Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Αριστοφάνης: Ο μεγάλος κωμικός της αρχαιότητας

Ο Αριστοφάνης, ο πρώτος από τους κωμικούς ποιητές στην αρχαιότητα και πατέρας της αττικής κωμωδίας, που θεωρείται ο πιο μεγάλος αρχαίος θεατρικός συγγραφέας κωμωδιών, γεννήθηκε περί το 450 π.Χ. και πέθανε το 385 π.Χ.

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο χρόνος που γεννήθηκε ο μεγαλύτερος κωμικός ποιητής της αρχαιότητας δεν είναι γνωστός. Άλλοι τον τοποθετούν στο 453 π.Χ. άλλοι στο 452 π.Χ. και άλλοι στο 445 π.Χ. Ήταν γιος του Φιλίππου και της Τηνοδώρας, από το δήμο των Κυδαθηναίων -συνδημότης του Κλέωνα του μεγάλου του αντιπάλου- και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Τον έλεγαν Αιγινίτη και του αμφισβήτησαν τα δικαιώματά του σαν γνήσιου Αθηναίου πολίτη. Η ονομασία Αιγινήτης προήλθε από το εξής γεγονός:

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την «χιονισμένη» υπερσελήνη - Δείτε εικόνες του newsbeast.gr

Μία εντυπωσιακή υπερσελήνη συμβαίνει σήμερα Τρίτη και είναι η δεύτερη που βλέπουμε μέχρι στιγμής το 2019.

Υπερσελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Το τέρας του Brexit υπάρχει, είναι μπλε και μαλλιαρό - Γιατί το δημιούργησαν οι Ολλανδοί - ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (Εικόνες)

Μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να μην έχει ιδέα ακόμη για το πώς θα είναι το Brexit, αλλά οι Ολλανδοί έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα: είναι ένα τεράστιο, μαλλιαρό, μπλε τέρας, που... ξαπλώνει στο γραφείο σου και εμποδίζει τη δουλειά σου.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ, δημοσίευσε στο Twitter μία τέτοια φωτογραφία την προηγούμενη εβδομάδα. Εκείνος είναι σε απόγνωση, με τα χέρια σηκωμένα και στο γραφείο του είναι ξαπλωμένο το... τέρας, που θυμίζει Μάπετ Σόου, το οποίο φορά ένα λευκό Τ-shirt με τη λέξη Brexit.

Τριάδα Γενοκτονιών και Δυναμική της Βέροιας - Η Μακεδονία κατηγορεί

Τριάδα Γενοκτονιών και Δυναμική της Βέροιας
Του Ν. Λυγερού


Με την οργάνωση μίας εκδήλωσης για την Τριάδα Γενοκτονιών δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, η Βέροια έδειξε τη δυναμική της και σε αυτόν τον τομέα στο πλαίσιο της εκατονταετίας της επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι όχι μόνο πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα της διεθνοποίησης, αλλά και με την αναγνώριση από την Ελλάδα της γενοκτονίας των Ασσυρίων, έτσι ώστε η Τριάδα Γενοκτονιών να είναι πλήρης και να μην μπορεί κάποιος να επηρεάσει αρνητικά τις θέσεις

Η γεωγραφική ασχετοσύνη του Πρωθυπουργού - Η σωστή πλευρά της ιστορίας


Η γεωγραφική ασχετοσύνη του Πρωθυπουργού
Του Ν. Λυγερού


Ξέρουμε ήδη ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανιστόρητος αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αφού ανήκει σε μία ιδεολογία που πιστεύει ότι η ιστορία έχει πεθάνει, συνεπώς γιατί να την μάθει. Είχαμε επίσης υποψίες ότι έχει κάποια θέματα με τη γεωγραφία, αλλά αυτό ήταν παράξενο αφού είναι της γεωγραφικής προσέγγισης και όχι της ιστορικής. Δεν περιμέναμε όμως να είναι τόσο άσχετος και για τις Πρέσπες, αφού ήταν επιλογή του να υπογράψει το Προσύμφωνο εκεί και όχι στη Νέα Υόρκη, όπως έγινε με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995.

Τώρα φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ξέρει ότι η Μικρή Πρέσπα δεν είναι αποκλειστικά ελληνική, αφού υπάρχει όντως αλβανικό μέρος και κοινά σύνορα εντός της λίμνης, αλλά αγνοεί επίσης ότι η Μεγάλη Πρέσπα ανήκει σε τρεις χώρες δηλαδή την Αλβανία, τα Σκόπια και την Ελλάδα και δεν μπορεί να είναι βέβαια με μία μοιρασιά του τύπου 50%-50% όπως νόμιζε.