Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

«Οι πέτρες μιλούν» ξανά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Η επιτυχημένη πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑA έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συνεχίζεται για όλον τον Ιούνιο.

O Β’ Βαλκανικός Πόλεμος δεν μας βρήκε απροετοίμαστους


Γράφει ο Φώτης Σαραντόπουλος

Την νύχτα της 16ης προς 17η Ιουνίου 1913 ξέσπασε ο 2ος Βαλκανικός Πόλεμος. Ένας πόλεμος που δεν μας βρήκε απροετοίμαστους, το αντίθετο θα έλεγα.

Ελασσόνα: Ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με διπλό μήνυμα


Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Αποκαλυπτήρια την ερχόμενη Τρίτη για το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή

Η Bundestag υιοθέτησε ψήφισμα για τη «μακεδονική ταυτότητα» – Ισχυρές αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης


Ιούνιος 16, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια. 

Με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και τη σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, η γερμανική Bundestag υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ ψήφισμα για την επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας, γράφουν δημοσιεύματα των Σκοπίων. 

Το μεταναστευτικό ζήτημα… και ο ρόλος της Ελλάδας


του Αντώνη Σπυρόπουλου

Η ανησυχία της Τουρκίας για την αμυντική ισχυροποίηση της Ελλάδας, με την αύξηση του εξοπλιστικού της προγράμματος, όσον αφορά τα τρία σώματα στρατού αλλά και το Λιμενικό Σώμα, δεν οφείλεται φυσικά στο γεγονός μιας πιθανής επίθεσης της ελληνικής πλευράς στη γείτονα αλλά στο γεγονός πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, η κινητικότητα στο διπλωματικό επίπεδο με τις συμφωνίες αμυντικής αρωγής με Γαλλία αλλά  και οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Αίγυπτο, λειτουργούν αποτρεπτικά στα σχέδιά της για επέκταση και κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο με την υλοποίηση του σχεδίου: Γαλάζια Πατρίδα.

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου είναι έγκλημα


Αλλά τίνος και πώς αντιμετωπίζεται;

Δρ. Τάσος Χατζηαναστασίου, Αρθρογράφος

Δρ Ιστορίας των Βαλκανίων

Η Τουρκία εκβιάζει το ΝΑΤΟ για αλλαγή γεωγραφικών ονομάτων στην Κύπρο

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η Τουρκία εκβιάζει και πάλι το ΝΑΤΟ επιχειρώντας μεταξύ άλλων να κερδίσει σε σχέση με την Κύπρο και να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Εκμεταλλευόμενη τη ισχυρή της θέση στη Συμμαχία, η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, απαιτώντας μεταξύ άλλων διαφοροποίηση γεωγραφικών ονομάτων που αφορούν και την Κύπρο.

ΓΕΕΘΑ: Κλιμάκιο Διακλαδικής ΜΙΥΑ στην Σάμο, στους Φούρνους και στο Αγαθονήσι


Από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων και των κοινών δράσεων που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis, πραγματοποιήθηκε αποστολή κλιμακίου προσωπικού της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και μελών της HOPEgenesis, στην Σάμο, στους Φούρνους και στο Αγαθονήσιμε σκοπό την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού επί θεμάτων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Πολεμική Αεροπορία: Τα ιταλικά ελικόπτερα AW-139 κερδίζουν πόντους στην «αερομαχία» απέναντι στους… φονικούς ανταγωνιστές (Βίντεο)


Η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται να αποκτήσει συνολικά 14 ελικόπτερα υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων και σύγχρονης τεχνολογίας.

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και οι προτάσεις στην Ελλάδα για άρματα Leopard 1A5 και M60


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 15-16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και η Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG).

«Αγοράσαμε παλιά μεταχειρισμένα μαχητικά»: το ινδονησιακό κοινοβούλιο επέκρινε την απόκτηση του Mirage 2000-5 για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Sukhoi


Το υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας υπέγραψε σύμβαση με το Κατάρ για την παράδοση 12 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5, που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από τη Γαλλία, έναντι 733 εκατ. ευρώ. Κατασκευάστηκαν το 1994 και λειτουργούσαν από την Ντόχα από το 1997.

Ο γόρδιος δεσμός της έρευνας και διάσωσης: Αποφάσεις προ των πυλών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τα νέα ελικόπτερα SAR


πολεμική αεροπορία έχει απαιτήσει από τους “μνηστήρες” της να καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους ως τις αρχές του Ιουλίου ώστε μέσα σ’ ένα 15θήμερο να έχουν εξεταστεί και η πρόταση του αεροπορικού επιτελείου για ελικόπτερα έρευνας διάσωσης να κατατεθεί στον επόμενο υπουργό Εθνικής άμυνας. Πηγή εικόνας: Leonardo

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Ο συνδυασμός των αναγκών που αναδύουν οι καλοκαιρινοί μήνες με όλες τις προκλήσεις που πρέπει καθημερινά η χώρα μας να αντιμετωπίζει, δημιουργούν ασφυκτικό «κοκτέιλ» για έρευνα και διάσωση.

ΤΑΜΣ “Δυναμική Αντίδραση”: 9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ, 1η ΤΑΞΑΣ και Εθνοφυλακή (ΦΩΤΟ)


Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο φράγμα του Αγίου Ιλαρίωνα (ΥΗΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑ) η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ – 23», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) «ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», καθώς και Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Καστοριάς, του Νεστορίου, του Αμυνταίου, της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Κατά την άσκηση εξετάστηκαν αντικείμενα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

ONEX: Στηρίζει την περιβαλλοντική προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου


Η ONEX Shipyards στηρίζει τη σημαντική πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Κίνημα αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων γύρω από την περιβαλλοντική προστασία των νησιών του Ν. Αιγαίου.

Πολιτισμός Τσίπρα αλά καρτ


Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

«Εγινε ένα τραγικό δυστύχημα, ένα ναυάγιο στην Πύλο. Σκάφος γεμάτο με μετανάστες από τη Λιβύη βυθίστηκε σε σημείο όπου έπρεπε να είναι τα ελληνικά σκάφη – μέρος έρευνας και διάσωσης του ελληνικού χώρου.

Με λογικές του 3% οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες


Πάνος Αμυράς

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σε δηλώσεις του τόνισε ότι το ναυάγιο έγινε εντός του πεδίου ευθύνης των ελληνικών Αρχών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Frontex που μετέβη στην Καλαμάτα συνεχάρη τις ελληνικές δυνάμεις «που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές».

Μητσοτάκης: «Μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι μετέτρεψαν τη χώρα σε κέντρο διερχομένων και ανέχτηκαν το κολαστήριο της Μόριας»


«Εδώ κατοικούν οι πραγματικοί Σπαρτιάτες. Και ξέρετε, εξάλλου, ότι οι δεσμοί Κρήτης και Λακωνίας είναι τόσο ισχυροί, γι' αυτό και πάντα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εδώ στα μέρη σας τόσους καλούς φίλους», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση πολιτών στη Σπάρτη.

Επιμένει ο νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ: Με σόκαρε ο διχαστικός λόγος της Σακελλαροπούλου


Στο περιστατικό που έγινε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο λιμάνι της Καλαμάτας, μετά το ναυάγιο στην Πύλο, αναφέρθηκε ο νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ Άρης Σπουρδαλάκης, που υποστήριξε ότι ένιωσε σοκαρισμένος από τη στάση της.

Ο στόχος τους πάντα να ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ η Ελλάδα… “αλληλέγγυοι” -ΣΥΡΙΖΑ


Στο κείμενο μου σε τούτη εδώ τη στήλη, έγραφα και προειδοποιούσα, μόλις την Πέμπτη, με αφορμή την ασύλληπτη τραγωδία των προσφύγων και των μεταναστών στη θάλασσα της Πύλου, τα εξής: Αν, λέω αν, αποφάσιζε κάποιος στην Αθήνα να παρέμβει με το έτσι θέλω και να σώσει αυτούς τους ανθρώπους, όλη η ανθρωπότητα θα μιλούσε τώρα για την Ελλάδα. Τώρα; Μην εκπλαγείτε να ξεκινήσει εκστρατεία -με πρώτη την Τουρκία- που θα λέει ότι οι Έλληνες τους έπνιξαν… Πάω στοίχημα ότι οι διεφθαρμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θα ξεκινήσουν τις απαράδεκτες διαρροές εναντίον της Ελλάδας… Ότι δήθεν μπορούσε και δεν το έπραξε.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ναυάγιο στην Πύλο


Μανώλης Κωστίδης

«Αυτή η τραγωδία στην περιοχή της Μεσογείου δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί τις ευθύνες και τα βάρη δίκαια και να εργαστεί συλλογικά για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των μεταναστευτικών ροών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αυτοαποθέωση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Γιατί βιάζεται να χτίσει «γέφυρες» με το Κάιρο και ο ρόλος... του Φιντάν


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το εθνικιστικό και το θρησκευτικό δεν το εγκαταλείπει ποτέ ο Τούρκος πρόεδρος ως στοιχείο δημαγωγίας ειδικότερα ότι επίκεινται και εκλογές ακόμα και αν πρόκειται για τις δημοτικές που είναι σε περίπου εννέα μήνες από σήμερα.

Η μουσουλμανική μειονότητα και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου


Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος

Ηελληνική Θράκη αποτελεί μικρό τμήμα του γεωγραφικού χώρου που είναι γνωστός στην ιστορία ως «Μείζων Θράκη». Σήμερα, στην Ελλάδα ανήκει το 1/9 της Θράκης, ενώ τα 3/9 ανήκουν στην Βουλγαρία (είναι η «βόρεια Θράκη» ή αλλιώς «ανατολική Ρωμυλία») και τα 5/9 έχουν περιέλθει υπό την κυριαρχία των Τούρκων, μετά το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας. Είναι η γνωστή σε όλους «ανατολική Θράκη».

Stratfor: Πώς θέλει να υλοποιήσει ο Ερντογάν το όραμα της «μεγάλης Τουρκίας»


Η (τελευταία;) θητεία αναμένεται να αφιερωθεί στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Γιατί η συγκυρία τον βοηθά, πώς επηρεάζονται Κύπρος και Ελλάδα. Ο ρόλος της Συρίας. Ο κίνδυνος του λάθους.

Μέση Ανατολή: Οι Κούρδοι απέρριψαν πρόταση των ΗΠΑ για «πόλεμο κατά της Συρίας»


Ιούνιος 17, 2023. Ελλάδα.

Το σχέδιο των Αμερικανών για την οικοδόμηση μιας στρατιωτικής δύναμης μεταξύ των αραβικών φυλών ανατολικά του Ευφράτη δεν ήταν ένα νέο έργο, αλλά η αναβίωση του σήμερα σηματοδοτεί νέους στόχους, γράφει η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar.

Σουδάν: 17 νεκροί, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, από αεροπορικό βομβαρδισμό στο νότιο Χαρτούμ


Οι αρχές του Σουδάν ανακοίνωσαν ότι 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στο νότιο Χαρτούμ.

Αρχιραβίνος της Ουκρανίας: Είμαι περήφανος για τον Πρόεδρο ο οποίος δεν άφησε τον λαό του στην αρχή του πολέμου


Στον Πούτιν, ο οποίος ταποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι «ντροπή για τον εβραϊκό λαό», απάντησε ο αρχιραβίνος της Ουκρανίας Moshe Reuven Azman, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των τεσσάρων κυβερνήσεων του Ισραήλ, ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Babi Yar Natan Sharansky.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε για άλλη μια φορά κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, μετά τη συνάντηση που είχε με Αφρικανούς ηγέτες οι οποίοι επιχείρησαν να μεσολαβήσουν μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την αποστολή πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία - Το μήνυμα που έστειλε στη Δύση


Μία υπενθύμιση στη Δύση ότι δεν μπορεί να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία χαρακτήρισε την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία o Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ιστορικό ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα -Καλεί Πεκίνο και Νότια Κορέα για «ώριμες σχέσεις»


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να αναπτύξει μια "υγιή και ώριμη" σχέση συνεργασίας με την Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Παίρνετε ανθρώπινες ζωές και τις ρίχνετε στον πάτο της θάλασσας! Απαράδεκτος Τζανακόπουλος.


Τα λέει και καθόλου δεν τον νοιάζει κιόλας.

Ο Αλέξανδρος Δρίβας στo newshub.gr: Στη Θράκη "άνοιξε ο ασκός του Αιόλου"


O γεωστρατηγικός αναλυτής και διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο newshub.gr, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία, μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ κάνει αναφορά και στο θέμα της Θράκης και στην παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου.

Σωτήρης Σέρμπος, Η Ευρώπη απέτυχε στην διαχείριση του μεταναστευτικού και ζούμε τραγωδίες


Η Ευρώπη απέτυχε στην διαχείριση του μεταναστευτικού και τα πράγματα θα χειροτερέψουν σημειώνει ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κύριος Σωτήρης Σέρμπος.

Ετοιμάζουν προέλαση σε νέα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης οι Αττίλες


Ετοιμάζουν προέλαση σε νέα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης οι Αττίλες

Θανάσης Δρούγος, Κόσμος συγκεντρώνεται στην ακτογραμμή της Λιβύης για να περάσει στην Ευρώπη


Για πραγματικό χάος στην Λιβυκή ακτογραμμή μιλάει ο γεωπολιτικός αναλυτής και Διεθνολόγος Κύριος Θανάσης Δρούγος. Ένα Failed state που κανείς δεν ασχολείται φαίνεται να είναι πλέον η Λιβύη και έτσι είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τα παράνομα κυκλώματα να κινηθούν, μέσω Λιβύης, ενός διαλυμένου κράτους, ενός κράτους σε αποσύνθεση, ενός κράτους που δεν έχει κυβερνητικές δομές για να μπορέσει να πάρει κάποια μέτρα αποτρεπτικά.

Δημιουργεί πρόβλημα στο FIR η Άγκυρα-Πώς αναβαθμίζει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου


1. Δημιουργεί πρόβλημα στο FIR η Άγκυρα-Πώς αναβαθμίζει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
2. Αναβαθμίζεται το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
3. Τουρκικές μεθοδεύσει με φόντο την αναβάθμιση

Σταματήστε να πληγώνετε την Ελλάδα (16-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Σταματήστε να πληγώνετε την Ελλάδα

Α. Γεωργιάδης: Πρέπει να αφήσουμε το Άγιο Όρος έξω από την κομματική διαμάχη | Καλημέρα | 17/06/2023


Α. Γεωργιάδης: Πρέπει να αφήσουμε το Άγιο Όρος έξω από την κομματική διαμάχη | Καλημέρα | 17/06/2023

Δεσποτόπουλος και Φενέκος για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και τα Ελληνοτουρκικά


1. Δεσποτόπουλος και Φενέκος για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και τα Ελληνοτουρκικά 
2. Ο Νίκος Σπανός για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Το Λιμενικό έκανε αυτό που μπορούσε 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA


Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA

ΗΠΑ: Παρέμβαση Γκουντέρες για την τραγωδία στην Πύλο


Παρέμβαση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.