Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Η Επανάσταση του 1821(Βίντεο)

                          Δείτε 2 βίντεο για την Επανάσταση του 1821 από το  Πρακτική Σκέψη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ( 1782 – 23 Απριλίου 1827) Θάνατος στη μάχη ή δολοφονία από Ελληνικό χέρι;

Του Ιωάννη Καζαζάκη
Καθηγητή Μέσης Εκπέδευσης


Ένα από τα τραγικότερα αλλά και ανεξιχνίαστα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 είναι ο περίεργος θάνατος του Γεωργίου Καραΐσκάκη, του θρυλικού << γιού της καλόγριας >>.

Η πτώση του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826 αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την Επανάσταση στη Δυτική Στερεά. Ο Κιουταχής στις αρχές Αυτγούστου 1826 κατέλαβε την Αθήνα, η φρουρά της οποίας αποσύρθηκε στην Ακρόπολη. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η ελληνική κυβέρνηση αναγόρευσε τον Γ. Καραϊσκάκη γενικό αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας. Με μια σειρά από νίκες ο μεγάλος αυτός πολέμαρχος περιόρισε τους Τούρκους στη Βόνιτσα, τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, οι κυρώσεις της Ε.Ε. και ο ΜΟΕλάγνος ΥΠΕΞ: Στην Ευρώπη το εργαλείο διαχείρισης κρίσεων άλλαξε, αλλά στη Λευκωσία επιμένουν αδιέξοδα

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις Βρυξέλλες, διάφοροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «λειτουργεί με σκοπιμότητες και παίζει παιχνίδια με τη Μόσχα». Πρόκειται για έναν ξενοφοβικό πολιτικό, με απολυταρχικές συμπεριφορές. Σύμφωνα δε με τα πορίσματα των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «οι εκλογές στην Ουγγαρία πραγματοποιούνται μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και εντεινόμενου αυταρχισμού». Ο Όρμπαν, λοιπόν, του οποίου η χώρα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.- παρόλο που ανοίγει και κλείνει τα σύνορα του κατά παράβαση αποφάσεων- πήρε εξαίρεση από τις

Οι αξιώσεις να είναι παράλογες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανέφικτες

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε βρετανική εφημερίδα (την Express.co.uk)  δεν μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, για ανταλλάγματα που ζητεί η κατοχική Τουρκία. Κι αυτό γιατί συνήθως οι τουρκικές αξιώσεις και εξωπραγματικές είναι και παράλογες. Παρόλα αυτά εγείρονται, τίθενται, επιμένουν σε αυτές και στοχεύουν να έχουν κέρδη. Ενίοτε αποσπούν και κέρδη και οφέλη. Αυτό το… έργο το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Η εφημερίδα επικαλείται τουρκικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως μέρος των διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Η Express.co.uk αναφέρει στο δημοσίευμα της ότι «πηγή κοντά στον Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς της επίσημα μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το ΝΑΤΟ». Υποστήριξε δε  ότι ο Τατάρ πήρε θετική απάντηση από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα Marder και η ελληνική αντιπολιτευτική μιζέρια

Του Νικόλα Δημητριάδη

Μεγάλη οργή υπάρχει από εχθές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από πολλούς Γερμανούς και Ουκρανούς. Αιτία είναι η συμφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα για την ανταλλαγή των ελληνικών απαρχαιωμένων τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 με τα νεότερα και σαφώς πιο αποτελεσματικά γερμανικά οχήματα Marder. Οι Ουκρανοί περίμεναν να πάρουν τα πολύτιμα γερμανικά τεθωρακισμένα οι ίδιοι, και τώρα ανακαλύπτουν με λύπη ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα σοβιετικά BMP-1, οχήματα 60 ετών που δεν έχουν καμία θέση στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Κατηγορούν, δε τη Γερμανία, ότι αρνείται να ενισχύσει επαρκώς την Ουκρανία και τις στέλνει τα ελληνικά… παλιοσίδερα.

Οι απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας στο Βαρώσι


Φωτο:Οι Τούρκοι εισβάλλουν με ξαπλώστρες στο Βαρώσι και οι δικοί μας… χτενίζονται!

Από Αδούλωτη Κερύνεια*

Η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη την προέλασή της στην Αμμόχωστο. Λέμε ανενόχλητη διότι δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά με τον ίδιο ηττοπαθή, κενού περιεχομένου τρόπο, που έχουν εγκαταλειφθεί όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας στο έλεος του Τούρκου κατακτητή. Τα  Κόμματα παραμένουν  αδρανή  και  δεν κινητοποιούν το Λαό ο οποίος αφήνεται να εφησυχάζει  στις πολυθρόνες του. Η δε Κυβέρνηση  κάμνει εκστρατεία περαιτέρω αναβάθμισης  του παράνομου καθεστώτος, με ΜΟΕ τα οποία προωθεί  για να σωθεί ΤΑΧΑ, η περίκλειστη Αμμόχωστος.

Συνειδητά αποφεύγεται προσφυγή με την οποία να  διεκδικείται  εφαρμογή των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοούν ξεκάθαρα «η περίκλειστη Αμμόχωστος να παραδοθεί στη Διοίκηση του ΟΗΕ και να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι της».

Τουρκία: Ακύρωσε ασκήσεις του NATO στη Μαύρη Θάλλασα λόγω της Συνθήκης του Μοντρέ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακύρωσε (ή ανέβαλε) ορισμένες ασκήσεις του NATO στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των διατάξεων της Σύμβασης του Μοντρέ, μετέδωσε σήμερα Τρίτη το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η Τουρκία ακυρώνει ή αναβάλλει τις ασκήσεις του NATO στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Anadolu. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Η Τουρκία έχει ρόλο μεσολαβητή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική θέση. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το αλλάξουμε», είπε ο Τσαβούσογλου.

50 χρόνια τουρκικού επεκτατισμού μέσα σε 16 χάρτες

Οι τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο μετά το 1972 - Οι αποκαλυπτικοί χάρτες με τις αξιώσεις της Αγκυρας διανεμήθηκαν στις πρεσβείες και μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας
Εως το 1972, όπως δείχνει ο χάρτης αριστερά, η Τουρκία δεν είχε εκδηλώσει απολύτως καμία διεκδίκηση που να υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε νησιά και υφαλοκρηπίδα και δεν είχε προχωρήσει σε καμία κίνηση που να αμφισβητεί περιοχές ευθύνης και λοιπές ζώνες δικαιοδοσίας της Αθήνας. Αντιθέτως, σήμερα (χάρτης δεξιά), σε διάστημα 50 ετών, οι διεκδικήσεις της Αγκυρας απλώνονται από το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, φανερώνοντας την κλιμάκωση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Βασίλης Νέδος

Την αποδόμηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, όπως αυτός έχει εξελιχθεί και κλιμακώνεται διαρκώς

Πώς φθάσαμε στην ανταλλαγή BMP-1 με Marder 1A3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ, η συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβερνήσεως, για την “ανταλλαγή” μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού με Marder 1A3 από αποθέματα της γερμανικής Rheinmetall.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί επιχειρησιακά 141 ΒΜΡ-1 περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας, καθώς επί της ουσίας δεν χρησιμοποιείται ο κύριος οπλισμός που αποτελείται από πυροβόλο χαμηλής πιέσεως των 73 mm. Άλλα 44 οχήματα έχουν διασκευαστεί ώστε να φέρουν στοιχείο δίδυμων αντιαεροπορικών πυροβόλων Zu-23-2 των 23 mm. Η Rheinmetall, διαθέτει 140-150 Marder 1A3 που μπορεί να διαθέσει με έγκριση της γερμανικής κυβερνήσεως.

Τα BMP-1 φεύγουν για την Ουκρανία, τα Γερμανικά Marder 1 Α3/5 έρχονται: Στο βάθος ευρύτερη «τεθωρακισμένη» συμφωνία…

 Εδώ και δεκαετίες ο Στρατός Ξηράς θέτει διαρκώς την ανάγκη προμήθειας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού. Ωστόσο έως σήμερα ότι ενδιαφέρει τον Στρατό Ξηράς ως πλατφόρμα είτε κάπου σταματά είτε δεν διατίθεται από τις δυνάμεις που απευθύνεται… Πηγή εικόνας: Στρατός Ξηράς 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

200 περίπου Marder 1 Α3/5 πρόκειται να αντικαταστήσουν αντίστοιχο αριθμό BMP-1 που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς και αυτά τίθενται ως η αρχική βάση για τις Ελληνογερμανικές συνομιλίες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες εκκινούν τις επόμενες κιόλας ώρες ώστε τα Ελληνικά τεθωρακισμένα το ταχύτερο δυνατό να μεταφερθούν στην Ουκρανία, η οποία σχεδόν 100 ημέρες αντιστέκεται με κάθε διαθέσιμο μέσο στη Ρωσική εισβολή.

Θα επιχειρήσει η Τουρκία “διαίρει και βασίλευε” με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, Σουηδίας και Φινλανδίας;

Διαίρει και βασίλευε! Το γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ρητό έχει υιοθετηθεί ως στρατηγική σε αναρίθμητες περιπτώσεις. Η λογική είναι απλή: Βάλε τους αντιπάλους σου να τσακώνονται μεταξύ τους, προσπάθησε να σπείρεις τον διχασμό, διότι αυτό θα τους αποσπάσει από το να ασχολούνται μαζί σου. Στη χειρότερη περίπτωση θα αδυνατίσει το μέτωπο που στρέφεται εναντίον σου! Μήπως αυτή είναι μια στρατηγική, την υιοθέτηση της οποίας εξετάζει η Τουρκία στην υπόθεση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Η Άγκυρα βρήκε άλλη μια ευκαιρία για ανατολίτικο παζάρι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των δυο

Ελληνικός Στρατός: Tεκμηριώνοντας τους λόγους για τους οποίους η απόκτηση των Marder και η ανταλλαγή τους με τα BMP-1 είναι μια πολύ θετική εξέλιξη

 Γιάννης Νικήτας

Αποτελεί κυρίαρχο θέμα της χθεσινής και της σημερινής ειδησεογραφικής επικαιρότητας. Ο λόγος για την αποστολή στην Ουκρανία των ελληνικών ΒΜP-1 και την ταυτόχρονη και ισάριθμη αντικατάσταση τους από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) του Γερμανικού Στρατού των Marder 1 A3. Από τη πρώτη στιγμή δημιουργίας του DefenceReview.gr τον Οκτώβριο του 2017 καταθέτουμε την άποψη μας ελεύθερα και ανεξάρτητα από κομματικά ή συντεχνιακά συμφέροντα. Σεβόμενοι τους αναγνώστες μας θα καταθέσουμε για μια ακόμη άποψη μας. Πάντα με ευπρέπεια και τεκμηριωμένα.

Η αλλαγή του ελληνικού παραδείγματος και η τουρκική υστερία

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θυμίζουν όλο και πιο περισσότερο σκηνές από reality show

Το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θυμίζουν όλο και πιο περισσότερο σκηνές από reality show.

Οι τοποθετήσεις και το ύφος τους άνετα παραπέμπουν σε υστερική κατάσταση παίκτη που το κοινό επέλεξε να διώξει από το παιχνίδι.

Υπάρχει εξήγηση για αυτό. Η αλλαγή παραδείγματος από την ελληνική πλευρά. Οι Τούρκοι είχαν συνηθίσει να κάνουν ό,τι κάνουν και να λένε ό,τι λένε δίχως να υπάρχει ελληνική απάντηση αντίστοιχη της σοβαρότητας των προκλήσεών τους.

Οι ΗΠΑ τελειώνουν με την Ουκρανία και στρέφουν το βλέμμα τους στη δική μας γειτονιά

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Το Κίεβο είναι αποσβολωμένο από την άρνηση του Προέδρου Μπάιντεν στο αίτημά του -πρώτη φορά μετά την έναρξη του Πολέμου- να εγκατασταθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφός του. Η Ρωσία δήλωσε, μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να εγκαταστήσει πυραυλικό σύστημα στην Ουκρανία, ότι ήταν μια “ώριμη απόφαση”.

Αν ο Ζελένσκι, εδώ και 3 χρόνια που είχε επανεκλεγεί πρόεδρος του Κράτους του η μόνη επαφή που είχε με τον Θουκυδίδη, ήταν ίσως, το ανέβασμα μίας ιστορικής παράστασης, αλλά και πάλι ως κωμικός ηθοποιός, το πιθανότερο ήταν να γνώριζε μόνο τον Αριστοφάνη (άσχετα και αν εκεί δεν αντιλαμβανόταν το νόημα των κωμωδιών του μεγάλου Έλληνα σατιρικού). Σημειωτέον, οι Ιππείς του Αριστοφάνη θα του πήγαιναν γάντι, αν καταλάβαινε το νόημά τους), δεν του φταίει κανείς!!!!.

Έφτασε η στιγμή η Ελλάδα να θέσει τα δικά της όρια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ

Κώστας Λάβδας

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι δεν υπήρξε ούτε θα μπορούσε να έχει υπάρξει η «μεταστροφή» της τουρκικής συμπεριφοράς για την οποία μιλούσαν πολλοί πριν και μετά την άκαιρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Όπως αναμενόταν, η Τουρκία κλιμακώνει στο πλαίσιο, πάντα, της ανάδειξης των όρων παραμονής της στη Δύση σε αυτή την απολύτως κρίσιμη συγκυρία με το ουκρανικό. Άρση κυρώσεων, αποκατάσταση εξοπλιστικών προμήθειών, ρόλος στη Συρία, επιβεβαίωση της εμμονής στη «Γαλάζια πατρίδα», όλα αυτά αποτελούν μέρη του «πακέτου Τουρκία» το οποίο η Δύση καλείται να αποδεχτεί στο σύνολό του.

«Παγετό μέσα στο καλοκαίρι» βλέπει ο «ουδέτερος» γερμανικός Τύπος για τα ελληνοτουρκικά

«Παγετό μέσα στο καλοκαίρι» βλέπει ο γερμανικός Τύπος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα οξυμένες.

Ο γερμανικός τύπος -στη γραμμή των γερμανικών κυβερνήσεων- χρησιμοποιεί γλώσσα ίσων αποστάσεων κάνοντας λόγο για «ζητήματα που διχάζουν τις δύο χώρες»!

Στη σημερινή Süddeutsche Zeitung για τη νέα κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Οι ελπίδες για ένα καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο με λιγότερες συγκρούσεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια διαψεύστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ;

 Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Το θέμα της αποστρατικοποίησης αριθμού νησιών του Αιγαίου δεν αποτελεί νέο στοιχείο αναθεωρητισμού από πλευράς Άγκυρας, καθώς έχει τεθεί πριν πολλές δεκαετίες και περιλαμβάνεται στη λίστα των θεμάτων που η Τουρκία διαθέτει στη «φαρέτρα» των παράνομων διεκδικήσεών της. Όμως υπάρχουν δεδομένα τα οποία ερμηνεύουν τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα, επιτακτικά και με μέθοδο το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών ως κύριο θέμα απειλής εναντίον της Χώρας μας.

Αν και διαχρονικά η Τουρκία δεν διαφοροποιεί το «κάδρο» των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, εντούτοις δοκιμάζει κάθε φορά τα ελληνικά αντανακλαστικά με διαφορετικό τρόπο. Ο κύριος Αντικειμενικός Σκοπός όμως παραμένει αμετάβλητος και δεν είναι άλλος από την επιβολή των αξιώσεών της εις βάρος της Ελλάδας.

Κωσταράκος για την αντικατάσταση των παλαιών τεθωρακισμένων: Επιτέλους εξοπλιζόμαστε με τα κατάλληλα οχήματα μάχης

"Το θρυλικό παγκοσμίως ελληνικό πεζικό για τις ξιφολόγχες του, τώρα επιτέλους εξοπλίζεται και με τα κατάλληλα οχηματα μάχης", γράφει ο Μιχάλης Κωσταράκος

"Moνο συγχαρητήρια αξιζουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας", τονίζει σε ανάρτησή του ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος, σχολιάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας τα ελληνικά παλαιά τεθωρακισμένα BMP-1 να δοθούν στην Ουκρανία και να αντικατασταθούν με αντίστοιχα γερμανικά.

Γερμανία: Αποκαλύψεις Σολτς για το τι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όπλα στην Ουκρανία – Ποιοι και γιατί αντιδρούν

Γιατί κατηγορούν τον Γερμανό καγκελάριο

Τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας δημιουργεί η απόφαση της γερμανικής Κυβέρνησης να αποστείλει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην Ουκρανία, σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ παρακολούθησης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για ολιγωρία στην στήριξη της Ουκρανίας και για αθέτηση των υποσχέσεων απέναντί της.

Νέα πρόκληση Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Κλείσαμε την πληγή(Βίντεο)

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα – «Η Ελλάδα κάνει επίδειξη με αεροπλάνα. Δεν έχετε μάθει τίποτα από την Ιστορία;» – «Κλείσαμε μία πληγή», είπε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας την Αγία Σοφία στο επίκεντρο των προκλήσεων.

«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα έπειτα από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Στροφή στα περί «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

 «Δεν θα αποδεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε σήμερα ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ ανασκευάζοντας δηλώσεις προηγούμενων ημερών. «Αντιπαραγωγικές οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

Aλλαγή τόνου αλλά και περιεχομένου στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά, μετά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών που ερμηνεύθηκαν ως τήρηση «ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», η οποία κλιμακώνει τελευταία την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα ολοένα περισσότερο. Δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν αναβρασμό σε Αθήνα αλλά και Βερολίνο, με αναλυτές και ανώτατους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι πρόκειται για εξίσωση της χώρας που επιλέγει επιθετικές πρακτικές με τη χώρα που γίνεται αποδέκτης τους.

Ερντογάν: «Διακόπτω τις διμερείς συνομιλίες. Ακύρωσα το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με Ελλάδα»(Βίντεο)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να "είναι ειλικρινής" στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Στο στόχαστρο της «Le Figaro» οι μέθοδοι Ερντογάν στην Τουρκία -«Νέα εποχή εκφοβισμού και τρομοκράτησης»

Στο στόχαστρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» μπαίνουν οι τακτικές που ακολουθούνται στην Τουρκία για τους πολιτικούς αντιπάλους τού Ταγίπ Ερντογάν.

Στα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία, που, όπως επισημαίνεται, εντείνονται ενόψει των εκλογών του 2023, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με αφορμή τη σημερινή δίκη της Τουρκάλας φεμινίστριας Φιντάμ Ατασελίμ, η οποία κατηγορείται για «δραστηριότητες  αντίθετες με το νόμο και τα χρηστά ήθη» και ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την οικογενειακή δομή, με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι δεδομένη η ενότητα της Δύσης;

 

Ολοένα περισσότερες αναλύσεις διαπιστώνουν ότι η τήρηση ενιαίας γραμμής απέναντι στη Μόσχα είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά καθώς καθίσταται σαφές ότι η Ουκρανία πολύ δύσκολα θα επικρατήσει

Μπλίνκεν: Προειδοποίηση στη Τουρκία για τυχόν νέα επίθεση στους Κούρδους της Συρίας

 

«Θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ΟΆντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Τουρκία να μην επιτεθεί στη Συρία, γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την σταθερότητα, καθώς η Άγκυρα συγκεντρώνει επίσημα στρατεύματα για να επιτεθεί στα εδάφη που ελέγχει ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και βρίσκονται κουρδικές μειονότητες.

Τό ἐμπάργκο στό ρωσσικό πετρέλαιο διασπᾶ τήν εὐρωπαϊκή ἑνότητα

 

Νέο πλῆγμα στό γόητρο τῆς Ἑνώσεως – Μετά τίς πληρωμές σέ ρούβλια, τώρα τό βέτο Οὑγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Βουλγαρίας – καί στό βάθος… Γερμανία

Τι Θα Γινόταν Αν στην Θέση του Ιράν Ήταν η Τουρκία;

 

 Της Μύρνας Νικολαΐδου

Γιατί οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν και να εκβιάζουν; Όχι μόνο την Ελλάδα -τώρα αμφισβητούν και την κυριαρχία των νησιών μας, αλλά και σύσσωμο το ΝΑΤΟ, με την εμμονή τους να θέτουν βέτο στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας αν δεν εκπληρωθούν οι όροι τους. Και γιατί κανείς-ούτε και οι ΗΠΑ- δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους σταθεί εμπόδιο;

Διπλωματικό θρίλερ για να υποχωρήσει η διεθνής τιμή του πετρελαίου

 

Νώντας Χαλδούπης

Οι χώρες του ΟΠΕΚ άρχισαν να συζητούν αναστολή της συμφωνίας με τη Ρωσία που περιορίζει την αύξηση της παραγωγής αργού. Η πληροφορία προκάλεσε αμέσως παύση στο ράλι των τιμών πάνω από τα 120 δολ.

Η επαγγελματική παραμόρφωση του Πούτιν

 

Του Andreas Kluth

Ένας τρόπος να εισέλθει κανείς στο "στρεβλό" μυαλό ενός δεσποτικού ηγέτη όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρώτα να διερευνήσει τις "σκοτεινές" εσοχές της δικής του ψυχοσύνθεσης και μετά να καταλάβει τι είναι διαφορετικό σε εκείνη του συγκεκριμένου προσώπου. 

Αλώβητο το «σούπερ μάρκετ» του Πούτιν

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Σχεδόν 100 ημέρες έχουν περάσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος φθοράς καλά κρατεί και τα ταμεία του Πούτιν ξεχειλίζουν! Οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια την ημέρα!

Wall Street Journal: Η Ρωσία διακινεί κανονικά πετρέλαιο ακόμα και στις ΗΠΑ - Πώς παρακάμπτει το εμπάργκο

 

Μπορεί η ΕΕ να επέβαλλε τις πιο σκληρές κυρώσεις της στο ρωσικό αργό πετρέλαιο αλλά οι ναυλωτές και τα διυλιστήρια εξακολουθούν να διοχετεύουν το πετρέλαιο στην αγορά κρύβοντας την προέλευσή του, φτάνοντας ακόμα και στις ΗΠΑ.

Bloomberg: Πώς ο κόσμος πληρώνει για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

 

Παρά τη διακοπή ή τον σταδιακό τερματισμό αγορών ενέργειας από ορισμένες χώρες, τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και αέριο θα ανέλθουν φέτος περίπου στα 285 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2021

Ουκρανία: Για «προσάρτηση εδαφών» από τον Ιούλιο κάνει λόγο Ρώσος αξιωματούχος

 

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι στα ουκρανικά εδάφη που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τη Ρωσία θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα ήδη από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτηση.

ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι «φέρνει» Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ

 

Γενς Στόλτενμπεργκ και Άντονι Μπλίνκεν παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες τους στην Ουάσινγκτον                         AP Photo/Olivier Matthys

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για συνομιλίες αναφορικά με τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Άγκυρα στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι και επιρρίπτει στη Δύση και το Κίεβο την ευθύνη για πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση

 

Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια πυραύλων στην Ουκρανία, λέει ο Πεσκόφ

Σε τροχιά σύγκρουσης Ινδία-Τουρκία: Πρωτοφανής επίθεση & ψεύδη Άγκυρας κατά Ν. Δελχί – Ο Ινδουισμός ”μπλοκάρει” τα ύπουλα σχέδια του Ερντογάν

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Οι Ινδοί υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα των ισλαμικών γενοκτονιών με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, πράγμα που ουδέποτε λησμόνησαν. Μία σιωπηρή γενοκτονία η οποία δεν είναι γνωστή και δεν συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια ιστορία, όμως αποτελεί την κύρια αιτία αντιπαλότητας των Ινδών με τους Πακιστανούς.

Αυστηρό μήνυμα Ιράν σε Γαλλία - Γερμανία: Μην μπλεχτείτε στην υπόθεση με τα ελληνικά τάνκερ - Διπλωματικό θρίλερ

 

Οι Φρουροί της Επανάστασης δικαιολόγησαν τη σύλληψη των ελληνικών πλοίων επικαλούμενοι «παραβιάσεις» που φέρεται να διέπραξαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την εξαίρεση της χώρας από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ελήφθησαν τη Δευτέρα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024.

Οι χώρες πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

 

Γεώργιος Γκορέζης, Αρθρογράφος

Αλβανία

Πολιτικοί αναλυτές αναρωτούνται αν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που μονοπωλεί την εσωτερική επικαιρότητα, θα δώσει τη συγκατάθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, ή θα ακολουθήσει τις οδηγίες του τούρκου νεοσουλτάνου Ερντογάν.

Ο Βούτσιτς ορκίστηκε στο να μην γίνει ανεξάρτητο το Κοσσυφοπέδιο

 

Ο όρκος που διάβασε ο Βούτσιτς είναι κατοχυρωμένος στο Σύνταγμα της Σερβίας και ορίζει ότι ο πρόεδρος πρέπει να «αφιερώσει όλες [τις] προσπάθειες για τη διατήρηση της κυριαρχίας και ολόκληρης της επικράτειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων ως αναπόσπαστου μέρους της». [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε να προστατεύσει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, κατά την ορκωμοσία του για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Σερβίας την Τρίτη.

Λιβύη: Η κυβέρνηση Μπασάγκα αναφέρει ότι πολλά δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν από ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις

 

Μάιος 31, 2022. Ελλάδα.

Σύρτη, Λιβύη.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φατχί Μπασάγκα, είπε ότι η επιβίωση του λιβυκού κράτους για αρκετά χρόνια χωρίς προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από τη νομοθετική αρχή, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην οικονομική και διοικητική διαφθορά».

ΒΙΝΤΕΟ – Πού το πάει ο Ερντογάν με την αποστρατικοποίηση; Ο Στ. Λυγερός συνομιλεί με τον Κ. Γρίβα

 

Η ιστοσελίδα slpress.gr σε συνεργασία με το Cognosco Team παρουσιάζουν μια σειρά εκπομπών “Εν Θερμώ” με τον Σταύρο Λυγερό.

Κατοχική δύναμη η Ελλάδα στα νησιά σύμφωνα με την Τουρκία

 


Γιάννος Χαραλαμπίδης : Κατοχική δύναμη η Ελλάδα στα νησιά σύμφωνα με την Τουρκία

Μάζης Ι.: Τα 3 ερωτήματα για την αποστολή ελληνικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

 

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την αποστολή ελληνικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους με αντίστοιχα της Γερμανίας (31-05-2022).

Σάββας Καλεντερίδης: Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα! Να μην μείνει τίποτα όρθιο (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για πόλεμο σε όλα τα μέτωπα! Θα ανατιναχθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Τιμή και δόξα στον στρατηγό Κόρκα.

Δέκα θέματα ανέλυσε στην εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ιγνατίου Μ.: Οι δηλώσεις του γερουσιαστή Μενέντεζ προμηνύουν εξελίξεις / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναφέρθηκε στις τελευταίες δηλώσεις του γερουσιαστή Μενέντεζ για την Τουρκία (31-05-2022).

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Την Οθωμανική αυτοκρατορία στην παρακμή της θυμίζει η Τουρκία του Ερντογάν

 

Ο Ερντογάν θέλει θαλάσσιες ζώνες και τα Ελληνικά νησιά τον εμποδίζουν, όπως και η Κύπρος δηλώνει ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος που τονίζει ότι αυτό αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία

Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 01/06/2022 | OPEN TV

 

Σε νέο παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 98η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

Απειλές Ρωσίας προς ΗΠΑ για «απευθείας σύγκρουση», μετά την αποστολή όπλων στο Κίεβο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών.