Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά περνάει στον 21ο αιώνα

Μια εντυπωσιακή λήψη από την 3600 προβολή «Η αλήθεια κατάματα», στο Μουσείο Γουλανδρή.

Oταν το 1964 ο Αγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν το πρωτοποριακό για την Ελλάδα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δεν θα μπορούσε να πάει το μυαλό τους πως, έξι δεκαετίες αργότερα, θα έχει συντελέσει τόσο καίριο ρόλο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Και οι δυο τους άνθρωποι ευαίσθητοι και καλλιεργημένοι επένδυσαν τον χρόνο, τους πόρους και την προσωπική εργασία σ’ ένα φορέα που μακροημέρευσε, διότι είχε και τη συμπαράσταση του κράτους, αλλά και πεφωτισμένων προσωπικοτήτων που συμμερίστηκαν το όραμά τους όπως η αείμνηστη Καίτη Κυριακοπούλου.

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους Έλληνες θύματα του Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο Άργος

Τιμήθηκαν με μετάλλια και αναμνηστικές πλακέτες εκπρόσωποι Εβραίων, Μικρασιατών και Ποντίων

Ένα μνημείο-κόσμημα για το δήμο Άργους-Μυκηνών, αφιερωμένου στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε, χθες, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς, στην πόλη του Άργους.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος που καθιερώθηκε, το 2015, από τον ΟΗΕ.

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των Ελλήνων εβραίων, διακεκριμένοι καλεσμένοι από το Ισραήλ, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων, παρέστησαν στην εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρώτη αεροπορική αποστολή από τον Υπολοχαγό Μουτούση που έριχνε αυτοσχέδιες βόμβες

Σαν σήμερα στις 5 Δεκεμβρίου 1912 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροπορική αποστολή στο Μέτωπο Ηπείρου από τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση με αεροπλάνο Maurice Farman MF.7.

Ο Μιχάηλ Μουτούσης ήταν ηρωικός αεροπόρος των βαλκανικών πολέμων. Εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία μαζί με άλλους πέντε αξιωματικούς, με τους οποίους στελέχωσαν τη νεοσύστατη ελληνική αεροπορία. Πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στις 5 Δεκεμβρίου του 1912, πετώντας αυτοσχέδιες βόμβες.

Ο Μουτούσης πετώντας με αεροπλάνο τύπου Maurice Farman M.F.7 , αναγνώρισε από χαμηλό ύψος την περιοχή μέχρι τα Ιωάννινα και προσέβαλε με αυτοσχέδιες βόμβες συγκεντρώσεις των Τούρκων, καθώς και τα οχυρά του Μπιζανίου.

Τουρκική “Δημοκρατία”, Δεκέμβριος 2022…

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης, μέλος του ΙΗΑ

Ο «Απατεώνας Δικτάτορας» μετά την ομοβροντία των «συστάσεων» που δέχτηκε για την αυθαίρετη επίθεση στους Κούρδους της Συρίας (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση,  Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν κ.α.), κατάλαβε ότι το πρόσχημα της Σομαλής «βομβίστριας» που «ομολόγησε» αμέσως το έγκλημα της σαν Σύρια του ΡΚΚ, δεν γίνεται πιστευτό ούτε από Αμερικανάκια, ούτε από λοιπούς είτε «φίλους», είτε «συμμάχους». 

Τα νταηλίκια «μαζεύτηκαν» και το περιβάλλον άρχισε να γίνεται σκούρο:

Παναγιωτόπουλος: «Ακόμη και μέσα στο 2022 η απόφαση για τις κορβέτες» – Τι είπε για τη σχέση του με τον Ακάρ

Μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», όπου μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, την Τουρκία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί τις προτάσεις για την απόκτηση τριών ή τεσσάρων, ανάλογα με την εναλλακτική, κορβετών, αλλά η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη καθώς οι λεπτομέρειες είναι πολύ οριακές. «Και οι δύο προτάσεις είναι πολύ καλές» (η γαλλική κορβέτα Gowind της Naval Group και η ιταλική FCX-30 κλάσης DOHA της εταιρίας Fincantieri), δήλωσε ο Υπουργός.

Αποκάλυψη από τον υπουργό Άμυνας Πετρίδη: Στην Κύπρο το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle για ασκήσεις αεράμυνας με την Εθνική Φρουρά

FILE PHOTO: Από την Τετάρτη 23 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE, στην θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, Ανατολικά και Νότια της Πελοποννήσου και Νοτίως της νήσου Κρήτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR

Στην Κύπρο βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πραγματοποιούνται ασκήσεις αεράμυνας στις οποίες συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία θέλει την Σουηδία στα γόνατα… Νέες εκδόσεις Κούρδων

Η έκδοση την περασμένη εβδομάδα από τη Σουηδία στην Τουρκία ενός Κούρδου, που κατηγορείται για σχέσεις με την τρομοκρατία, είναι μια «καλή αρχή», όμως η Στοκχόλμη χρειάζεται να κάνει περισσότερα, πριν η Άγκυρα μπορέσει να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την Παρασκευή η Σουηδία εξέδωσε τον τούρκο πολίτη Μαχμούτ Τατ, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία το 2015, αφού είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε κάθειρξη έξι ετών και 10 μηνών για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του

Μαύρη προπαγάνδα από τον Ερντογάν

 Νέο πόλεμο λάσπης κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Σε μαύρη προπαγάνδα κατά της χώρας μας επιδίδεται το καθεστώς Ερντογάν. Ο νέος πόλεμος λάσπης που εξαπέλυσαν ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα εντάσσεται στην προσπάθεια δυσφήμησης της Ελλάδας που έχει δρομολογήσει από τις αρχές του καλοκαιριού η Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη ότι η χώρα μας -και όχι η Τουρκία- ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ένωση Εισαγγελέων: Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Την διατυπωμένη άποψη της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, εισαγγελέα της ΕΥΠ πως κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις εφόσον υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, επανέλαβε στην Βουλή, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Νικόλαος Φιστόπουλος.

Ειδικότερα, κατά την ακρόαση των φορέων στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη για το εάν για λόγους εθνικής ασφαλείας μπορούσε να παρακολουθηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ο κ. Φιστόπουλος απάντησε ότι εφόσον τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου, δεν θα υπήρχε διάκριση για οποιοδήποτε πρόσωπο.

Μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 6 δισ. ευρώ

Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Με βάση τη θετική αξιολόγηση της πρώτης έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στο Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

Τουρκικά ΜΜΕ: Καταγγέλλουν φθορές στην Αγία Σοφία και αδιαφορία των Αρχών

Μανώλης Κωστίδης 

Τούρκοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί, θεολόγοι κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες του. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περίπου 1 εκατομμύριο άτομα μηνιαίως, με συνέπεια να έχει υποστεί σημαντικές φθορές και ζημιές, ιδιαιτέρως από την ημέρα της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος και έπειτα.  

Πιο συγκεκριμένα, ο θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες αυτού, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του. Ο κ. Saygılı μιλά, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».

Γεώργιος Ατσαλάκης: Ο ιαπωνικός κύκλος της κινεζικής οικονομίας

 
Γεώργιος Ατσαλάκης: Ο ιαπωνικός κύκλος της κινεζικής οικονομίας

Γ. Καραμπελιάς στο Βεργίνα TV για το βιβλίο του 1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα

 
Ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς μιλάει για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το βιβλίο του "1909 - 1922 Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα" στη Βεργίνα Τηλεόραση και την εκπομπή "Αποκαλυπτικά και Επίκαιρα" με το δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο (03.12.2022).

Βλάσης Αγτζίδης: Άποψη- Η Κύπρος χάθηκε το 1915 όταν η Ελλάδα αρνήθηκε να "βγει' στην Καλλίπολη

 

Βλάσης Αγτζίδης: Άποψη- Η Κύπρος χάθηκε το 1915 όταν η Ελλάδα αρνήθηκε να "βγει' στην Καλλίπολη

Αποκαλυπτικοί χάρτες: Μπορεί και πώς η Ελλάδα να καλύψει την Κύπρο σε κρίση

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Αποκαλυπτικοί χάρτες: Μπορεί και πώς η Ελλάδα να καλύψει την Κύπρο σε κρίση

Ο Σ. Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν θα επιλέξει αντιπαράθεση είτε στη Συρία είτε στο Αιγαίο με την Ελλάδα

 
Ο Στρατιωτικός Αναλυτής - Συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης μιλάει στο NaftemporikiTV

Αλ. Δεσποτόπουλος, Το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο και η "Κούραση" από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο

Η Κίνηση του εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο, η αντίδραση της Ελλάδας και η αντοχή της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Διεθνολόγου και Πανεπιστημιακού Κύρίου Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου

Ιμπραήμ Καλίν: Εμφάνισε την Τουρκία ως απειλούμενη | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 5/12/2022 | OPEN TV

 
1. Ιμπραήμ Καλίν: Εμφάνισε την Τουρκία ως απειλούμενη
2. Eurogroup: Πράσινο «φως» για μείωση εξυπηρέτησης ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 6 δισ.

Επίδειξη ισχύος με τουρκικό μαχητικό πάνω από τον Πενταδάχτυλο | Ώρα Ελλάδος 5/12/2022 | OPEN TV

 

1. Ερντογάν: Είπε τις διαδηλώτριες «σουρτούκες» και τον αθώωσαν
2. Επίδειξη ισχύος με τουρκικό μαχητικό πάνω από τον Πενταδάχτυλο

Γιατί έγινε η στρατιωτική άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ νύχτα; | ΣΗΜΕΡΑ | 5/12/22

 
Γιατί έγινε η στρατιωτική άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ νύχτα; | ΣΗΜΕΡΑ | 5/12/22

Ελληνοτουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο μέσα στο 2023 προβλέπει ο Economist | Σήμερα | 05/12/2022

1. Ελληνοτουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο μέσα στο 2023 προβλέπει ο Economist
2. Τουρκία: Πλησιάζουν οι εκλογές, ο Ερντογάν ξεκίνησε τα τραγούδια
3. Ενόχληση της Τουρκίας για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά
4. Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει νέες φθορές στην Αγία Σοφία
5. Νατάσα Μποφίλιου: Έβαλε φωτιά στο Twitter με το γούνινο παλτό και το ταξίδι στο Λονδίνο