Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Μάρκος Μπότσαρης Ο λεοντόκαρδος και ακατάβλητος οπλαρχηγός

Ο αγνός «Αετός του Σουλίου» που χαρακτηρίστηκε «Λεωνίδας της Νεότερης Ελλάδας»!
Όταν ο Λόρδος Βύρων έφτασε στο Μεσολόγγι την 5η Ιανουαρίου 1824, μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα που του επιφύλαξε ο λαός και η πολιτική ηγεσία, εκείνος κατευθύνθηκε πρώτα στο μνήμα του Μάρκου Μπότσαρη, όπου δακρυσμένος ορκίστηκε στη μνήμη του άδολου πολεμιστή να δώσει ακόμα και τη ζωή του για την ελευθερία της Ελλάδας.

Αυτός ήταν ο σουλιώτης ηγέτης Μάρκος Μπότσαρης που τόσο ενέπνευσε τις πρώτες στιγμές της εθνικής μας παλιγγενεσίας και σφράγισε με τον πρώιμο χαμό του τη μοίρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Κι αυτό γιατί τον θαύμαζαν όλοι, εντός και εκτός ελλαδικών τειχών, και όλοι ήθελαν ηρωικό χαμό σαν τον δικό του!

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1982 και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Αντίπαλοι, η Μεγάλη Βρετανία, που κατείχε τα νησιά Φόκλαντς, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς και η Αργεντινή, που τα διεκδικούσε τουλάχιστον από το 1833. Τα Φόκλαντς -Μαλβίνας για τους Αργεντινούς- βρίσκονται στ' ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν ένα σύμπλεγμα νησιών, με 3.000 κατοίκους και περισσότερους πιγκουΐνους.
Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε η εμφάνιση 50 αργεντίνων εμπόρων σιδηρομεταλλευμάτων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου 1982.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες τάσσονται υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Ο Γερμανός βουλευτής Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατικών «SPD» ξεκαθάρισε, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πως το εμπάργκο όπλων το μπλοκάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό, είπε, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου να προκύψει κυβέρνηση χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Σμιντ επισήμανε πως τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι στη Γερμανία επιθυμούν να

«Παρέμβαση» Μπάιντεν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με «αιχμές» κατά του Κρεμλίνου

Τη «σταθερή στήριξη» της Ουάσινγκτον στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μπάιντεν επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία».

Τουρκία: «Τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά μας επιστρέφουν στην Αν. Μεσόγειο»(Βίντεο)

To Oruc Reis συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας

Την επιστροφή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, μία εβδομάδα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου η ΕΕ έθεσε το νέο πλαίσιο στις σχέσεις με την Τουρκία, καλώντας τη γείτονα «να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι (σ.σ. οι «27») να δεσμευτούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας».