Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Το τελευταίο Πάσχα της Κωνσταντινούπολης πριν απ΄ την άλωση..

H 1η του Απρίλη του 1453 ήταν Κυριακή του Πάσχα. Σαν ψεύτικη, η χαρά εκείνης της ημέρας, επρόκειτο την επομένη να διαλυθεί. Στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα τουρκικά αποσπάσματα και μέχρι τις 5 του μηνός η οθωμανική στρατιά είχε πάρει θέση έξω από τα τείχη. Το Πάσχα που μόλις είχε περάσει, έμελλε να είναι το τελευταίο Πάσχα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Γεώργιος Σφραντζής ή Φραντζής, περιγράφει έτσι την άφιξη των εχθρών στο χρονικό από την άλωση σε μετάφραση Αθανασίου Τσακνάκη: «Όταν έλαμψε η άνοιξη, ο αμηράς (σ.σ. ο εμίρης, ο ηγέτης, εννοεί τον Μωάμεθ) εφοδίασε τον στόλο, που είχε κατασκευασμένο, με μικρά και μεγάλα τηλεβόλα, τα οποία είχε προετοιμασμένα, και έπειτα έστειλε μπροστά τον Χαρατή πασά, μαζί με φουσάτο, ο οποίος ήρθε και απέκλεισε την Πόλη.

Σακελλαροπούλου από 130 ΣΜ: Δεν απειλούμε, δεν δεχόμαστε απειλές – Η υπόκλιση στο μνημείο του Υποσμηναγού Σιαλμά (ΦΩΤΟ)

Πάσχα στην καρδιά του Αιγαίου, τον Αϊ Στράτη με τους 200 ακρίτες κατοίκους του, επέλεξε να κάνει σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας «προς όλους τους Έλληνες ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας» αλλά και σημειώνοντας σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα «επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν».

Αρχικά στο αεροδρόμιο της Λήμνου όπου προσγειώθηκε και όπου η έδρα των φρουρών του Αιγαίου,

Πώς γλιτώνεις απ’ τον μαύρο Αχιλλέα

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Από το kathimerini 

«Τροία: η πτώση μιας πόλης». Σειρά παραγωγής του BBC1 που προβάλλεται στο Netflix. Την περασμένη Τετάρτη, στο χρονογράφημά μου σχολίασα το γεγονός ότι στη σειρά ο ρόλος του Αχιλλέα έχει ανατεθεί σε μαύρο ηθοποιό. Αναγνώστης μού επισήμανε ότι έγινε «ποιητική αδεία» και όπως ο Τζεφιρέλι μάς δείχνει τον Ιησού γαλανομάτη, έτσι κι εδώ ο Αχιλλέας είναι μαύρος. Υπερθεματίζω: ποιητική αδεία στον Ομηρο οι Τρώες μιλούν την ίδια γλώσσα με τους Αχαιούς. Ποιητική αδεία η Κλεοπάτρα του Μάνκιεβιτς μιλάει αγγλικά, όπως και ο Ζορμπάς του Κακογιάννη. Ποιητική αδεία πολλά μπορούν να γίνουν. Ομως, επειδή η ποίηση παράγει νόημα, το ζήτημα είναι ποιο νόημα παράγεται από όσους παίρνουν την άδειά της.

Σεΐχηδες Β/Α Συρίας: Η Τουρκία μας έκοψε το νερό και η διεθνής κοινότητα σιωπά

Το Σάββατο, σεΐχηδες και σεβάσμιοι της περιοχής Τζαζίρα στη βορειοανατολική Συρία καταδίκασαν έντονα τη διεθνή σιωπή σχετικά με τις εγκληματικές πρακτικές που διαπράττονται από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της, όπως διακόπτοντας την παροχή ύδρευσης στην πόλη Χασάκα και τα περίχωρά της, στη βορειοανατολική Συρία, μεταδίδει το North Press.

«Η Τουρκία και οι μισθοφόροι της εξακολουθούν να διαπράττουν τα πιο φρικτά απάνθρωπα εγκλήματα κατά του συριακού λαού, διακόπτοντας το πόσιμο νερό από την πόλη Χασάκα και την ύπαιθρο», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Τουρκία, ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από το infognomonpolitics

Η Τουρκία αποτελεί ήδη ένα παγκόσμιο πρόβλημα, απλώς ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία, αρνούνται να αποδεχτούν αυτήν την πραγματικότητα.

Να εξηγήσουμε υπό ποια έννοια η Τουρκία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Ο κόσμος εγκατέλειψε τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες, αφού αυτές αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα. Φασισμός, ναζισμός, κομμουνισμός*, δοκιμάστηκαν και η Ιστορία τις κατέταξε στα αζήτητα.

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για επίθεση από UFO χειρότερης της 11ης Σεπτεμβρίου(Βίντεο)

Αποκαλύπτοντας πτυχές των απόρρητων ερευνών οι οποίες διενεργούνται από τους Αμερικανούς για τα UFO και τους εξωγήινους

Προειδοποιεί πρώην ερευνητής του αμερικανικού Πενταγώνου για τους κινδύνους μιας τεραστίων διαστάσεων επίθεσης στη Γη από UFO, σε κλίμακα παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

Ο Luis «Lue» Elizondo, τέως επικεφαλής ενός μυστικού προγράμματος ερευνών σε σχέση με τους εξωγήινους και τις προθέσεις τους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Εάν η αμερικανική αντικατασκοπεία δεν κατορθώσει να συλλέξει εγκαίρως τις απαιτούμενες πληροφορίες για το τι απεργάζονται οι εξωγήινοι, τότε ο πλανήτης θα πληρώσει την επιπολαιότητα των μυστικών υπηρεσιών με μια ασύλληπτη καταστροφή».

Κάτι… παρόμοιο, άκρως οθωμανικό είχε συμβεί πριν από 106 ακριβώς χρόνια, αγαπητή μας Ούρσουλα(Βίντεο)

Η περίπτωση Λίμαν φον Σάντερς και η επανάληψη της ιστορίας στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας… Ο σάλος που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν έναντι της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί και να περάσει απαρατήρητη και κατά το δυνατόν ασχολίαστη, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη ούτε πίσω βρίσκεται, όπως υποστηρίχθηκε επανειλημμένα, ούτε στέκει αμήχανη μπροστά στην Τουρκία. Η ιστορία είναι πάντα εδώ για να μας διδάσκει και να μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη ανέχεται την -όπως αποδεικνύεται αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου- τουρκική συμπεριφορά, προκειμένου να εξυπηρετήσει ζωτικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών-μελών της. Των μεγάλων δυνάμεων όπως θα τις ονομάζαμε παλαιότερα και ιδίως της Γερμανίας.

Αποκάλυψη: «Όχι» Δένδια σε Τσαβούσογλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Η απαίτηση του υπουργού της Τουρκίας, η απάντηση του Έλληνα ομολόγου του

(Φωτ.: ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)
Μία ακόμα πτυχή της συνάντησης Δένδια–Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, που… κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου που πάγωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνει σήμερα η εφημερίδα Εστία.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε στον Έλληνα ομόλογό του την απαίτηση να διαγραφεί από το ελληνικό λεξιλόγιο η λέξη «γενοκτονία», και ως εκ τούτου να μην γίνονται εκδηλώσεις τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. (Υπενθυμίζεται ότι αυτή η μέρα είναι επίσημη αργία στην Τουρκία, κατά την οποία τιμάται η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.)

Ομολογία – ‘βόμβα’ από πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου: «Υπάρχει κάτι στους ουρανούς μας! Και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, που να μπορούμε να κάνουμε για αυτό!»

 «Υπάρχει κάτι στον ουρανό που δεν ξέρουμε τι είναι αλλά είναι εκεί». Αυτή η ωμή παραδοχή ανήκει όχι δε κάποιο τυχαίο άτομο, άλλα στον πρώην επικεφαλής του προγράμματος εναέριων απειλών του αμερικανικού Πενταγώνου Luis “Lue” Elizondo.

Ο πρώην αξιωματούχος μιλώντας στα αμερικανικά ΜΜΕ δήλωσε ότι σε μια επικείμενη έκθεση που συντάσσεται και πρόκειται να παραδοθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο για τα UAP, όπως αποκαλούνται πλέον τα UFO, ή αλλιώς Άγνωστα Εναέρια Φαινόμενα, εάν αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει τόσο πολύ πίσω τεχνολογικά από κάποιον αντίπαλο, τότε θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με την μεγάλη καταστροφή που έπαθαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Έβρος: Τουρκικό UAV Bayraktar TB2 έφτασε μέχρι την Ορεστιάδα και… το “κοιτούσαμε”

Τελικά αξίζει να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τους γείτονές μας Τούρκους, καθώς καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να αδειάσουν όσους στην Ελλάδα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και συνεννόησης. Πέραν του ότι δεν σέβονται ούτε όσα έχουν υπογράψει και δεσμευτεί, προβαίνουν σε ενέργειες – ασχήμιες που αποδεικνύουν βάρβαρα ένστικτα απολίτιστων ανθρώπων. Αυτή τη φορά ως γνήσια ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ, δεν σεβάστηκαν ούτε τη Μεγάλη Παρασκευή και τον Επιτάφιο, λες και η Ελλάδα δεν σεβάστηκε ποτέ το Ραμαζάνι τους…

Πιο συγκεκριμένα, χθες, 30 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, κορυφαία μέρα της χριστιανοσύνης,

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Βαλτική

Οι αναταράξεις στις γεωπολιτικές και επιχειρηματικές ισορροπίες προκαλούνται από την παρασκηνιακή αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για την επιρροή της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της ενέργειας.

Αναταράσσονται οι εύθραυστες ισορροπίες στο μέτωπο των αγωγών φυσικού αερίου από τέσσερις μεγάλες πολιτικές κινήσεις που εκδηλώνονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, τη Γερμανία.