Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Νικήτας Σταματελόπουλος 1782 – 1849

Ήρωας του '21, γνωστός τοις πάσι με το προσωνύμιο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.
Γεννήθηκε το 1782 στο χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης και ήταν γιος του κλέφτη Σταματέλου Τουρκολέκα και της Σοφίας Καρούτσου, αδελφής της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Κατά μία άλλη εκδοχή, γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας. Σε ηλικία 11 χρονών βγήκε στο κλαρί με την ομάδα του πατέρα του και στη συνέχεια εντάχθηκε στο σώμα του πρωτοκλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, του οποίου αργότερα παντρεύτηκε την κόρη Αγγελίνα.
Η ανδρεία και τα σωματικά του προσόντα τον οδήγησαν το 1805 στη ρωσοκρατούμενη τότε Ζάκυνθο. Εκεί εντάχθηκε στο ρωσικό τάγμα, που πολέμησε τον Ναπολέοντα στην Ιταλία.

''Χαστούκι'' στην Τουρκία από την Καλαβρία: Η ''Μεγάλη Ελλάδα'' σόκαρε τον Ερντογάν

Ιωάννης Χάρχαρης
Από το pentapostagma

Ίσως σε πολλούς να μην είναι γνωστό, αλλά πολλές ιταλικές πόλεις έχουν απονείμει τιμητική ιθαγένεια, στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό έχει δυσαρεστήσει το τουρκικό κράτος. Ο δήμαρχος του Rende, Marcello Manna διαφωτίζει τον Τούρκο πρέσβη στη Ρώμη, για τις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Τσαβούσογλου: Κανένα δικαστήριο δεν θα δώσει ΑΟΖ στο Καστελλόριζο

Κανένα δικαστήριο δεν θα δώσει ΑΟΖ στο Καστελλόριζο υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Habertürk, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη.

Η Ελλάδα βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο, είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κάνοντας πάλι λόγο για μαξιμαλιστική στάση της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι για «μαξιμαλιστικές» ελληνικές θέσεις μιλάνε και οι σημιτικοί δεξιάς κι αριστεράς και φυσικά οι μεγάλοι «φωστήρες» του περιβόητου ΕΛΙΑΜΕΠ.

Υπουργός Τσαβούσογλου : ¨Ότι (οπλισμό) και να αγοράσει η Ελλάδα δεν θα την ωφελήσει¨…(Βίντεο)

Σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι HABERTURK, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής για τον Δένδια και την Ελλάδα :

¨Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα άκρως θερμό περιβάλλον. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας στην συνάντησή τους υπήρξαν ειλικρινείς συνομιλίες. Το ότι είναι ειλικρινείς δεν σημαίνει ότι δεν θέτουμε τις διαφορετικές μας απόψεις. Συζητήσαμε σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτό το θέμα όμως ομονοούσαμε. Είναι προφανές ότι θέματα τα οποία επί χρόνια δεν μπορέσαμε να τα λύσουμε δεν θα τα λύσουμε σε μία ή σε μερικές συναντήσεις. Συμφωνήσαμε ώστε σιγά-σιγά με βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να εστιάσουμε στην επίλυση των δύσκολων θεμάτων.

Μήνυση Ερντογάν στον Αλτάι – Είχε «ευχηθεί» να μην έχει ο Τούρκος Πρόεδρος το τέλος του Μεντερές!

Μήνυση εναντίον του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Ενγκίν Αλτάι, άσκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό μεταδίδει του τουρκικό sputniknews, μετά την ομιλία Ερντογάν ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.

Αφορμή η «ευχή» του Αλτάι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής «να μην έχει ο Ερντογάν το τέλος του Μεντερές».

ΣΕΚΠΥ-ΕΕΛΕΑΑ: Πρόταση για την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στο ΥΠΕΘΑ

Οι σύνδεσμοι της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) -δηλαδή ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ)- έχουν καταθέσει κοινή πρόταση για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Σύσταση και ανάληψη θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ)».

«Το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ) συνεδρίασε στις 3

Διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς την Τουρκία για το γαλλικό ερευνητικό - «Ελληνογαλλική προβοκάτσια» βλέπει ο Τσαβούσογλου

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, σχετικά με το ζήτημα την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε την Τρίτη η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου L’ Atalante. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «προβοκάτσια» Ελλάδας και Γαλλίας σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα.

Αναβιώνει η ιδέα του «ελληνικού επεκτατισμού» – Τι φοβούνται περισσότερο οι Τούρκοι

Ένας από τους μεγαλύτερους τουρκικούς φόβους αναβιώνει στην απέναντι ακτή του Αιγαίου. Εκείνος του «ελληνικού επεκτατισμού». Όπως σε εμάς έχει χαραχτεί ανεξίτηλα η Μικρασιατική Καταστροφή, έτσι στους Τούρκους αντίστοιχα έχει χαραχτεί η διετής ελληνική κατοχή της Μικράς Ασίας.

Επίσης οι Τούρκοι στο συλλογικό τους υποσυνείδητο, επειδή δεν ένιωσαν ποτέ ντόπιοι στην περιοχή, δεν έχουν ριζώσει στη γη που ζούνε παρά τα χίλια χρόνια παρουσίας τους, επειδή επικρατεί σε αυτούς η ιδεολογία της ορδής, έχουν πάντα τον φόβο της εκδίωξής τους πίσω από εκεί που ήρθαν.

Αυτό αφορά όχι μόνο τους γνήσιους Τούρκους στην καταγωγή, που είναι ελάχιστοι, αλλά και τους εκτουρκισμένους πληθυσμούς, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του σημερινού τουρκικού «έθνους».

“ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”: Φωτογραφικό υπερθέαμα… το ρεπορτάζ στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ξένες αεροπορικές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας “Ηνίοχος”. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ήταν τόσο πολλές. Όταν το 2014 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η επιδίωξη της Πολεμικής Αεροπορίας να αξιοποιήσει το ΚΕΑΤ/ΣΟΤ (Σχολείο Όπλων Τακτικής) και το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της για να προσελκύσει αεροπορικές δυνάμεις υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακών δυνατοτήτων, κανείς ίσως δεν περίμενε την εφετινή επιτυχία. Την οποία πρέπει να δούμε υπό το πρίσμα των περιορισμών της πανδημίας του Covid-19.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point
 

Η ημέρα της επίσκεψής μας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής