Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ερντογάν: «Διακόπτω τις διμερείς συνομιλίες. Ακύρωσα το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με Ελλάδα»(Βίντεο)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να "είναι ειλικρινής" στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Μέσα στο γενικότερο κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία δεν θα πραγματοποιηθούν οι διπλωματικές επαφές που αναμένονταν να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν η γειτονική χώρα θα εκπροσωπηθεί και σε ποιο επίπεδο στην Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γίνει στις 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. 

Παράλληλα, με ευθύνη της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου δεν θα γίνει στις 24 Ιουνίου η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. 

 Επιπλέον δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών που πρέπει να γίνει κανονικά στην Τουρκία αφού ο τελευταίος έγινε στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών πάντως η Αθήνα επιδιώκει πάντα τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου «εμείς δεν λέμε ότι δεν θελουμε να μιλάμε»

ΠΗΓΗ gr.euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου