Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Πολιτικές αντιδράσεις για τις «αυξήσεις» στους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων - Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης(Βίντεο)

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλει συναλλαγή - Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ
Πολιτική θύελλα προκαλεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αυξήσεις «στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας», δήλωση την οποία έκανε δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.


Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ κατήγγειλε συναλλαγή μεταξύ της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης. «Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή»αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τελικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης« επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Καυστική είναι η ανακοίνωση του Ποταμιού. «Ο πρωθυπουργός καλεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι «καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας», λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου». Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς» σημειώνουν από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ» για τη δικαιοσύνη, η οποία σύμφωνα με το ΚΚΕ «παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της».

«Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.





Τσίπρας: Αυξήσεις στους μισθούς δικαστών στην κορυφή της πυραμίδας
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Είναι, τόνισε ο πρωθυπουργός, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

«Και νομίζω», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Δεν ζητήσαμε αυξήσεις σε μια τέτοια περίοδο
Στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών. Θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας».

Ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα αυξήσεων των αποδοχών των δικαστών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απάντησε: «Όχι, ούτε αυξήσεων βεβαίως σε μια τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε κανείς».

Και συνέχισε η κυρία Θάνου: «Πήραμε δέσμευση ότι παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει».

ΝΔ: Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι υπάρχει συναλλαγή
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης που είχε με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε δημοσίως την ηγεσία της δικαιοσύνης ότι δεν θα γίνει μείωση στους μισθούς των δικαστών και παραλλήλως τόνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης έλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει» ενώ ακόμη και η ίδια η Βασιλική Θάνου διευκρίνισε ότι «σε μια τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε κανείς αύξηση» διαφοροποιούμενη από την προναγγελία του κ. Τσίπρα για αυξήσεις.

«Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται« επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει έναν βαρύ υπαινιγμό για όσα είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δηλώσεις ου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Νίκος Σακελλαρίου.

«Στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν  της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής» σχολιάζει η ΝΔ χωρίς όμως να κατονομάζει σε ποιου τις δηλώσεις απαντά.
ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση χειραγώγησης της δικαιοσύνης
Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχετικά με την συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τελικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων «φέρεται» να έγινε για το Ειδικό Μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης.

Η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του κ. Πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα μόνο πανικό προδίδουν. Η κατάρρευση της Κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών.
Ποτάμι: Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς
Καυστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και τις υποσχέσεις για αυξήσεις. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι «καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας», λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου». Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς»
ΚΚΕ: Καβγάς για τον έλεγχο της δικαιοσύνης
Κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της δικαιοσύνης «βλέπει» το ΚΚΕ και επισημαίνει: «Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τη δικαιοσύνη, παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της, μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των δικαστών.

Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι υποκριτικές, αφού και τα δύο κόμματα συναινούν στην αντιλαϊκή νομοθεσία, που καλείται να εφαρμόσει και η δικαιοσύνη, ενώ καταρρίπτονται, απ' τη στιγμή που και τα δύο κόμματα αποδέχονται το διορισμό της ηγεσίας της, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση».
Βενιζέλος: Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει
«Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους άλλους δικαστικούς που συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή».

«Δεν είναι αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των δικαστών» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να είναι οι ενώσεις για τα μισθολογικά των δικαστών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για τις αποδοχές των δικαστών αποφαίνεται η δικαιοσύνη και αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Θεσμικός τρόμος από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι τον πιάνει «θεσμικός τρόμος» σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ότι καθήκον του ΣτΕ είναι να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας. «Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους».

«Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό».

Επικρίνοντας την δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου Επικρατείας που αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης» συνέχισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου