Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Οταν φεύγει η παλίρροια

 Πάνος Αμυράς

Το είχε πει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ταιριάζει απόλυτα με τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική επικαιρότητα: «Οταν φεύγει η παλίρροια, τότε βλέπεις ποιος κολυμπάει χωρίς μαγιό».

Και με την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Κασιδιάρη αποκαλύφθηκε πλήρως ποιος θέλει στην πράξη και όχι στα λόγια να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία το νεοναζιστικό μόρφωμα, με μέλη που έχουν καταδικασθεί για εγκληματικές πράξεις.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικής τροπολογίας με σκοπό να διευρύνει τη σύνθεση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη νομιμότητα ή μη του κόμματος του έγκλειστου. Η κίνηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη ώστε η απόφαση να κριθεί σε ανώτατο επίπεδο και με πλήρη αντιπροσωπευτικότητα από το δικαστικό σώμα. Μπορεί η τροπολογία να είχε κατατεθεί και νωρίτερα, όμως το περιεχόμενό της δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, έχει ως μοναδικό στόχο την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος από εγκληματικά μορφώματα με καταδίκες για βαρύτατα κακουργήματα.

Το ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις, όπως δικαιούται να κάνει, αλλά υπερψηφίζει την τροπολογία. Ο Τσίπρας για άλλη μια φορά κατήγγειλε τον πρωθυπουργό εφ’ όλης της ύλης, αλλά αποφάσισε να απέχει το κόμμα του από την ψηφοφορία για τον Κασιδιάρη, επιχειρώντας να ψαρέψει ψήφους σε «θολά νερά». Είπε ακόμη ότι αυτό που θα μας προστατεύσει είναι ο ελληνικός λαός και όχι οι δικαστές, ξεχνώντας βέβαια ότι στα έδρανα της Βουλής είχαν καθίσει οι χρυσαυγίτες μετά από εκλογές, ενώ κατέληξε στο πρωτοφανές συμπέρασμα ότι οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές, ρίχνοντας νερό στο μύλο των εκπροσώπων του μορφώματος.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει την τροπολογία, δίνοντας σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι σε ζητήματα δημοκρατίας και καταδίκης νεοναζιστικών μορφωμάτων υπάρχει ενιαίο μέτωπο από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου;

Απορίες, επίσης, προκαλεί η παρέμβαση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και μετέπειτα συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου, η οποία με δήλωσή της ισχυρίσθηκε ότι «προσπαθούν να πείσουν πως η τροπολογία γίνεται προς διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, ενώ είναι σαφές ότι αποτελεί μεθόδευση, με προφανή στόχο». Ποια είναι η μεθόδευση που υπαινίσσεται η κυρία Θάνου και ποιον άλλο στόχο εξυπηρετεί η τροπολογία, και μάλιστα προφανή, πλην της μη καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές;

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε όμως και πολιτική τύφλωση. Ολοι διαπιστώνουν ποιος πραγματικά θέλει εκτός εκλογικής διαδικασίας τους νεοναζί και ποιος μετράει ψήφους. Γιατί κάποτε φεύγει η παλίρροια.

 Να αναμένουμε έκπληξη;

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον Θάνο Σιαφάκα. Ξεχωρίσαμε μία απάντησή του σχετικά με το χρόνο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπου δεν απέκλεισε την έκπληξη. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των εκλογών, τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι να μην υπάρχει κυβέρνηση που θα δείξει την αποφασιστικότητα για να πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, αν δεν την έχει λάβει μέχρι τότε. Θυμίζουμε ότι στις 21 Απριλίου αναμένεται η έκθεση της S&P, το ενδεχόμενο αναβάθμισης της οικονομίας είναι υπαρκτό, αλλά όχι το πιθανότερο, οπότε κρατάμε την υποσημείωση του κ. Στουρνάρα.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου