Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Ο μαρμαρωμένος τελευταίος Αυτοκράτορας

Από το dogma.gr
Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς που η παράδοση τον θέλει να περιμένει κάπου υπομονετικά τη στιγμή που θα ξανακαθίσει στο θρόνο της Βασιλεύουσας Πόλης, γεννήθηκε πριν από 609 χρόνια στις 9 Φεβρουαρίου 1404.

Γιός του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄του Παλιολόγου και της Ελένης Δραγάση φόρεσε το στέμα του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου στις 6 Ιανουαρίου 1449. Ήταν 45 ετών. Η στέψη του πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά, στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σήμερα ένας μαρμάρινος δικέφαλος αετός μαρτυρά την ιστορία της στέψης του τελευταίου Αυτοκράτορα.

Ο τελευταίος λόγος του Έλληνα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Από το Χρονικό του Φραντζή

«Ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, και γενναιότατοι συστρατιώτες, και όλος ο πιστός και τίμιος λαός, ξέρετε καλά πως έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας θέλει με κάθε τέχνασμα και τρόπο να μας στενοχωρήσει περισσότερο και να μας κάνει πόλεμο σφοδρό, με μεγάλες συγκρούσεις και συρράξεις από στεριά και θάλασσα, για να κατορθώσει και να χύσει το δηλητήριό του, σαν φίδι, και να μας καταπιεί σαν ανήμερο λιοντάρι. Σας λέω λοιπόν να σταθείτε αντρειωμένοι και γενναιόψυχοι, όπως κάνατε πάντοτε ως τώρα εναντίον των εχθρών της πίστης. Σας παραδίνω την εκλαμπρότατη και φημισμένη αυτή πόλη, πατρίδα σας και βασίλισσα των πόλεων.
Ξέρετε καλά, αδέρφια, ότι για τέσσερις λόγους οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε το θάνατο παρά τη ζωή: πρώτον, για την πίστη και την ευσέβειά μας· δεύτερον, για την πατρίδα· τρίτον, για το βασιλέα και το Χριστό· και τέταρτον, για τους συγγενείς και φίλους. Λοιπόν αδέρφια, αν οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι θανάτου για έναν και μόνο από τους τέσσερις αυτούς λόγους, πολύ περισσότερο για όλους μαζί, όπως προφανώς κατανοείτε.

ΕΤΣΙ ΕΠΕΣΕ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ 29 Μαίου 1453 Εάλω η Πόλις - Μια ιστορία θάρρους και προδοσίας (ΜΕΡΟΣ 2)

Από το dogma.gr
Θεοδοσιανά τείχη. Μέγα τείχος. Ξημερώματα Τρίτης 29 Μαΐου

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πεδιάδα του Λύκου ποταμού, γέμιζε αργά από ένα ανθρώπινο ποτάμι. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες ο ένας δίπλα στον άλλο συγκεντρώνονταν και ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση.

Στην πρώτη γραμμή οι “άτακτοι”, οι βασιβουζούκοι, το ανομοιογενές ασκέρι που ακολούθησε τον Σουλτάνο στην εκστρατεία του για το πλιάτσικο.

Ψηλά από τα τείχη οι υπερασπιστές χαμογέλασαν. Δεν τους φόβισε ο τεράστιος όγκος του πρώτου κύματος των επιτιθεμένων. Ίσα ίσα τους εξυπηρετούσε τόσο κοντά που ήταν ο ένας με τον άλλον. Δεν θα χρειαζόταν καν να σημαδεύουν. Το σχέδιο του Μεχμέτ ήταν απλό σε σύλληψη. Θα εξουθένωνε τους υπερασπιστές μέχρι τελικής πτώσεως. Ήταν λίγοι και ο στρατός του, υπερδεκαπλάσιος.

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ...Οι τελευταίες στιγμές της Βασιλεύουσας

Από το dogma.gr
 Θεοδοσιανά τείχη. Μέγα τείχος. Βράδυ Δευτέρας.28 Μαΐου. Ο Ιωάννης Ιουστινιάνης άφησε το βλέμμα του να πλανηθεί στην γεμάτη άταφα πτώματα, πεδιάδα του Λύκου. Σε λίγη ώρα θα ξημέρωνε. Η Πόλη των πόλεων, θα ζούσε άλλη μια ημέρα σκληρής πολιορκίας.

Ο καιρός δεν ήταν πολύ κρύος, είχε όμως μια υγρασία που τρυπούσε τα κόκαλα.

Τύλιξε τον βαρύ μαύρο μανδύα του πάνω από την πανοπλία του. Ήταν κουρασμένος. Όλα τα μέλη του πονούσαν φρικτά. Στην σκουρόχρωμη μεταλλική του πανοπλία, η υγρασία σχημάτιζε μικρά αυλάκια νερού που έπεφταν στο έδαφος.

Στο βάθος, στο στρατόπεδο του Αμιρά, η νύχτα είχε γίνει μέρα από τις εκατοντάδες φωτιές που είχαν ανάψει. Τα τύμπανα δεν σταματούσαν λεπτό να χτυπούν. Οι κραυγές και οι επικλήσεις στον Θεό τους, ακουγόταν καθαρά μέχρι τα τείχη που στέκονταν ο ίδιος.

ΠΡΩΤΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ

lepen1
Του Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Από το pentapostagma

Την πλήρη αποπομπή της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά φόρουμ και την υποβολή μόνιμου βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν μερικές από τις πρώτες δηλώσεις της θριαμβεύτριας των ευρωεκλογών στην Γαλλία, Μαρί Λεπέν, δηλώσεις που εξόργισαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Εξαφανισμένα θρυλικά ναυάγια που ήρθαν στο φως μετά από εκατοντάδες χρόνια

Η πρόσφατη ανακάλυψη –όπως υποστηρίζουν αρχαιολόγοι- του πλοίου του Χριστόφορου Κολόμβου στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αϊτής αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της θαλάσσιας αρχαιολογίας.

Κάτω από τα κύματα των ωκεανών «παραμονεύουν» πολλά ακόμη πλοία ιστορικής σημασίας, που έχουν εξαφανιστεί από την ιστορία... για να ξαναέρθουν στην επιφάνεια από τα βάθη της θάλασσας αιώνες μετά.

Σοκ στα Γιαννιτσά: 18χρονος μαθητής αυτοκτόνησε πηγαίνοντας να δώσει στις Πανελλαδικές εξετάσεις(Βίντεο)

Σε απέραντη θλίψη βύθισε, το πρωί της Τετάρτης, την κοινωνία η είδηση της αυτοκτονίας ενός 18χρονου μαθητή, ο οποίος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στα Γιαννιτσά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός ήταν μαθητής της Γ' Λυκείου και υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο, αντί να πάει το πρωί στο σχολείο του, ανέβηκε στον τέταρτο όροφο παρακείμενης πολυκατοικίας και πήδηξε στο κενό.

Απλή και άδολη αναλογική=Βουλή με 23 κόμματα!

Δείτε παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωνόταν η Βουλή με και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.Σεισμικές μεταβολές στον κοινοβουλευτικό χάρτη θα προκαλέσει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο, αναγκάζοντας τα κόμματα να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές συνεργασιών.

Ήδη, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν υπό προϋποθέσεις να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές -κάτι που σημαίνει ότι, εάν συμφωνήσουν, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Παραιτήθηκε από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης

Διαβάστε τη δήλωση αποχώρησής του από την ηγεσία του κόμματος - Καλεί τα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.Την παραίτησή του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ υπέβαλε σήμερα ο Φώτης Κουβέλης, μετά την αποτυχία εισόδου του κόμματος να εκλέξει ευρωβουλευτή, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 1,2% στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Μετά την αποδοκιμασία του κόμματός του στην κάλπη και την έντονη εσωτερική αμφισβήτηση από βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται πως επέλεξε να μην περιμένει καν το συνέδριο του κόμματος και έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί.

Πατάει "pause" στο ράλι η Wall Street

Dow16.654,56-20,94 -0,13%  



  Nasdaq4.237,0751,26 1,22%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
"Παύση" πραγματοποιούν οι αμερικανικές μετοχές έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που χάρισαν στον S&P 500 νέο ρεκόρ. Απουσία ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα αποτελέσματα επιχειρήσεων, όπως η Toll Brothers και η Michael Kors.

Μετά το χθεσινό ράλι, "μπροστάρηδες" της σημερινής πτώσης είναι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη Russell 2000 να χάνει 0,6%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 20,360 μονάδες (0,12%) και βρίσκεται στις 16.655,14 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 10,64 μονάδων (0,25%) φτάνοντας τις 4.226,43 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 0,94 μονάδων (0,05%) και βρίσκεται στις 1.910,97 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,6% σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, τις τιμές κατοικιών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Cisco Systems καθώς διαπραγματεύεται στα 24,855 δολάρια με άνοδο 0,145 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,59%. Ακολουθούν η Intel με κέρδη 0,54% στα 26,855 δολάρια και η Boeing στα 134,77 δολάρια με άνοδο 0,45%.

Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ

Λευκωσία: Με οριακές απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες σε ποσοστό 0,16%, στις 103,21 μονάδες.

Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,65% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 52,02 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €184.025,71.

Όσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ανοδικά κινήθηκε μόνο ο δείκτης των Ξενοδοχείων, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 2,05%.

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Η σχετική νευρικότητα που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 12.30 και μετά με το Γενικό Δείκτη να θέλει να κινηθεί προς τις 1.220 μονάδες αλλά να κρατιέται κοντά στις 1.210, κατέληξε στο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την δυναμική των ημερών.

Οποιαδήποτε ανησυχία που εξέφραζαν κύκλοι της αγοράς το πρωί, για πιθανή διόρθωση του δείκτη λόγω των κερδών που εμπεριέχει σε διάστημα 7 συνεδριάσεων, δεν επιβεβαιώθηκε.