Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Αυτά είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν σε ξένα μουσεία, πλην του Βρετανικού, μπορούν να επιστρέψουν;

 Μαρία Θερμού

Αν δεν έχεις τακτοποιήσει τα του οίκου σου, δεν μπορεί να έχεις απαιτήσεις από τους ξένους. Αυτό είναι το νόημα της απόδοσης των δέκα θραυσμάτων της ζωφόρου του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προς το Μουσείο Ακρόπολης κατά την τελετή, που έγινε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί μπορεί από μόνα τους αυτά τα σπαράγματα του γλυπτού διάκοσμου του ναού να μην αποτελούν σπουδαίο γεγονός, ο συμβολισμός της κίνησης όμως είναι μεγάλος και μάλιστα με αποδέκτες, όχι μόνον εκτός Ελλάδος αλλά και εντός.

Οι πέντε κορβέτες του ΠΝ, Ελευσίνα vs. Σκαραμαγκάς, “παιχνίδι” με τους Ολλανδούς… και η πρώτη επαφή Fincantieri-ΓΔΑΕΕ

Η “κούρσα” για την επιλογή του τύπου της κορβέτας – ελαφριάς φρεγάτας που θα εξοπλίσει το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Προχθές η εξέλιξη ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε στην επίσκεψη των εκπροσώπων της ιταλικής Fincantieri στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) όπου συζήτησαν με την αρμόδια Επιτροπή τη δική τους πρόταση (Doha). Οι πληροφορίες που φτάνουν στο DP αναφέρουν ότι η υποδοχή παρότι σε κάθε περίπτωση φιλική και ευγενική, δεν ήταν “θερμή”, κλίμα το οποίο διαπιστώνεται στις συναντήσεις που αφορούν τις υποψηφιότητες των Γάλλων (Gowind) και των Ολλανδών (Sigma 10514). Με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αναζητώντας ερμηνεία αυτής της πληροφορίας ώστε να τοποθετηθεί στη σωστή της διάσταση,

Σοβαρές ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ σε Χερσαίους εξοπλισμούς για την αναγέννηση της ΕΑΒΙ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η εξοπλιστική αφύπνιση της χώρας, έπειτα από ανεπίτρεπτη και ανεύθυνη υποχρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων επί σειρά ετών, έχει αποφέρει μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα από την σύναψη αριθμού συμβάσεων. Εν τούτοις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει δεχθεί κριτική επειδή οι όποιες εξελίξεις, δεν έχουν συνοδευθεί από σοβαρή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ). Η κυβέρνηση δικαιολογεί την μηδενική “επιστροφή χρημάτων” στην χώρα, μέσα από μεγάλες συμβάσεις όπως αυτή των Rafale, λόγω των επειγουσών διαδικασιών και ιδιαιτεροτήτων. Αλλά και η σύμβαση για τις φρεγάτες FDI HN που υπογράφεται σε μερικές ημέρες, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε, δείχνει ότι δεν θα αποφέρει εκείνη την κλίμακα εμπλοκής ελληνικών εταιρειών που θα ανέμενε κάποιος, εν σχέσει με το συνολικό ύψος της συμφωνίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΣΜΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Των κυριών Δρος Αννας Κωνσταντινίδου και Μαριέτας Παναγιωτοπούλου

Καλησπέρα σας,
δεν ήθελα να σχολιάσω, αυτές τις άγιες ημέρες, το άρθρο του γνωστού κ. Ιακωβίδη, που το είχα διαβάσει, αλλά με παρέσυραν (ευτυχώς) δύο κυρίες του ΕΛΙΣΜΕ. Η κ. Παναγιωτοπούλου και η κ. Κωνσταντινίδου, των οποίων τις απαντήσεις παραθέσω παρακάτω.

Σε ότι με αφορά θα παραθέσω 2-3 απόψεις σπουδαίων ανδρών:

Άκου κύριε! Είναι σε διάσταση «οι θέσεις των κοινοτήτων», λέει

Άριστος Μιχαηλίδης   

Όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει στην έκθεσή του ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις εντός και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σημειώνει: «Ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη και καλώ να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης», πρέπει να θεωρηθεί ότι απλώς κρατά ίσες αποστάσεις; Διότι, εμάς αυτό μας φαίνεται ο ορισμός της υποκρισίας και της αδικίας. Πώς εννοεί ότι πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση η ελληνοκυπριακή πλευρά και ποια σοβαρή προσπάθεια να κάνει για να εκτονωθεί η ένταση; Να αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από την κυπριακή ΑΟΖ και να πάψουμε να παρενοχλούμε τις τουρκικές φρεγάτες;

Η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας στον Τουρκικό Τύπο

Ηλίας Τασόπουλος

Η τουρκική προπαγάνδα εκτείνεται σε μία πλειάδα ζητημάτων που αγγίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και αποτυπώνουν τις στοχεύσεις του τουρκικού καθεστώτος. Μία από τις εφημερίδες στην Τουρκία, που ακολουθούν τα προπαγάνδαστικά κελεύσματα του τουρκικού καθεστώτος, η Σαμπάχ, εστίαζε τις τελευταίες ημέρες στο μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα η εφημερίδα ανέφερε πως η τουρκική ακτοφυλακή έχει διασώσει 526 παράτυπους μετανάστες από τις 13 Δεκεμβρίου οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από την Ελλάδα, στηριζόμενη στις ανακοινώσεις της τουρκικής διοίκησης. Η Τουρκία παρουσιάζεται ως μία δύναμη που προσπαθεί να παρεμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση και τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο ολημερίς και ολονυχτίς. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βοηθήσει όποιον βρίσκεται στη θάλασσα, ενώ τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Οι Αιγύπτιοι χαίρονται με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και γι' αυτό φταίει μόνο ο Ερντογάν

Πέτρος Κράνιας 

Η Τουρκία δεν είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου. Η αιγυπτιακή λίρα δεν είναι διασυνδεδεμένη με την τουρκική λίρα με κανέναν τρόπο. Παρόλα αυτά, οι Αιγύπτιοι παρακολουθούν στενά τη νομισματική κρίση της Τουρκίας και υπάρχει ενθουσιασμός στην Αίγυπτο με την απότομη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του τουρκικού εθνικού νομίσματος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ακόμη και "Μετρητή Λιρών", ένα 24ωρο μέτρο της πτώσης της αξίας της λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής λίρας, γράφει ο Αιγύπτιος αρθρογράφος Αμρ Εμάμ στο τοπικό think tank, Arab Center for Studies and Research..

Άρθρο-«φωτιά» για τον Ερντογάν και την πολιτική του: «Είναι η Τουρκία ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ;», διερωτάται αναλυτής

Το ερώτημα που κυριολεκτικά «τσουρουφλίζει» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται πλέον μέλος του ΝΑΤΟ, θέτει σε άρθρο του Αιγύπτιος αναλυτής.

Δραματική επιδείνωση

Ο Χάνι Κοράμπα, εξέχων μέλος του Ερευνητικού Προγράμματος για την Τρομοκρατία, στο άρθρο του υπογραμμίζει ότι, παρότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι σέβεται τις αρχές και τις αξίες της συμμαχίας, η συμπεριφορά της κυβέρνησής της κάθε άλλο παρά τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαιώνει. Αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία, η Άγκυρα συμπεριφέρεται ως ανταγωνιστής της συμμαχίας.

Ο Μακρόν κάθετα εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρώπη: Ο Ερντογάν δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), σε μία συνέντευξη δύο ωρών, απάντησε σε ερωτήσεις επτά αναγνωστών της εφημερίδας Le Parisien, χωρίς να αποφύγει κανένα θέμα, από το όραμά του για την Ευρώπη, την υγεία, το σχολείο, την οικολογία, την αγοραστική δύναμη και φυσικά τις προεδρικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να απαντήσει επίσημα για την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές.

Ως προς την παρουσία της ευρωπαϊκής σημαίας κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, που σκανδάλισε τη Valérie Pécresse, τη Marine Le Pen και τον Éric Zemmour, χαρακτήρισε την αντίδραση «δυσανάλογη και ανάρμοστη», εκφράζοντας την υπερηφάνεια του «για αυτή την ευρωπαϊκή σημαία», η οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να αγκαλιαστεί, γιατί είναι σύμβολο ειρήνης.».

Το λαθρομεταναστευτικό ως ύψιστο γεωπολιτικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Του Αλέξανδρου Ιτιμούδη*

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί η πρόσφατη αναταραχή που προέκυψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με την συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων, ως επί το πλείστον Πακιστανών, αν κρίνουμε από τα λάβαρα που εμφάνησαν, στην Πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Πρωτοχρονίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη ανησυχία, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ένα σοβαρότατο ζήτημα που όμως «θάβεται» επιμελώς από τα μεγάλα ΜΜΕ, και που αποτελεί γεωπολιτική πρόκληση για το ελληνικό κράτος, από κοινού με το δημογραφικό.

Περικλής Νεάρχου: Οι Πακιστανοί παραβίασαν το νόμο και προκάλεσαν στο Σύνταγμα(Βίντεο)

Περικλής Νεάρχου: Πακιστανοί παραβίασαν το νόμο και προκάλεσαν στο Σύνταγμα! Σημειολογία που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος

Την κατάληψη της πλατείας Συντάγματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από Πακιστανούς ενώ υπήρχαν απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προς όλους να αποφύγουν τους συνωστισμούς, σχολίασε ο Περικλής Νεάρχου.


Ο πρέσβη ε.τ.Περικλής Νεάρχου στην «Πρώτη Εκπομπή» με τον Λάζαρο Μαύρο στο «Πρώτο Ραδιόφωνο» Κύπρου στις 5 Ιανουαρίου 2021.

Περικλής Νεάρχου, Στόχος της Τουρκίας η δορυφοριοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου(Βίντεο)

Η Τουρκία ξέρει ότι για να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη είναι απαραίτητη η δορυφοριοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου δηλώνει ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου 

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την Τουρκία έχει και οικονομικές και τεχνολογικές παραμέτρους και α πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η Αμυντική Βιομηχανία.

Τρεις νέες φρεγάτες κατασκευάζουν τα Τουρκικά ναυπηγεία μετά από εντολή του Προέδρου Ερντογάν με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη παράδοση σε σχέση εμάς που εξοπλιζόμαστε μόνο με αγορές υλικού συμπληρώνει ο Πρέσβης