Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ενα τριήμερο πανηγύρι με χορούς, τραγούδια, σινεμά και μουσικούς του δρόμου στην Ελευσίνα - Επί τρεις μέρες και δύο νύχτες, 21 - 23 Απριλίου

Ένα τριήμερο Πανηγύρι με χορούς, τραγούδια, σινεμά, εκθέσεις και μουσικούς του δρόμου έρχεται στην πόλη της Ελευσίνας από 21 έως 23 Απριλίου.

Το ολοήμερο -και ολονύκτιο- φεστιβάλ του Σύλλα Τζουμέρκα συναντά το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας στήνει γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς, ενώ δύο από τις εμβληματικές εκθέσεις της 2023 Ελευσίς καλούν το κοινό για τελευταία φορά στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου.

Ελληνική Επανάσταση 1821: Πότε αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στη Βοστόνη και τη Νέα Αγγλία, στις ΗΠΑ - Πασχαλινό γλέντι της νεολαίας με τους Εύζωνες της ομογένειας

Με τον καλύτερο τρόπο, ένα μοναδικό πασχαλινό γεύμα και γλέντι από το τμήμα ομογενών Ευζώνων της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας για τη νεολαία, αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, στις έξι πολιτείες που αποτελούν τη Νέα Αγγλία στις ΗΠΑ.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν, την Κυριακή 30 Απριλίου, στις 13:00 τοπική ώρα, με τη μεγαλειώδη παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της Βοστόνης και την έπαρση της ελληνικής σημαίας στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ θα παρουσιαστούν και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. 

Η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό και η απαιτούμενη αποκέντρωση

Του Γιώργου Ρακκά

Το στεγαστικό ζήτημα είναι ένα από τα πιο καίρια κοινωνικά ζητήματα των ημερών μας. Μάλιστα, συμπυκνώνει εντός του αρκετούς από τους μετασχηματισμούς που έλαβαν χώρα στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια: από τις δραστικές αλλαγές στις χρήσεις γης που έλαβαν χώρα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων (ιδίως Αθήνα & Θεσσαλονίκη) με την τουριστικοποίηση, τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις «χρυσές βίζες», ή τα προγράμματα εγκατάστασης μεταναστών με επιδοτούμενο ενοίκιο, μέχρι την καθίζηση της δεκαετίας των μνημονίων, την πτώση της ιδιοκατοίκησης, την συμπίεση των εισοδημάτων, και την παλαίωση του στεγαστικού αποθέματος λόγω κάμψης των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων.

Σμηναγός Μπαλταδώρος: Ημέρα μνήμης – Το συγκινητικό ΒΙΝΤΕΟ “Κανείς Απών”

Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 2018, ο Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος έχασε τη ζωή του όταν το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, σε απόσταση εννέα  ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα.

Οι φίλοι του για να τον τιμήσουν έφτιαξαν βίντεο που περιέχει συγκλονιστικές εικόνες από αερομαχία του Γιώργου Μπαλταδώρου, όπου ακούγεται η φωνή του, καθώς έχει εγκλωβίσει ένα τουρκικό F16 που παραβίασε τον Εθνικό μας εναέριο χώρο, από το χωριό του Γιώργου το Μορφοβούνι Καρδίτσας, ακόμη και από το δημοτικό σχολείο του που πλέον στεγάζεται το Αστυνομικό τμήμα Λίμνης Πλαστήρα.

Η «διπλωματία των σεισμών» ήταν εξαρχής… ληγμένη

 

Κώστας Βενιζέλος   

Πριν ο ενθουσιασμός «κτυπήσει»… ταβάνι και τα συγκινητικά λογύδρια «φίλων» υπουργών, γίνουν συνήθεια, καθημερινότητα, ήλθε η- αναμενόμενη- ανώμαλη προσγείωση. Θα ανέμενε κανείς ότι η Άγκυρα θα επιδείκνυε «αυτοσυγκράτηση» και θα διατηρούσε το «θετικό κλίμα» και τα «ήρεμα νερά» μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές. Αυτή ήταν και η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνγκεν, όταν επισκέφθηκε Άγκυρα και Αθήνα. Δεν άντεξε, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και διέλυσε τις ψευδαισθήσεις των μονίμως αφελών της αντίπερα όχθης του Αιγαίου, της αθηναϊκής ελίτ. Η «διπλωματία των σεισμών», όπως και στο παρελθόν, ήταν μιας χρήσης, με ημερομηνία λήξης.

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση ελληνικών και ινδικών μαχητικών – «πρόβα» για τον «Ηνίοχο» (ΦΩΤΟ)

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο μεταστάθμευσης κλιμακίου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για ανεφοδιασμό, διεξήχθη συνεκπαίδευση δύο μαχητικών Αεροσκαφών τύπου F-4E της Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 της Ινδικής ΠΑ.

Η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Συνεργασίας με φίλες Χώρες, και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αποστολές αναχαίτισης άμυνας περιοχής, πτήσης χαμηλής ναυτιλίας και εικονικές προσβολές στόχων επιφανείας, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ινδίας.

Apache «Alpha»: Πανίσχυροι «ινδιάνοι» στη «φαρέτρα» της Αεροπορίας Στρατού – Ο εκσυγχρονισμός και οι Spike Nlos τα μετατρέπουν σε «εφιάλτη»

Κώστας Σαρικάς  

Τα 19 Apache «πρώτης γενιάς»  δεν θα μετακινηθούν από τη Βάση τους όπου θα μεταφερθούν όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Η υπογραφή των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των 19 ελικοπτέρων ApacheAH-64A+ και τον εξοπλισμό τους με τους πυραύλους Spike Nlos σημαίνει στην πράξη ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια οι αναβαθμισμένοι ‘’ινδιάνοι’’ θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές χρησιμοποιώντας τα καινούργια ηλεκτρονικά τους συστήματα αλλά και όπλα. Το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων, η διαδικασία αλλά και το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του ΓΕΣ/Αεροπορίας Στρατού

Σε 18 μήνες έναρξη παραδόσεων των SPIKE NMT

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 10 Απριλίου ολοκληρώθηκε η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με το κράτος του Ισραήλ που αφορούσαν:

  • Προμήθεια του Αντιαρματικού Πυραυλικού Συστήματος Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NMT για το Πεζικό.
  • Προμήθεια Πυραυλικών Συστημάτων SPIKE NLOS για τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α της Αεροπορίας Στρατού.
  • Προμήθεια Συστημάτων Διεύθυνσης Βολής Κατευθυνομένων Βλημάτων για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ και ΣΑΠ Μk V του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α της Αεροπορίας Στρατού.

Οι Τούρκοι φτιάχνουν και backup του TCG ANADOLU με προκλητικό όνομα;

Διονύσης Αντωνέλλος

 Τα τουρκικά ναυπηγεία και οι αμυντικές εταιρείες σχεδιασμού κάνουν τις δικές τους προετοιμασίες.

Οι Τούρκοι φτιάχνουν και backup του TCG ANADOLU με προκλητικό όνομα αφού το νέο τουρκικό αεροπλανοφόρο θα ονομαστεί, όταν κατασκευαστεί, «Θράκη»;

Το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, TCG ANADOLU (L400), είναι ένα Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο πολλαπλών χρήσεων, «το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία του Τουρκικού Ναυτικού».

Μάλιστα το ANADOLU, προστέθηκε τις προάλλες στον κατάλογο των πλοίων της Διοίκησης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το μαρτύριο της σταγόνας στον μεταγωγικό στόλο και οι επιλογές που εξετάζονται λεπτομερώς από την Αεροπορία

 ΦΩΤΟ:Το μαρτύριο της σταγόνας στον μεταγωγικό στόλο και οι επιλογές που εξετάζονται λεπτομερώς από την Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Κάθε δυνατή επιλογή που θα «αναστήσει» τον προβληματικό στόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών της, εξετάζει η πολεμική αεροπορία.

Επιχειρησιακές, οικονομικές, τεχνικές αναλύσεις ξεδιπλώνονται στο αεροπορικό επιτελείο μέσα από την εμπειρία ιπταμένων και μηχανικών που αναζητούν την ενδεδειγμένη λύση κυρίως για τον στόλο της 356 μοίρας τακτικών μεταφορών «Ηρακλής».

ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ η τέταρτη FDI HN Belharra; Άλλη μια “option” που πάει στα σκουπίδια;

H Ελλάδα χαρίζει στη βιομηχανία και την οικονομία της Γαλλίας την 4η Belhara FDI – To ίδιο λάθος επαναλαμβανόμενο… παύει να είναι λάθος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα για πολλοστή φορά και με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στη μακρόχρονη ιστορία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο, δείχνει ότι το ελληνικό σύστημα διοίκησης και λήψης αποφάσεων, πολιτικό και στρατιωτικό, απλά αρνείται να καταργήσει παθογένειες ολόκληρων δεκαετιών!

Αφορμή για την ανάρτηση αυτή είναι η εκπνοή, εν όψει εθνικών εκλογών, της προθεσμίας άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης της Ελλάδας, για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας Belharra FDI HN. Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον απίστευτα στενά και η γαλλική πλευρά απλά περιμένει την

Τη στρατηγική διάσταση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας τονίζει ο Γάλλος πρέσβης

Τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης υπογράμμισε από την ακριτική πόλη, για μια ακόμα φορά, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave). Από τη γαλλική φρεγάτα FREMM Languedoc, του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που ελλιμενίστηκε χθες στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως συνιστά (σ.σ. ο κατάπλους της φρεγάτας) μία ακόμη πτυχή της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας και αξιολογείται ως πάρα πολύ σημαντική.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη για δεύτερη φορά εντός

Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ: Με τους «άγρυπνους φρουρούς» των Ενόπλων Δυνάμεων – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 Για ανταλλαγή ευχών για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα στο «φρούριο Έβρος», όπως το χαρακτηρίζει, βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελουδη να επιλέγει το βορειοδυτικό άκρο των ελληνικών συνόρων

Του Χρήστου Μαζανίτη

Για ανταλλαγή ευχών με τους Άγρυπνους Φρουρούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «φρούριο Έβρος», στα σύνορα με την Τουρκία βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το πρωί.Επισκέφθηκε τα επιτηρητικά φυλάκια (ΕΦ) 1 και 5 καθώς και το στρατόπεδο Θεοδωράκη.

Πρωτογενές πλεόνασμα και σταθερή μείωση του χρέους προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της Ελλάδας προβλέπει για εφέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ εφέτος και θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για να φθάσει στο 2% το 2028.

Αν ληφθούν υπόψη και οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να έχει έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, το οποίο θα μειωθεί στο 2,8% το 2024 και στο 1,9% σταδιακά έως το 2028. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών αναμένεται να προκύψει από τη μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών σε σχέση με τα δημόσια έσοδα.

Οταν φεύγει η παλίρροια

 Πάνος Αμυράς

Το είχε πει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ταιριάζει απόλυτα με τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική επικαιρότητα: «Οταν φεύγει η παλίρροια, τότε βλέπεις ποιος κολυμπάει χωρίς μαγιό».

Και με την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Κασιδιάρη αποκαλύφθηκε πλήρως ποιος θέλει στην πράξη και όχι στα λόγια να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία το νεοναζιστικό μόρφωμα, με μέλη που έχουν καταδικασθεί για εγκληματικές πράξεις.

Κικίλιας – Τσούνης: Ενισχύονται τα έσοδα και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κοινό Πρόγραμμα Δράσης (Joint Action Plan) σε στοχευμένους τομείς του Τουρισμού, σε συνέχεια του πρόσφατα υπογραφέντος Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Τουρισμός Βασίλης Κικίλιας με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργο Τζ. Τσούνη, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη.

Επιβεβαιώνοντας το άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι “αυτό που διακρίνει τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τουρισμό, τα τελευταία ένα-δύο χρόνια, και που οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών από την Αμερική, οι οποίοι συνεχίζουν να συρρέουν σε αυτή την όμορφη χώρα, είναι ότι ο Υπουργός έχει αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωραίες παραλίες το καλοκαίρι”.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Oλοκληρώθηκε η πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ στον Γ. Προκοπίου

Υπεγράφη το συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου, συνολικής έκτασης 332.137,34 τ.μ., στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μεταξύ της ΕΤΑΔ A.E. και της πλειοδότριας εταιρείας «Milina Enterprises Company Limited», συμφερόντων Γ. Προκοπίου. 

Η πώληση του ακινήτου, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, προς τον πλειοδότη επενδυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση μίας επένδυσης, άμεσης κυβερνητικής προτεραιότητας και σπουδαίας εθνικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, σηματοδοτώντας την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επανέναρξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα μας. 

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος 4 οντοτήτων της Τουρκίας για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σήμερα σε βάρος τουλάχιστον τεσσάρων οντοτήτων που έχουν έδρα την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων σε βάρος 120 οντοτήτων και φυσικών προσώπων που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι παραβίασαν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγώνσυνδράμοντας στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, και διευκόλυναν ρωσικές επιχειρήσεις και πρόσωπα να αποφύγουν τις προηγούμενες.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά την Τουρκία, οι κυρώσεις αυτές αποτελούν την πιο αποφασιστική κίνηση μέχρι στιγμής της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.

Διεθνής αναταραχή μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για την Ουκρανία, αμηχανία στις ΗΠΑ

Προσπάθεια να καθησυχαστούν οι εταίροι των Αμερικανών - Η Μόσχα κάνει λόγο για ενδεχόμενη αμερικανική εκστρατεία παραπληροφόρησης

H Ουάσινγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει τους συμμάχους της μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Oι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους τους της Ουκρανίας χθες Τρίτη. Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να του δηλώσει «τη συνεχιζόμενη στήριξη» των ΗΠΑ.

Σοκαριστικό βίντεο με Ρώσους να αποκεφαλίζουν Ουκρανό στρατιώτη - "Τέρατα" λέει ο Ζελένσκι, τι απαντά το Κρεμλίνο

Οπτικό υλικό που φέρεται να παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών προκαλεί τις τελευταίες ώρες αποτροπιασμό αλλά και ερωτήματα.

Οπτικό υλικό που φαίνεται να παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών από Ρώσους, πιθανώς μισθοφόρους της ομάδας Wagner, προκαλεί τις τελευταίες ώρες αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βίντεο με σκηνές φρίκης

Πρόκειται για δύο βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και αφορούν δύο

Κίνα: Την ανάγκη για εμβάθυνση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας, υπογραμμίζει ο Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επιθεώρησε την Τρίτη τη νότια ναυτική διοίκηση της χώρας του και τόνισε την ανάγκη για εμβάθυνση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σι είπε πως χρειάζεται να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός και η δομή των ενόπλων δυνάμεων και να ανέβει συνολικά το επίπεδο εκσυγχρονισμού τους, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο CCTV.

Ο Σι δήλωσε επίσης πως θα πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε πολύπλοκες καταστάσεις την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση με «γιγάντια τάφρο»

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διάνοιξης μιας γιγαντιαίας τάφρου μήκους 72 χιλιομέτρων στη νότια Ουκρανία, εν αναμονή μιας αντεπίθεσης που επιδιώκει να εξαπολύσει το Κίεβο και πιστεύεται ότι θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

Η γιγάντια τάφρος σκάβεται στην περιοχή της Ζαπορίζια , τμήματα της οποίας ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ιδίως το πυρηνικό εργοστάσιο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Το τεράστιο όρυγμα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Η γιγάντια τάφρο περιλαμβάνει αντιαρματικές θέσεις.

Πεντάγωνο - Διαρροή εγγράφων: Ο πόλεμος μπορεί να παραταθεί ακόμη και για έναν χρόνο

Τα άκρως εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν από την αμερικαντική κυβέρνηση και αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποκάλυψαν την αδυναμία του Κιέβου σε στρατιωτικό εξοπλισμό και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι η πολεμική σύρραξη μπορεί να συνεχιστεί για έναν ακόμη χρόνο.

Τα εν λόγω έγγραφα εμφανίζονται με ημερομηνίες Φεβρουαρίου - Μαρτίου και σε αυτά αποτυπώνεται η ανάγκη της Ουκρανίας για στρατεύματα και οπλισμό, προκειμένου να κάνει αντεπίθεση και να σταματήσει τη Ρωσία, η οποία έχει καταλαβει κρίσιμης σημασίας εδάφη.

Κώστας Γρίβας, Οι Γεωπολιτικοί λόγοι που δεν μπορούμε να τα βρούμε με την Τουρκία και τα φληναφήματα

 

Δύο βασικά θέματα που έρχονται και επανέρχονται στην συζήτηση τις τελευταίες πολλές ημέρες είναι αν η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να έρθουν σε κάποιας μορφής συμφωνία και αν οι εκλογές στην Τουρκία, το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει σημαντικό ρόλο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το αρχείο μας, μη δημοσιευμένο, μια ανάλυση του Καθηγητή Γεωστρατηγικής της Σχολής Ευελπίδων, Κυρίου Κώστα Γρίβα

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 12/04/2023

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 12/04/2023

Ο Τσαβούσογλου εκθέτει Δένδια-Μητσοτάκη (11-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Τσαβούσογλου εκθέτει Δένδια-Μητσοτάκη

Συνέντευξη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι στον ΣΚΑΪ | 12/04/2023

 

Συνέντευξη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι στον ΣΚΑΪ | 12/04/2023

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» και στην Ελεονώρα Μελέτη

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» και στην Ελεονώρα Μελέτη.

Ισραηλινός πρέσβης: Η Ελλάδα, οι σχέσεις με Τουρκία και ο East Med

 

Ισραηλινός πρέσβης: Η Ελλάδα, οι σχέσεις με Τουρκία και ο East Med

Αρχίζει να «ξυπνάει» ο Ερντογάν από τη μετασεισμική... νηνεμία | Ώρα Ελλάδος 12/04/2023 | OPEN TV

 


1. Αρχίζει να «ξυπνάει» ο Ερντογάν από τη μετασεισμική... νηνεμία
2. Ο Σάββας Καλεντερίδης για τα Ελληνοτουρκικά

Ερντογάν: Εγώ κατάφερα να κάνω την Αγιά Σοφιά τζαμί | Σήμερα | 12/04/2023

 


1. Ερντογάν: Εγώ κατάφερα να κάνω την Αγιά Σοφιά τζαμί
2. Τούρκος ναύαρχος: Το Anadolu δεν είναι αεροπλανοφόρο
3. Ο Α. Συρίγος και ο Ευ. Γεωργούσης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά