Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Το Ελληνικό αλφάβητο εν χρήση στην νήσο Μήλο το 2500 π.Χ.;

Το κεραμικό του 5500-6000 πΧ, που βρέθηκε στη νησίδα Γιούρα των Βορείων Σποράδων και φέρει αλφαβητική Ελληνική γραφή, όπου διακρίνονται, σχεδόν όμοια με τα γράμματα των κλασσικών Ελληνικών αλφαβήτων, τα στοιχεία Α, Υ, Δ. Το εύρημα αυτό δεικνύει, ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι παλαιότερο των Ελληνικών Γραμμικών Γραφών.

ΑΠΟ ΤΟ ellinondiktyo
  ΔΥΟ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ αρχαιολόγου ΑΔ.ΣΑΜΨΩΝ  
Μετά την ανακάλυψη της ξύλινης πινακίδος στο Δισπηλιό της Καστοριάς (χρονολογήθηκε ως γνωστόν στο 5300 π.Χ.) μια νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη έρχεται στο φως, που αφορά και αυτή την "προϊστορική" γραφή του Ελλαδικού χώρου. Στην ερημονησίδα Γιούρα των Βορείων Σποράδων (20 μίλια πλησίον της Αλονήσου) στο "Σπήλαιο του Κύκλωπος" ανεσκάφησαν κεραμικά θραύσματα (όστρακα) "γραπτών" αγγείων, στην επιφάνεια των οποίων έχουν χαραχθεί σύμβολα πανομοιότυπα με γράμματα του κλασσικού ελληνικού αλφαβήτου. Τα όστρακα αυτά χρονολογούνται μεταξύ του 6000-5500 πΧ .

Αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη «βλέπει» ο Στίγκλιτς «Είναι απίθανο η ευρωζώνη να εξακολουθήσει να έχει 19 μέλη»

Βερολίνο:Στον αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς φαίνεται «πολύ απίθανο» η Ευρωζώνη να συνεχίσει να έχει 19 μέλη μετά από δέκα χρόνια, διαπιστώνοντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της νομισματικής ένωσης και αμφισβητώντας πως η πολιτική μπορεί να διασώσει τη συνοχή της.

Στην Ευρωζώνη, η αλληλεγγύη δεν ξεπερνά τα σύνορα, υποστηρίζει ο Στίγκλτις -και έχει ήδη τον πρώτο υποψήφιο για να βγει από το ευρώ.

«Οταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για τους Ιταλούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν» ανέφερε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt που δημοσιεύεται την Πέμπτη.

Απολίθωμα γιγάντιας πατημασιάς δεινόσαυρου με μήκος πάνω από ένα μέτρο

Το απολίθωμα μιας από τις μεγαλύτερες πατημασιές δεινόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ, ανακάλυψαν Ιάπωνες και Μογγόλοι επιστήμονες στην έρημο Γκόμπι.

Η πατημασιά έχει μήκος 1,06 εκατοστών και πλάτος 77 εκατοστών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τιτανόσαυρο, ένα μακρυλαίμη φυτοφάγο δεινόσαυρο, ο οποίος είχε μήκος πάνω από 30 μέτρα και ύψος 20 μέτρα.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωση του Καιρού εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για σημαντική μεταβολή του καιρού από την Παρασκευή το μεσημέρι με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος και σταδιακά η Μακεδονία και πιθανόν η Θεσσαλία (δυτικές και βόρειες περιοχές).

Ιερά Σύνοδος: Η στάση της Εκκλησίας θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου για τα Θρησκευτικά - ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ

Ξεκινά άμεσα ο διάλογος Εκκλησίας-Πολιτείας για το τρέχον πρόγραμμα σπουδών διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Για την τρέχουσα χρονιά θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών, τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές.
Η Εκκλησία θα ορίσει επιτροπή διαλόγου από ιεράρχες και ειδήμονες και τα αποτελέσματα θα αξιοολογηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, όπως διεμήνυσε η Ιερά Σύνοδος η στάση της Εκκλησίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής αυτής.

Κύπρος:Εκπρόσωπος:Επιφυλάξεις κομμάτων για συζήτηση εδαφικού στο εξωτερικό - Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας

Λευκωσία: Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη. Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό, επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ από πλευράς κομμάτων εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού.

Ηλεκτροσόκ: Έρχεται κρυφό χαράτσι στο ηλεκτρικό ρεύμα!

Ο νέος υπολογισμός του τέλους μείωσης των ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ - πρώην τέλος ΑΠΕ) στα τιμολόγια, φαίνεται πως φέρνει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Έντονους διαξιφισμούς μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, προκάλεσε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία στην πράξη σηματοδοτεί ένα ακόμη κρυφό χαράτσι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πολιτικές αντιδράσεις για τις «αυξήσεις» στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων - Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης(Βίντεο)

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλει συναλλαγή - Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ
Πολιτική θύελλα προκαλεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αυξήσεις «στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας», δήλωση την οποία έκανε δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.