Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Το ταξίδι της αστρονομίας που ξεκίνησε από το Θαλή και κατέληξε στον Ίππαρχο

Οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι έθεσαν τις βάσεις για όλες τις επιστήμες. Ανάμεσα σε αυτές ασχολήθηκαν και με την αστρονομία.

Το μεγάλο εξελικτικό βήμα στην ελληνική αστρονομία πραγματοποίησε ο Θαλής (643 –548 π.Χ.), ο Έλληνας σοφός από την Μίλητο της Ιωνίας. Δεν γνωρίζουμε από που άντλησε ο Θαλής τις γνώσεις του περί του σύμπαντος. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Θαλής απέκτησε αστρονομικές γνώσεις κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα.

Το πιο μακρινό σώμα που έχει ποτέ βρεθεί στο ηλιακό μας σύστημα - Εντοπίστηκε σε απόσταση 120 φορές μεγαλύτερη από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο

Ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ, ανακάλυψε το πιο μακρινό σώμα που έχει ποτέ βρεθεί στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι το πρώτο αντικείμενο - κατά πάσα πιθανότητα ένας νάνος πλανήτης - που ανιχνεύθηκε σε απόσταση άνω των 100 αστρονομικών μονάδων (μια αστρονομική μονάδα αντιστοιχεί στην απόσταση της Γης από τον Ήλιο). Η διάμετρός του εκτιμάται σε περίπου 500 χιλιόμετρα, ενώ έχει μια ροζέ απόχρωση, κάτι που προδίδει ότι διαθέτει πολύ πάγο στην επιφάνειά του.
Η ανακοίνωση για το νέο σώμα, που έχει την προσωρινή ονομασία «2018 VG18» και το παρατσούκλι «Απομακρυσμένο», έγινε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Η Ρωσία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Κριμαία

To ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερα από 10 μαχητικά SU-27 SU-30 στην Κριμαία, μετά τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει μια «πρόκληση» κοντά στην Κριμαία παραμονές του Νέου Έτους.
Τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν από το αεροδρόμιο Κριμσκ, που βρίσκεται στην περιοχή του Κρασνοντάρ, στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ της Κριμαίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας

Χαρμόσυνα νέα για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους φέρνει απόφαση της 7μελους σύνθεσης του Στ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας οδηγώντας «σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, οι εν λόγω περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 (δεύτερο μνημόνιο), αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με 107 παραβιάσεις - Σημειώθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες

Χτύπησε «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τη Δευτέρα. Όπως ανακοινώθηκε, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 107 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και ένα CN-235) προχώρησαν και σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα 10 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.