Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Διπλωματικό θρίλερ για να υποχωρήσει η διεθνής τιμή του πετρελαίου

 

Νώντας Χαλδούπης

Οι χώρες του ΟΠΕΚ άρχισαν να συζητούν αναστολή της συμφωνίας με τη Ρωσία που περιορίζει την αύξηση της παραγωγής αργού. Η πληροφορία προκάλεσε αμέσως παύση στο ράλι των τιμών πάνω από τα 120 δολ.

Ένα δημοσίευμα ήταν χθες αρκετό για να κοπεί η φόρα της τιμής του πετρελαίου και να σταματήσει η κούρσα του brent πάνω από τα 120 δολ. το βαρέλι. Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα σπάσει η συμμαχία ΟΠΕΚ+ (χώρες του ΟΠΕΚ και Ρωσία), ώστε να μπορέσουν η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες με δυνατότητα άμεσης αύξησης παραγωγής να ρίξουν περισσότερο αργό στην παγκόσμια αγορά και να αρχίσει να εκτονώνεται η πετρελαϊκή κρίση.

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές του ΟΠΕΚ, ορισμένα μέλη του καρτέλ διερευνούν την ιδέα αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου που επιτεύχθηκε πέρυσι, καθώς οι δυτικές κυρώσεις και η μερική ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου αρχίζουν να υποσκάπτουν την ικανότητα της Μόσχας να αυξάνει την παραγωγή της.

Παρότι προς το παρόν δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα σπάσει, καθώς όλα δείχνουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη διπλωματική κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, οι συντελεστές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου εκτίμησαν τη σημασία αυτής της πληροφορίας και αμέσως, χθες το βράδυ, η τιμή του brent σταμάτησε την ανοδική της κίνηση πάνω από τα 120 δολ. το βαρέλι, υποχώρησε ως τα 115 δολ. και σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 117 δολ., με την αγορά να κρατά στάση αναμονής μέχρι να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Το μεγάλο ερώτημα που δεν θα αργήσει να απαντηθεί είναι αν θα μεταβληθεί μια βασική παράμετρος της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, δηλαδή αν θα πάψει να εφαρμόζεται η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία, στην οποία είχαν καταλήξει μετά τον ανοικτό «πόλεμο» Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας, που είχε οδηγήσει σε πρωτοφανή πτώση τις τιμές του πετρελαίου. Αυτή η συμφωνία προβλέπει σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, όπως ονομάσθηκε η νέα συμμαχία, που όμως είναι εντελώς ανεπαρκής για να προκαλέσει μια κάμψη των διεθνών τιμών από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα όπου βρίσκονται και «φουντώνουν» τον πληθωρισμό διεθνώς.

Ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές πρωτεύουσες, με πρώτη την Ουάσιγκτον, άσκησαν ισχυρή πίεση στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για μια σοβαρή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αλλά η απάντηση ως τώρα ήταν σταθερά αρνητική, εν μέρει επειδή οι υψηλές τιμές εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των παραγωγών, αλλά και επειδή το Ριάντ θέλει να αποφύγει μια νέα αντιπαράθεση με τη Μόσχα, τη στιγμή μάλιστα που διατηρεί πολύ ψυχρές σχέσεις με τη διοίκηση Μπάιντεν.

Φαίνεται, όμως, ότι οι ίδιες οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τη Ρωσία λόγω της ενίσχυσης των διεθνών κυρώσεων επιβάλλουν στα μέλη του ΟΠΕΚ να επανεξετάσουν τη συμφωνία για την παραγωγή. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται από θαλάσσης θα ασκήσει πίεση στη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση παραγωγής, ενώ η συμφωνία για τον ΟΠΕΚ+ θα την υποχρεώνει να αυξήσει την παραγωγή. Εφόσον η Ρωσία δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της, εκ των πραγμάτων τίθεται -και ήδη συζητείται στον ΟΠΕΚ- το ζήτημα της αναστολής της συμφωνίας για τον ΟΠΕΚ+.

Σε αυτή την περίπτωση, θα απελευθερωθούν από τις ποσοστώσεις και τα όρια παραγωγής που προβλέπει η συμφωνία όλοι οι παραγωγοί που έχουν άμεση δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιθανόν το Ιράκ θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να καλύψουν τις ποσότητες παραγωγής που θα χαθούν επειδή δεν θα μπορεί η Ρωσία να αυξήσει τη δική της, αλλά και να διαθέσουν ακόμη περισσότερο πετρέλαιο, ώστε να αρχίσει μια πτώση των τιμών.

Ακόμη και αν οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η Σ. Αραβία θα θελήσει να αποφύγει ακρότητες με την αύξηση παραγωγής, για να μην πέσουν υπερβολικά οι τιμές και διαταραχθούν σοβαρά οι σχέσεις με τη Ρωσία, θεωρείται βέβαιο ότι, εάν υπάρξει αυτή η αλλαγή συσχετισμών στην αγορά, το αποτέλεσμα θα είναι να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς τιμές πέριξ των 100 δολ. το βαρέλι, ώστε να τελειώσει αυτή η περίοδος ακραίας αβεβαιότητας και ανησυχιών για ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών.

Το σπουδαιότερο κέρδος, όμως, θα είναι πολιτικό/διπλωματικό, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές. Αν σπάσει ο κρίκος της συμμαχίας Σ. Αραβίας - Ρωσίας, θα ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει μια αποκατάσταση της σχέσης της Σ. Αραβίας με τις ΗΠΑ, η οποία ασφαλώς έχει πολλές και σύνθετες παραμέτρους πέραν του πετρελαίου (πόλεμος στην Υεμένη, ψυχρότητα λόγω της δολοφονίας Κασόγκι κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, θα έχει μεγάλη αξία για τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου αν μπορεί και πάλι η Ουάσιγκτον να συνεννοείται με τον μεγάλο ρυθμιστή της αγοράς, τη Σ. Αραβία, για επίπεδα παραγωγής που θα ικανοποιούν παραγωγούς και καταναλωτές πετρελαίου.

Πάντως, η Μόσχα δεν θέλει να αφήσει τη συμφωνία με το Ριάντ να καταρρεύσει και δείχνει ότι θέλει να δώσει διπλωματική «μάχη» για να διατηρηθεί το status quo. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε στο Ριάντ για συνομιλίες με τους Σαουδάραβες και άλλους αξιωματούχους των κυβερνήσεων του Κόλπου. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έδωσε μια αισιόδοξη ανάγνωση των συνομιλιών, ανακοινώνοντας ότι ο Λαβρόφ και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, «επαίνεσαν το επίπεδο συνεργασίας με τη μορφή ΟΠΕΚ+». Οι Σαουδάραβες ήταν πολύ πιο συγκρατημένοι, καθώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την είδηση για τη συνάντηση, αλλά χωρίς πολλές πληροφορίες.

Ο Λαβρόφ θα συνεχίσει τις συνομιλίες αύριο σε συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει το σπάσιμο της συμφωνίας ΟΠΕΚ+. Αν δεν τα καταφέρει, θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν σημαντικά οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά...

ΠΗΓΗ https://www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου