Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Το χρονικό της απελευθέρωσης της Ξάνθης (4 Οκτωβρίου 1919)

Φωτο: Τ. Τεφρωνίδης, η 9η μεραρχία μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης
Η Ξάνθη είχε ήδη απαλλαχθεί από τον τουρκικό ζυγό, ύστερα από 500 και πλέον χρόνια κατοχής και με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1912 στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όταν απελευθερώθηκε από βουλγαρικά στρατεύματα (τότε συμμαχικά). Αυτά στη συνέχεια μετεβλήθησαν σε στρατεύματα κατοχής, υλοποιώντας τη λεγόμενη «πρώτη βουλγαρική κατοχή» της Ξάνθης που διήρκεσε 8 μήνες. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά την Ξάνθη τον Ιούλιο του 1913, κατά το Β ‘ Βαλκανικό Πόλεμο, όμως η ελεύθερη περίοδός αποδείχτηκε ιδιαίτερα μικρή καθώς κράτησε μόνο 15 μέρες αφού η Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχώρησε την περιοχή στη Βουλγαρία.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΡΑΧΗ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis 

Μεγάλη αναστάτωση προκαλούν στην Άγκυρα οι συνεχιζόμενες πληροφορίες που έρχονται από την Συρία, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές επιχειρήσεις κατά των Τζιχαντιστών πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς τα τουρκοσυριακά σύνορα, αλλάζοντας όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα στα οποία είχε στηριχτεί η πολιτική της Τουρκίας στο συριακό.

Γιατί ρε Έλληνα το πετάς

Του Γιάννης Λαζάρου
Από το stontoixo

Είναι γεγονός πως η αποκαλούμενη κρίση έφερε κατακλυσμιαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Διαλύθηκαν οικογένειες, χάλασαν φιλίες, μεγάλωσαν οι έχθρες, μέχρι και χιλιάδες συνάνθρωποί μας μη αντέχοντας το βάρος αυτοκτόνησαν. Εν ολίγοις ξεγυμνώθηκαν άπαντες απέναντι στο πρόβλημα που απέδειξε πως όλα ήταν βασισμένα στο χρήμα.
Όμως όλα αυτά αφορούν ανθρώπους και όχι τα ζώα. Σίγουρα ένα κατοικίδιο δεν ζήτησε πιο πολλά από τον άνθρωπο για να μην μπορεί να το συντηρήσει τούτες τις μέρες που οπωσδήποτε αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον(Βίντεο)



Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας - 
"Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". 
Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης – HELEXPO, 
αίθουσα Ellopia. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Διαβάστε την  εισήγηση του Ν. Λυγερού ΕΔΩ

«Χτύπησε» και πάλι η Ζωή: «Δεν παρέδωσα τα κλειδιά» - Αιχμές εκατέρωθεν στην παράδοση-παραλαβή της προεδρίας της Βουλής

Αθήνα: Με αιχμές εκατέρωθεν πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στον νέο πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση. «Δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές» είπε, μεταξύ άλλων, η Ζ.Κωνσταντοπούλου, με τον Ν.Βούτση να επισημαίνει, από την πλευρά του, ότι «όλα έχουν καταγραφεί, τα έχει αποτιμήσει ο λαός μας για όλους μας και όλοι θα κριθούμε πράγματι, πρώτα από τον λαό και μετά από την Ιστορία».

Η συγγνώμη του Ομπάμα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά» του μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και πιθανότατα έγινε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.
«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στο ιατρικό προσωπικό και στους άλλους αμάχους οι οποίοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο τραγικό συμβάν στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

700 ισλαμιστές παραδόθηκαν σε συριακές και ρωσικές ΕΔ - 150 αρχηγοί τους διέφυγαν στην Τουρκία μέσω διαδρόμου που άνοιξε η ΜΙΤ (Φωτο, Βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα
Από το defencenet 
EMΠΛΕΞΕ ΑΣΧΗΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

700 ισλαμιστές παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις και στον συριακό στρατό ενώ 150 αρχηγοί των ισλαμιστικών οργανώσεων τους πέρασαν στη Τουρκία από διάδρομο που τους άνοιξε η ΜΙΤ προκειμένου να διασωθούν από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ η Τουρκία πλέον είναι πολύ άσχημα μπλεγμένη αφού μετά από αυτή την εξέλιξη ρωσικά μαχητικά ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας!

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το έγκλημα στην Αχαΐα

Όχι μόνο ήταν προμελετημένο το έγκλημα από τον 46χρονο στην Δροσιά Αχαΐας, αλλά συμμετείχε και ο... ίδιος στις έρευνες για την ανεύρεση του θύματος
Προμελετημένη βήμα προς βήμα ήταν η δολοφονία του θείου του στην Δροσιά του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας από τον 46χρονο που προσήχθη χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών. Όπως αποκαλύφθηκε, όχι μόνο είχε οργανώσει τα πάντα, αλλά και συμμετείχε στις έρευνες (!) για τον εντοπισμό του 70χρονου Θεόδωρου Μπάρταλη!