Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ναυμαχία των Σπετσών

Μετά την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στ' ανοιχτά της Χίου και τον θάνατο του Καρα Αλή (7 Ιουνίου 1822), ο σουλτάνος ετοίμασε νέες επιχειρήσεις, που θα στηρίζονταν στη στενότερη συνεργασία του τουρκικού με τον αιγυπτιακό στόλο. Στις 20 Ιουλίου 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, αποτελούμενος από 84 πλοία, βρέθηκε στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αφού είχε διαπλεύσει ανενόχλητος το Αιγαίο και το Ιόνιο. Απέτυχε να καταλάβει το Βασιλάδι, το φυσικό προπύργιο του Μεσολογγίου και στη συνέχεια προσπάθησε να ανεφοδιάσει το πολιορκούμενο από τους Έλληνες Ναύπλιο.

ΕΔ: ''Αν κάνει το λάθος ο Ερντογάν η απάντηση θα είναι καταστροφική''(Βίντεο)

Με εφαλτήριο το τουρκικό νησάκι Καρά Αντά οι Τούρκοι φέρονται να ετοιμάζουν κάποιου είδους νέα πρόκληση με σκοπό την επέκταση της ζώνης έρευνας και διάσωσης, προσπαθώντας ουσιαστικά να αμφισβητήσουν την ΑΟΖ των ελληνικών νησιών στην περιοχή.
Ο ακριβής τρόπος που θα το πράξουν δεν έχει ανακοινωθεί βέβαια, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα ετοιμάζεται τουρκικό σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η ΑΟΖ όχι μόνο του Καστελόριζου αλλά και της Ρόδου.       
Ο Ali Kurumahmut, ο οποίος ήταν Τούρκος στρατιωτικός, δικηγόρος του ναυτικού δικαίου, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και σύμβουλος της γνωστής μας Τουρκάλας πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων με την Ελλάδα, έκανε πολύ σημαντικές δηλώσεις στον Saygı Öztürk, Τούρκο αρθρογράφο της εφημερίδας Sözcü.

Ζεράρ Αρό: “Οι Τούρκοι είναι νταήδες, δεν τους νοιάζει να καταλάβουν τον άλλο”

Τη σημασία της εξισορρόπησης της τουρκικής υπεροπλίας σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Τουρκία τονίζει με συνέντευξή του στην «Κ» ο Ζεράρ Αρό, μέχρι πρότινος πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ και παλαιότερα πρέσβης στον ΟΗΕ και στο Ισραήλ. Ο Αρό, στέλεχος σήμερα της συμβουλευτικής εταιρείας Albright Stonebridge Group, εξηγεί τη λογική της σθεναρής γαλλικής στάσης υπέρ της Αθήνας, τις συνέπειες της μειωμένης παρουσίας της Ουάσιγκτον στην περιοχή και τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Οι Τούρκοι είναι νταήδες», παρατηρεί, με την ευθύτητα του πρόσφατα απελευθερωμένου από τα δεσμά της διπλωματικής γλώσσας. «Έχω διαπραγματευθεί για δεκαετίες μαζί τους και είναι πάντα πολύ δύσκολοι, πολύ ωμοί. Παίζουν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δεν προσπαθούν να κατανοήσουν την οπτική του άλλου».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ειδικά απέναντι στην Ελλάδα «έχουν ενθαρρυνθεί γιατί είναι πιο ισχυροί, η οικονομία τους είναι

Κάποιοι εγχώριοι “τσιμπούν” στην προπαγάνδα του τρομοκράτη

Σχολιάζει ο Νίκος Μιχαηλίδης, καθηγητής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον 

 Η τουρκική προπαγάνδα καλεί τους Έλληνες να μην πολεμήσουν, λέει, για λογαριασμό των “δυτικών ιμπεριαλιστών” και να τα βρούν με τον γείτονά τους την Τουρκία στο μοίρασμα…

Κάποιοι εγχώριοι τσιμπούν σε αυτή την προπαγάνδα, όπως το ’22, και την αναπαράγουν…

Δείτε τίτλο στην αγγλική έκδοση της Daily Sabah…

Λιβύη: Ο Ερντογάν άρπαξε 576 εκατ. δολάρια λιβυκού χρυσού και τον μετέφερε στην Τουρκία

Χρυσός, αξίας 576 εκατ. δολαρίων, μεταφέρθηκε από τη Λιβύη στην Τουρκία το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (κεντραριστεροί κεμαλικοί) δήλωσε ότι, χρυσός αξίας 576 εκατ. δολαρίων, από τα αποθέματα χρυσού της Λιβύης, μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Πρόκειται για κανονική λεηλασία της βορειοαφρικανικής χώρας από το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν και την ισλαμιστική «διεθνώς αναγνωρισμένη» τουρκολιβυκή κυβέρνηση μαριονέτα της Τρίπολης.

Οι ύβρεις Ερντογάν και οι ευθύνες της ΕΕ

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Από το dw.com


Πόσο διατεθειμένη είναι η ΕΕ να συμβάλει σε λύση στην Αν.Μεσόγειο; Τμήμα του γερμανικού και γερμανόφωνου Τύπου την καλεί να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα. Διπλές αιτήσεις ασύλου από αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα;
Πλήθος ενημερωτικών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου αυτές τις ημέρες για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συνεχιζόμενες λεκτικές απειλές του Τούρκου προέδρου, τα στρατιωτικά γυμνάσια στις ακτές της Κύπρου και τις διπλωματικές προσπάθειες των εμπλεκόμενων πλευρών για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο μελών της ίδιας συμμαχίας.

Φίλης: Αν η Τουρκία φθάσει στα 6 ναυτικά μίλια, είναι πιθανή η στρατιωτική χρήση

Τύμπανα πολέμου ηχούν στα αφτιά του εκτελεστικού διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Φίλη, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και η Τουρκία εκδώσει NAVTEX με την οποία θα δεσμεύει περιοχή στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

«Σε αυτή τη στροφή, είναι πραγματικότητα ότι οι επόμενες ημέρες έχουν υψηλό βαθμό κρισιμότητας