Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Οι διωγμοί των Ελλήνων στην Κύπρο το 1821

Μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, οι Τούρκοι έλαβαν προληπτικά μέτρα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και δεν είχαν επαναστατήσει. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο εκδηλώθηκαν διωγμοί σε περιοχές της Μικράς Ασίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κυδωνίες και Έφεσος) και της Κύπρου, που αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση των ραγιάδων και την εξόντωση των ηγετών τους.
Η Κύπρος με την στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στην μεγαλόνησο εκείνη την εποχή κατοικούσαν 80.000 Έλληνες και 20.000 Τούρκοι. Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β γνώριζε ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είχαν την πρόθεση να εξεγερθούν παρά την αριθμητική τους υπεροχή. Για πολλά χρόνια είχαν επιδείξει νομιμοφροσύνη, όπως αναφέρει το τουρκικό διάταγμα που στάλθηκε στην νήσο για τον αφοπλισμό τους.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο: Μετακίνηση δυνάμεων στα σύνορα με Συρία – Aριθμητικά η επιχείρηση ξεπερνά την εισβολή στην Κύπρο!

Τουρκικά και ρωσικά δημοσιεύματα μεταδίδουν την πληροφορία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα της με την Συρία. Αριθμητικά η νέα επιχείρηση ξεπερνά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, «Η Τουρκία μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία και προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας», προσθέτοντας ότι, «η μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και η συγκέντρωσή τους κοντά στα σύνορα με τη Συρία συνεχίζεται».

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Τέλος οι προσλήψεις συγγενών, μείωση μετακλητών - ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να προωθήσει θα περιγράψει στο πρώτο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο υπουργικό που θα διεξαχθεί στη Βουλή (για πρώτη και τελευταία φορά καθώς εφεξής θα συνεδριάζει άπαξ μηνιαίως στο Μαξίμου) κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.
Η αξιολόγηση των υπουργών

Εκεί, θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ραγδαίες εξελίξεις: «Στην Άγκυρα σήμερα οι S-400» – Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ;

Εντός της ημέρας αναμένεται να «πατήσει» σε τουρκικό έδαφος το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Tουρκ (Haber Turk). 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ολοκληρώθηκε η φόρτωσή τους και πλέον την Τρίτη αναμένεται να φτάσουν πιθανότατα στην Άγκυρα.

- Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο το σημείο εγκατάστασής τους. Χθες, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σταρ – όπως μεταδίδει το hellasjournal.com - σημείωνε πως «η πιθανότητα τοποθέτησης των S400 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία καθώς και στο Άναμουρ της Μερσίνας κερδίζει έδαφος» και πρόσθετε πως «καθοριστικές θα είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι κίνδυνοι».

Τα μέτρα που εξετάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων της διεύρυνσης κατά 145,8 εκ.Ευρώ το επόμενο έτος και η επανεξέταση των χρηματοδοτικών - επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία, βρίσκονται ανάμεσα στα στοχευμένα μέτρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα παρουσιαστούν αύριο στους αντιπροσώπους των κρατών -μελών της ΕΕ, ενόψει και των συνεδριάσεων των Υπουργών την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ραδιενεργό το ναυάγιο ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου στη νορβηγική θάλασσα - Κατά 100.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο οι μετρήσεις(Βίντεο)

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σημείο που βρίσκεται το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-278 Komsomolets, το οποίο βυθίστηκε στην θάλασσα της Νορβηγίας το 1989, υπερβαίνουν κατά 100.000 φορές το επιτρεπτό όριο, ωστόσο η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά απειλή για τον άνθρωπο. Την εκτίμηση αυτή μετέδωσε το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 επικαλούμενο επιστήμονες που συμμετείχαν στην πρώτη κοινή ρωσο-νορβηγική αποστολή έρευνας του βυθισμένου υποβρυχίου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο.
Η ανάλυση των πρώτων δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από τον σωλήνα εξαερισμού του υποβρυχίου έδειξε ότι η διαρροή ραδιενέργειας από το βυθισμένο υποβρύχιο συνεχίζεται. Όπως επισημαίνουν οι Νορβηγοί επιστήμονες, τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων είναι μερικές φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα που κατέγραψε η ρωσική αποστολή το 2007.