Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Άγαλμα του θεού Πάνα ανακαλύφθηκε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου της Κωνσταντινούπολης

[Credit: IBB]

Ένα άγαλμα του Πάνα που πιστεύεται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου.

Η Σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς – Σαν Σήμερα το 1941


Στις 2 Ιουνίου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου – 31 Μαΐου 1941). Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Δράμα: Νιάτα και ομορφιά στο 12ο Παιδικό-Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών


Στιγμιότυπο από το 12ο Παιδικό-Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: Facebook / Αλέξανδρος Ράδος)

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας, αλλά και ελπίδας, η παιδική ποντιακή ψυχή κυριολεκτικά έλαμψε

Η Τουρκία, η Σουηδία, το ΝΑΤΟ


Μήπως ο Τζο Μπάιντεν θα καταστρέψει το ΝΑΤΟ κατευνάζοντας την Τουρκία για το ζήτημα της Σουηδίας;

Του Μάικλ Ρούμπιν, από την ιστοσελίδα www.19fortyfive.com | 1 Ιουνίου 2023.

Χειμάρρα: Η απαιτούμενη απάντηση στην «επίδειξη δύναμης» του Ράμα


Νίκος Μελέτης

Ενθαρρυμένος από τις ήπιες αντιδράσεις της Αθήνας και την παντελή αδιαφορία των Βρυξελλών, ο Ε. Ράμα δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης βασικών δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα του και τις επίδειξης δύναμης έναντι της Ελλάδας, με αφορμή την υπόθεση Χειμάρρας.

«Είναι όμορφη ρε παιδιά…πως να το κάνουμε;»: Η Ελληνική Σημαία επέστρεψε από την Κερύνεια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (video)


Συγκινητική στιγμή στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου. Η Ελληνική Σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας επιστρέφει στην Εθνική Φρουρά. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy

Παραδόθηκε στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, η ελληνική σημαία του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας με τον τελευταίο να προσβλέπει στην ημέρα που «σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο να υψώσουμε τη σημαία του ναυτικού μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάστρο της Κερύνειας».

Κύπρος: Τρόποι αντιμετώπισης της εργαλειοποιημένης μετανάστευσης


Η Τουρκία ασκεί για πολλά χρόνια υβριδική επίθεση εις βάρος της Κύπρου μέσω της διοχέτευσης μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Χειριστής σε προσομοιωμένη δοκιμή USAF Ο Αρχηγός Δοκιμών και Επιχειρήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης της Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι «σκότωσε τον χειριστή επειδή αυτό το άτομο τον εμπόδιζε να επιτύχει τον στόχο του».


 Ένα drone με δυνατότητα AI «σκότωσε» τον άνθρωπο χειριστή του σε μια προσομοίωση που διεξήχθη από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προκειμένου να παρακάμψει μια πιθανή εντολή «όχι» που το εμποδίζει να ολοκληρώσει την αποστολή του, αποκάλυψε ο επικεφαλής δοκιμών και επιχειρήσεων AI της USAF σε πρόσφατη διάσκεψη. . 

ΜΕΔΟΥΣΑ 13: Ξεκίνησε η προετοιμασία της Διακλαδικής Άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου


Από την Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 13», που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε στην Χώρα μας η Αρχική Σύσκεψη Σχεδίασης.

Ο ρόλος των «πρασινοσκούφηδων» στον Έβρο: Επιχειρησιακή αναβάθμιση για τις «Βόρειες Μοίρες» καταδρομέων – Η «διείσδυση» στα Βαλκάνια


Η επιχειρησιακή αναβάθμιση για τις «Βόρειες Μοίρες» καταδρομένων αποτελεί έναν από τους  άμεσους επόμενους στόχους σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Κώστας Σαρικάς

Άφιξη 15ου Rafale στην Τανάγρα – Ξεπέρασαν τις 2.000 ώρες πτήσεων τα ελληνικά Rafale


(© Αντώνης Μυλωνάκης 2023)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άλλο ένα μαχητικό Rafale F3R κατέφθασε στην αεροπορική βάση Τανάγρας σήμερα, εντασσόμενο στην 332 Μοίρα που επιχειρεί με τον τύπο.

Τι σημαίνει το πράσινο φως για τα stealth F-35 στην Ελλάδα: Το ιπτάμενο, αόρατο στρατηγείο και η πανίσχυρη «no escape zone»


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Για αρχή, τα 120 F-16 Viper, εφόσον προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι επικείμενες αλλαγές, όπως αποκάλυψε η Hellasjournal, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Block 50.

F-35A και Πολεμική Αεροπορία: Οι… ξεχασμένες βολικά παράμετροι της νέας προμήθειας


Η υπόθεση των F-35 απασχολεί σταθερά τη δημοσιότητα, εξαιτίας των εξελίξεων στο πρόγραμμα και του αντίκτυπου που αυτό έχει στην Τουρκία. Τη χώρα δηλαδή που εκπροσωπεί την απειλή για την Ελλάδα, άρα τον βασικό λόγο για τον οποίο εξοπλίζεται. Παρότι στη δημόσια ρητορική θέση έχει και η “συμμαχική διάσταση” των ελληνικών εξοπλισμών. Είναι σαφέστατα υπαρκτή και μόνο λόγω του ότι η αποφυγή ενός αντιπάλου όπως η Τουρκία, εξοπλισμένου με 100+ αεροσκάφη του τύπου, σχετίζεται με την εν γένει “αντισυμμαχική” συμπεριφορά του. Κατά συνέπεια, μια θεμελιακή παρατήρηση δεν μπορεί να είναι παρά το ότι υπό τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, η κίνηση της Ελλάδας είναι ορθή.

Rafale F5: Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ανάπτυξης της νέας έκδοσης, το χρονοδιάγραμμα και οι νέες ικανότητες


Έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης της έκδοσης F5 του Rafale, το οποίο κατατέθηκε τον Μάιο στη γαλλική βουλή, δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, αλλά και για τις ικανότητες του Rafale F5. 

Ο οδικός χάρτης για την έλευση των F-35 στην Ελλάδα


Μετά και την 4η υπογραφή που απαιτείται για την έγκριση της πώλησης των 5ης γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση της LOA.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ξέρετε, πότε χάνεις;


Ξέρετε, πότε χάνεις; Όταν έρχεσαι σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα. Όταν τα αφηγήματά σου καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Όταν όλα όσα στηρίζουν τον προπαγανδιστικό σου μηχανισμό, αποδεικνύονται φάβες Σαντορίνης.

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Η σοκαριστική άγνοια για φόρους και οικονομία


Πάνος Αμυράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που απέναντι έχει κόμματα τα οποία συναγωνίζονται σε άγνοια στα ζητήματα της φορολογίας και συνολικά της οικονομίας.

Οι ρακές που (δεν) πίνει ο Μητσοτάκης και… τι πίνουν στην «Αυγή»

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της προεκλογικής περιόδου, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοσαρκάζεται στα πιο «ελαφρά» κοινωνικά δίκτυα, όπως το tik tok, αλλά και ο αφοπλιστικός τρόπος με τον οποίο κάποιες στιγμές απαντά σε ερωτήσεις που τίθενται στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Κ. Μητσοτάκης: Το “Πρόεδρε, έλα με φόρα” έγινε “Πρόεδρε, έλα με φόρους” (video)


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κόρινθο και το Λουτράκι όπου συνομίλησε με πολίτες, καταστηματάρχες και τουρίστες. 

Ο Τσίπρας πήρε… φόρα: Πλειοδοτεί στα fake news κόντρα στον… εαυτό του


Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε… φόρα. Με σημαία τον λαϊκισμό και με όπλα τα fake news και την μαύρη προπαγάνδα έφτασε στο σημείο να ανταγωνίζεται τον ίδιο του τον εαυτό. Παράδειγμα τα όσα υποστηρίζει περί δήθεν απ ευθείας αναθέσεις…

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης – Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα


Bank of America προβλέπει συνέχιση της υψηλής οικονομικής απόδοσης της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωζώνη για τα επόμενα δύο χρόνια, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας. 

Ε. Ζεμενίδης για τα F-35: Ψήφος εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας


Μετά και την τέταρτη υπογραφή που απαιτείται για την έγκριση της πώλησης των F -35 στην Ελλάδα, από τον Ρεπουμπλικάνο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις απομένει μόνο η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθειά τους.

Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει τη συμφωνία για τα ελληνικά F-35 - «Θα προκαλέσουν μάχη»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Την τέταρτη υπογραφή που μπήκε από τον Ρεπουμπλικάνο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις και που ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση F35 στην Ελλάδα, σχολιάζει ο Τουρκικός Τύπος με έντονο επικριτικό ύφος.

Ιμπραήμ Καλίν: Ποιος είναι το φαβορί για το τουρκικό ΥΠΕΞ - Η ατζέντα του για τα ελληνοτουρκικά


Αλεξία Τασούλη

Το προφίλ του Ιμπραήμ Καλίν που παίζει ως φαβορί για το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας και ποιο είναι το πρωτό θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί στα ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Στη θέση του ΥΠΟΙΚ το «αγαπημένο παιδί» των αγορών, Μεχμέτ Σιμσέκ


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διορίσει τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών στην Τουρκία, με στόχο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Το στοίχημα της 11ης Ιουλίου που κινδυνεύει να χάσει το ΝΑΤΟ


John Thys, Pool Photo via AP

Γιάννης Χαραμίδης

Οι εκλογές στην Τουρκία ήρθαν, διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν με τον Ερντογάν γιαάλλους «οριακό» και για άλλους «σαρωτικό» νικητή.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ελπίζει σε ενίσχυση με «σημαντικό αριθμό» μαχητικών αεροσκαφών


Αισιόδοξος πως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του για την παράδοση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Κατανοούμε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του NATO πριν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι τόνισε την Παρασκευή ότι κατανοεί πλήρως ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ενταχθεί στο NATO πριν τελειώσει ο πόλεμός της με τη Ρωσία.

Μπλίνκεν: Η υποστήριξη της Ουκρανίας αποτελεί πρόκριμμα για μία πραγματική ειρήνη

Η συνέχιση της μαζικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες με στόχο την ενίσχυση της χώρας θύματος της ρωσικής επίθεσης αποτελεί πρόκριμμα για μία «πραγματική ειρήνη» αντί για μία δυσμενή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν από το Ελσίνκι πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο νεότερο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αγόρασε δορυφορικές υπηρεσίες για την Ουκρανία


Ιούνιος 2, 2023. Ελλάδα.

Η Starlink, η υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών του Έλον Μασκ, έχει ήδη συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για αγορά δορυφορικών υπηρεσιών για την Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου που επικαλείται η εφημερίδα «The Guardian».

Το Ιράν στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στους Συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ και Ισραήλ


Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε χθες Πέμπτη με τον ισραηλινό ομόλογό του Τσάχι Χανέγκμπι τρόπους για να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο καθώς και για την ανησυχία που μοιράζονται οι κυβερνήσεις των δύο χωρών λόγω της ενίσχυσης της υποστήριξης της Τεχεράνης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Απίθανη τάπα Άδωνι σε Θεοχαρόπουλο για τους πλειστηριασμούς!


Πήγε να πουλήσει πνεύμα ο Θεοχαρόπουλος στον Άδωνι για τους πλειστηριασμούς και πήρε την απάντηση που έπρεπε.

Δημήτρης Καραϊτίδης, Προσπαθεί ο Ζελένσκι, να οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε μία ευθεία σύγκρουση με την Ρωσία;


Τα ουκρανικά χτυπήματα σε Ρωσικό έδαφος μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη κλιμάκωση σημειώνει ο Πρέσβης επί τιμή, Κύριος Δημήτρης Καραϊτίδης μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο. Προσπαθεί αλήθεια ο Πρόεδρος Ζελένσκι, ακόμα και μετά από 16 μήνες πολέμου, να οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε μία απευθείας σύγκρουση με την Ρωσία;

Γιώργος Φίλης, Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές αλλά το Διεθνές νομισματικό ταμείο παραμονεύει


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κέρδισε τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου για την Προεδρία στην Τουρκία αλλά το Διεθνές νομισματικό ταμείο παραμονεύει και τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση ακόμα και από τις εκλογές σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Ο Καθηγητής γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις

Παρέμβαση Τσουρούλλη για τους Βρετανούς Youtubers που μπήκαν στο περίκλειστο Βαρώσι


Παρέμβαση Τσουρούλλη για τους Βρετανούς Youtubers που μπήκαν στο περίκλειστο Βαρώσι

Τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί για Ελλάδα και Κύπρο; (1-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί για Ελλάδα και Κύπρο;

Youtubers μπήκαν στην περίκλειστη πόλη και έκαναν παρκούρ


Youtubers μπήκαν στην περίκλειστη πόλη και έκαναν παρκούρ

Πώληση F-35 στην Ελλάδα: «Μουδιασμένη» η Άγκυρα | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 2/6/2023 | OPEN TV


1. Στην τελική ευθεία για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα
2. Πώληση F-35 στην Ελλάδα: «Μουδιασμένη» η Άγκυρα | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 2/6/2023 | OPEN TV
3. Τα ονόματα «κλειδιά» στο νέο υπουργικό σχήμα της κυβέρνησης Ερντογάν
4. Μπλίνκεν: Καλεί την Τουρκία να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
5. Αντιδράσεις για τη συνέχιση της προφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη

Προχωρά η διαδικασία αγοράς 20 F-35 από τις ΗΠΑ | Αταίριαστοι | 02/06/202

1. Τέλος στο θρίλερ χρέους στις ΗΠΑ - Ανακάμπτουν τα διεθνή χρηματιστήρια
2. Αμερικανικό drone με τεχνητή νοημοσύνη σκότωσε τον χειριστή
3. Τουρκία: Νέος υπουργός οικονομικών ο Μεχμέτ Σιμσέκ
4. Προχωρά η διαδικασία αγοράς 20 F-35 από τις ΗΠΑ
5. Τελευταία εξέλιξη: Πέντε νέες διώξεις για την τραγωδία στα Τέμπη

Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία και η επενδυτική βαθμίδα


1. «Σκόνταψε» για τρεις ημέρες το Χ.Α. αλλά παραμένει σε υψηλό 106 μηνών
2. Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία και η επενδυτική βαθμίδα

Τούρκοι αναλυτές: Εμείς συζητάμε για τα Φ-16, οι Έλληνες τα αναβαθμίζουν και παίρνουν και τα F-35 | Σήμερα | 02/06/2023

 
1. Τούρκοι αναλυτές: Εμείς συζητάμε για τα Φ-16, οι Έλληνες τα αναβαθμίζουν και παίρνουν και τα F-35
2. Φρ. Φράγκος και Κ. Λάβδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο «Σήμερα» | 02/06/2023

ΗΠΑ: Συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους


1. ΗΠΑ: Συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους
2. Ουκρανία: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για την ένταξη fast-track στο ΝΑΤΟ
3. ΝΑΤΟ: Συνάντηση με την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας τις επόμενες μέρες για την ένταξη της Σουηδίας
4. Τουρκία: Τέλος ο ετερόκλητος συνασπισμός της αντιπολίτευσης μετά την ήττα από τον Ερντογάν
5. ΝΑΤΟ: Επέμβαση Μπλίνκεν για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο - Προειδοποίησε Πριστίνα και Βελιγράδι
6. BRICS: Ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη; - Κινδυνεύει ο Πούτιν στην σύνοδο κορυφής;