Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Τρίκαλα: Στο φως πύλη μεγάλων διαστάσεων στην αρχαία Πέλιννα

Μια πύλη μεγάλων διαστάσεων έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων στο χώρο της αρχαίας Πέλιννας, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αρχαιολόγος της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης. Η Πέλιννα ή Πελινναίον, πόλη της τετράδος Εστιαιώτιδος, απλωνόταν στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού στη δυτική Θεσσαλία, ανάμεσα στην Τρίκκη και την Φαρκαδόνα.
 

Οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι

Του Ν. Λυγερού

Οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι, ό,τι και να λέει το Προξενείο και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι Έλληνες που με την απραξία τους έχουν συμβάλει στο να παραμείνει ένα θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο ουσιαστικά καταπατά τα δικαιώματα των Πομάκων. Και μ' αυτόν τον τρόπο, παρενοχλούν όλους τους Θρακιώτες. Όλοι ξέρουν και ειδικά το διπλωματικό μας σώμα, ποιος είναι ο ρόλος αυτού του Προξενείου κι ότι η αντιστοιχία με το Προξενείο μας στην Αδριανούπολη, είναι απλώς τεχνητή και άνευ ουσίας. Οι Πομάκοι είναι Έλληνες πολίτες, με όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται, κατά συνέπεια δεν έχουν καμιά ανάγκη από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό θα έπρεπε να το είχε καταλάβει κάθε κυβέρνηση της χώρας από το 1974 και μετά. Βέβαια αν οι ίδιοι οι βουλευτές δεν κάνουν απολύτως τίποτα, ενώ υποτίθεται ότι ασχολούνται με εθνικά θέματα, γίνεται αντιληπτό από όλους γιατί δεν γίνεται κάτι.

Εθνικές επιλογές

Του Ν. Λυγερού

Συχνά ξεχνάμε ότι το πλαίσιο των εκλογών, είναι το πεδίο δράσης των επιλογών μας. Δεν αρκεί να έχουμε απόψεις για τα πάντα και ειδικά για θέματα που δεν κατέχουμε και στην τελική να κάνουμε ακριβώς την ίδια κίνηση την ώρα της ψηφοφορίας. Το πρόβλημα είναι ότι εξετάζουμε συχνά μόνο τοπικά προβλήματα γιατί αυτά είναι τα πιο εύκολα προσβάσιμα. Συνεπώς έχουμε την εντύπωση ότι οι βουλευτικές είναι απλώς τοπικές εκλογές. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το αίσθημα ενισχύεται και από τους ίδιους τους υποψήφιους βουλευτές που συμπεριφέρονται λες κι οι ψηφοφόροι είναι απλώς μια πελατεία. Η εξήγηση είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ενημέρωση για εθνικά θέματα και προτιμούν να παραμείνουν σε ένα χαμηλό επίπεδο συζήτησης. Ενώ ο λαός μας δεν είναι μια ανώνυμη μάζα που αδιαφορεί για τα πάντα.

Η τουρκική γελοιότητα

Του Ν. Λυγερού

Όταν λέμε στην Ελλάδα ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος, έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε τι θα λέγαμε για ένα κράτος που δεν φοβάται το γελοίο. Τώρα βέβαια η λύση είναι απλή, αφού έχουμε το παράδειγμα της Τουρκίας. Όχι μόνο έκανε για μήνες άσκοπες κινήσεις με το σεισμικό του, που έχει την αποτελεσματικότητα του ονόματός του, σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη τα σεισμικά δεδομένα και μάλιστα πολύ καλύτερα από όντως ειδικούς του τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά δεν ενόχλησε ούτε μια στιγμή τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas στο κοίτασμα Ονασαγόρας στο θαλάσσιο οικόπεδο 9. Μάλιστα η γεώτρηση στο κοίτασμα Αμαθούσα θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με τον κανονικό προγραμματισμό. Τώρα θέλει να συνεχίσει το άσκοπο με το γελοίο, αφού αυτή τη φορά εξέδωσε νέα Navtex, που αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα 1,8,9 και 12.

Επίσημα μπαίνει το λουκέτο στις Κυπριακές Αερογραμμές - Πιθανή ίδρυση νέας εταιρείας


Λευκωσία: Στην επίσημη ανακοίνωση του τέλους των Κυπριακών Αερογραμμών, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον ομόλογό του των Συγκοινωνιών, Μάριο Δημητριάδη.
Όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η εταιρεία παύει να θεωρείται δρώσα οικονομική μονάδα και έτσι τερματίζεται η λειτουργία της.
Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την εξέλιξη αναμένεται η αφαίρεση της εμπορικής άδειας της εταιρείας από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή αρχαιολογίας κ Β Λαμπρινουδάκη στην μοναδική είσοδο από την
αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας στην ακρόπολη αποκαλύφθηκε ΕΠΙΓΡΑΦΗ που αναγράφει το όνομα του ύψιστου αρχαίου θεού Δία.  Από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογείται τον 4ο περίπου αιώνα πΧ. Ο Ζευς ως προστάτης πυλών, σύμφωνα με τον καθηγητή,  μαρτυρείται σε πολλές πόλεις όπως στη Θήβα (Ύψισται Πύλαι) και στην Αθήνα (Βωμός Ερκείου Διός). Η σημασία της λατρείας του Διός στην περιοχή ενισχύεται και από το γεγονός της απεικονισης του θεού σε νομίσματα της όμορης πόλης των Οινιαδών.

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 39 άγνωστες μεταλλικές ράβδους που μπορεί να είναι ο θρυλικός αρχαίος ορείχαλκος της Ατλαντίδας:::

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 39 άγνωστες μεταλλικές ράβδους του κόκκινου, το οποίο μπορεί να είναι ο θρυλικός αρχαίος ορείχαλκος. Χελώνες που αντλήθηκαν από το βυθισμένο πλοίο στα ανοικτά των ακτών της πόλης της Γέλας (Σικελία, Ιταλία).


Ορείχαλκος: μυστηριώδης μέταλλο ή κράμα, που αναφέρεται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.
Περισσότερο στον έβδομο αιώνα π.Χ.. ε. Ο Ησίοδος λέει ότι ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο η Ασπίδα του Ηρακλή.

Τρισδιάστατος εκτυπωτής αναπαράγει αστρική θύελλα! (Βίντεο)

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου έσπευσαν να κατεβάσουν τα αρχεία για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός βίαιου κοσμικού φαινομένου: την εκρηκτική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο γιγάντια, αλλόκοτα άστρα.
Το τρισδιάστατο μοντέλο αφορά το Ήτα της Τρόπιδας, ένα ζευγάρι άστρων που κινούνται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο σε απόσταση 7.300 ετών φωτός από τη Γη.

Βρετανικό Μουσείο: «Πακετάρει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα για να τα δανείσει σε άλλες χώρες

Τα εκθέματα θα αποσταλούν σε χώρες που τα έχουν ζητήσει, σύμφωνα με τους Times
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αποσπάστηκαν βίαια από το πανανθρώπινο και μοναδικό  μνημείο, από τον λόρδο Έλγιν, ταξιδεύουν.... αλλά όχι για την Ελλάδα, σημειώνουν τα διεθνή Μέσα. Τα δύο βασικά επιχείρηματα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν γίνεται να επιστραφούν στην χώρα μας, επειδή πρώτον η Ελλάδα δεν έχει το κατάλληλο Μουσείο που θα εγγυηθεί την προστασία τους και δεύτερον γιατί «πρέπει να μείνουν αμετακίνητα», έχουν καταρρεύσει.

Γαλλία: Νεκροί και οι δύο αδελφοί-τρομοκράτες Κουασί(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Απελευθερώθηκε ο όμηρος έπειτα από επιχείρηση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων - Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι δράστες της σφαγής στο Charlie Hebdo και της δολοφονίας 12 ανθρώπων έπεσαν νεκροί - Διέψευσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ότι στις πρωινές επιχειρήσεις υπήρξε θύμα
Με μια αστραπιαία επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Γαλλικής αστυνομίας έληξε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής το θρίλερ που ξεκίνησε όταν τα δύο αδέρφια Κουασί ταμπουρώθηκαν σε κτήριο στην πόλη Νταμαρτέν κρατώντας ομήρους.


Μακελειό: Τέσσερις όμηροι νεκροί μετά την επέμβαση στο εβραϊκό παντοπωλείο- Η Γαλλία ζει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

«Πέστε κάτω» φώναζαν οι γαλλικές ειδικές δυναμείς - «Τον έχουμε»: Πώς σκότωσαν οι κομάντος τον δράστη που είχε απαγάγει τουλάχιστον έξι πολίτες στο εβραϊκό μάρκετ - Είχε απειλήσει να σκοτώσει ομήρους αν δεν απελευθερωθούν οι αδελφοί Κουασί - Ταυτόχρονη επιχείρηση σε Παρίσι και Νταμαρτέν
Νεκρός είναι ο άνθρωπος που είχε ταμπουρωθεί σε εβραϊκό παντοπωλείο στην περιοχή Βενσέν στο ανατολικό Παρίσι, έπειτα από επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας. Αυτή την αρχική πληροφορία που έφερε ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους διαδέχθηκε ένα νέο που προκάλεσε σοκ και παγωμάρα: Κατά τη διάρκεια της επιδρομής των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων τουλάχιστον τέσσερις από τους ομήρους έπεσαν νεκροί. Είναι ακόμη αδιευκρίνιστο πόσοι από τους ομήρους τραυματίστηκαν ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αρκετούς τραυματίες από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις RAID.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου.

Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.