Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Σοκαριστικό βίντεο με Ρώσους να αποκεφαλίζουν Ουκρανό στρατιώτη - "Τέρατα" λέει ο Ζελένσκι, τι απαντά το Κρεμλίνο

Οπτικό υλικό που φέρεται να παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών προκαλεί τις τελευταίες ώρες αποτροπιασμό αλλά και ερωτήματα.

Οπτικό υλικό που φαίνεται να παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών από Ρώσους, πιθανώς μισθοφόρους της ομάδας Wagner, προκαλεί τις τελευταίες ώρες αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βίντεο με σκηνές φρίκης

Πρόκειται για δύο βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και αφορούν δύο

διαφορετικά περιστατικά. Το πρώτο φέρεται να έχει λάβει χώρα πολύ πρόσφατα, ενώ το άλλο συνάγεται από το φυσικό περιβάλλον που έχει καταγραφεί, ότι τραβήχτηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το πρώτο βίντεο, αναρτήθηκε από φιλορωσικό κανάλι στα κοινωνικά δίκτυα στις 8 Απριλίου και φέρεται να έχει τραβηχτεί από μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ. Σε αυτό εμφανίζονται πεσμένα στο έδαφος, δίπλα σε ένα κατεστραμμένο στρατιωτικό όχημα, δύο αποκεφαλισμένα πτώματα.

Τόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι όσο και το Κρεμλίνο έχουν τοποθετηθεί σχετικά.

Στα βίντεο εμφανίζονται στρατιώτες που από τα διακριτικά τους προκύπτει ότι είναι Ρώσοι. Οι άνδρες αυτοί βιντεοσκοπούνται από συναδέλφους τους την ώρα που προβαίνουν στην φρικαλέα πράξη να αποκεφαλίζουν με μαχαίρι έναν Ουκρανό αιχμάλωτο στρατιώτη ο οποίος αναγνωρίζεται ως Ουκρανός από την κίτρινη ζώνη που φορά. Τα βίντεο φέρονται να έχουν κινηματογραφηθεί στην περιοχή του Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και, από ρωσικής πλευράς, μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ. 

Σοκαριστικό βίντεο με Ρώσους να αποκεφαλίζουν Ουκρανό στρατιώτη - "Τέρατα" λέει ο Ζελένσκι, τι απαντά το Κρεμλίνο

Ακούγεται μία φωνή από πρόσωπο που δεν έχει καταγραφεί από την κάμερα. Ο ήχος είναι παραμορφωμένος ώστε να μην μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του προσώπου που μιλάει.

Ο άνδρας που μιλά στα ρωσικά, αναφέρεται στο τεθωρακισμένο και ακούγεται να λέει: "Γ@μήθηκε από νάρκη".

Βίντεο με φερόμενους αποκεφαλισμούς Ουκρανών

Στη συνέχεια, ακούγονται γέλια και η ίδια φωνή συνεχίζει και λέει: "Τους σκότωσαν. Κάποιος τους πρόλαβε. Κάποιος τους πρόλαβε και τους έκοψε τα κεφάλια". Σύμφωνα με τα όσα φαίνονται στο βίντεο, οι δύο στρατιώτες έχουν ακρωτηριαστεί και στα άνω άκρα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει την αυθεντικότητα ή την προέλευση του βίντεο.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι είναι "τέρατα"

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντας τους Ρώσους "τέρατα" που αποκεφαλίζουν "έναν υπερασπιστή της Ουκρανίας". 


Ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα καλώντας τους ηγέτες να αναλάβουν δράση.

"Υπάρχει κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει. Πόσο εύκολα σκοτώνουν αυτά τα τέρατα". Και προσθέτει: "Για αυτούς δεν υπάρχουν άνθρωποι. Ο νεκρός είναι ένας γιος, ένας αδελφός, ένας σύζυγος, ένα παιδί κάποιου. Αυτό δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι ένα επεισόδιο. Συνέβαινε και νωρίτερα. Συνέβη στην Μπούτσα. Χιλιάδες φορές. Πρέπει όλοι να αντιδράσουν. Κάθε ηγέτης. Μην περιμένετε να ξεχαστεί. Θα περάσει αυτός ο καιρός. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τίποτα. Ούτε θα συγχωρήσουμε τους δολοφόνους. Θα υπάρξει ποινική ευθύνη για όλα" είπε.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Η αντίδραση του Κρεμλίνου για το βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του Ουκρανού στρατιώτη είναι ότι πρόκειται για ένα "απαίσιο" περιστατικό, αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι η αυθεντικότητά του πρέπει να ελεγχθεί.

ΠΗΓΗ thetoc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου