Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Κρήτη: Ξεκινούν ανασκαφές στην αρχαία Λύττο – Ελπίδες για μία νέα «Κνωσό»

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη νέες ανασκαφές στην αρχαία Λύττο ή Λύκτο Ηρακλείου- μία πόλη που για πολλούς αρχαιολόγους θα μπορούσε στο μέλλον να πάρει τα σκήπτρα από την Κνωσό.

Ο ίδιος ο Έβανς ήθελε να προχωρήσει σε ανασκαφές στην περιοχή, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ενώ η τελευταία φορά που έγιναν συστηματικές ανασκαφές ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Τώρα οι ανασκαφές ξεκινούν στα πλαίσια ενός μεγάλου ελληνο-αμερικανικού προγράμματος, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πατρίς και αναδημοσιεύει το cretalive.gr.

Η αρχαιότερη μπάλα «ποδοσφαίρου» στον κόσμο βρίσκεται στη Σαμοθράκη!

Σε ανασκαφές που έκαναν παλαιότερα στη νήσο Σαμοθράκη μια Αμερικανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντούζμπερι αλλά και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα,(1914-2014) σ’ έναν τάφο του 3ου π.Χ. αιώνα, βρέθηκε μεταξύ άλλων κι ένα πήλινο συμπαγές ομοίωμα σφαίρας (μπάλας), που μοιάζει με τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.


Διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπήρχαν δερμάτινες μπάλες για το φούσκωμά των οποίων με αέρα χρησιμοποιούταν η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζώου, συνήθως χοίρου.

Κομισιόν για επεισόδιο στην Κύπρο: Κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο είναι «λυπηρή»

Κάθε ενέργεια βίας στη Μεσόγειο «είναι λυπηρή» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι. Ερωτηθείσα σχετικά με αναφορές για περιστατικό μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του κυπριακού Λιμενικού, η κυρία Μασράλι ανέφερε: «Προς το παρόν δεν έχουμε λεπτομέρειες για τις αναφορές γι’ αυτό δε μπορούμε να σχολιάσουμε».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «κάθε ενέργεια βίας από οποιουσδήποτε παράγοντες στην Μεσόγειο είναι λυπηρή». Παράλληλα, προσέθεσε ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκίας». Τέλος, επισήμανε ότι «από την Τουρκία αναμένεται ξεκάθαρη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και εξομάλυνση της σχέσης με την Δημοκρατία της Κύπρου».

Μάζης: Τα θέλει όλα ο Ερντογάν όταν μιλάει για "ισότητα" στην Κύπρο(Βίντεο)

Η ολοκληρωτική διακυβέρνηση Ερντογάν είναι απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή, είπε ο καθηγητής

Συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά παραχώρησε στο Kontra και στον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης.

“Η ολοκληρωτική διακυβέρνηση Ερντογάν είναι απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή”, είπε ο καθηγητής. “Ο Ερντογάν δημιούργησε με την Μουσουλμανική Αδελφότητας, εστίες αστάθειας γύρω από την Τουρκία… Να διαβάσουν οι Έλληνες πολιτικοί στο βιβλίο του Τσαβούσογλου τι λέει για την Κύπρο”, τόνισε.