφών τα οποία απογειώνονταν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Ενώ την ίδια στιγμή, γερμανικά μεταγωγικά που προσέγγισαν το αεροδρόμιο, μπόρεσαν να φυγαδεύσουν μόλις επτά άτομα!

Στην Τουρκία βρέθηκε αρχαία… προπαγάνδα για τον πόλεμο Ελλήνων-Περσών

(Φωτ.: Anadolu)
Είναι το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκαφικής περιόδου στο αρχαίο Δασκύλιο, στα νότια παράλια της Προποντίδας.

Έλληνες στρατιώτες που μάχονται κάτω από τις οπλές των περσικών αλόγων δείχνει το ανάγλυφο που βρέθηκε σε ανασκαφή στη βορειοδυτική Τουρκία, στο αρχαίο Δασκύλιο, κοντά στη σύγχρονη Μπαντίρμα ή αλλιώς στην Πάνορμο Κυζίκου των Ελλήνων, στα νότια παράλια της Προποντίδας.

Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, καθώς αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια του αλλά κάποιος να μας πει επιτέλους που ανήκουν τα ψάρια του

Το σύνθημα των “διεθνιστών” στα αμφιθέατρα που έλεγε ότι “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”, διαψεύστηκε πολλές φορές στις ελληνοτουρκικές κρίσεις και πέρασε στην ιστορία ως μια μάλλον “χιουμοριστική” προσέγγιση. Τα χρόνια πέρασαν , η Τουρκία με μεθοδική κλιμάκωση διεκδικεί τουλάχιστον το μισό Αιγαίο και με τα τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλει θέτει ένα άλλο ερώτημα και μάλιστα σε μία εποχή που στην Ελλάδα κυριαρχούν οι “νεοφιλελεύθεροι”: σε ποιον ανήκουν τα ψάρια του Αιγαίου;

Το ερώτημα κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι. Μπορεί να μας έχουν συνηθίσει , όταν μιλάμε για το Αιγαίο να ασχολούμαστε με τα “μεγάλα”, όπως τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Αλλά η πραγματική οικονομία του Αιγαίου αυτή τη στιγμή -και για πολλά χρόνια ακόμη υποθέτουμε- είναι δυο πράγματα: ο τουρισμός και η αλιεία.