Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Πολιτισμός Έκθεση-κάλεσμα αρχαίων επαγγελματιών στο Μουσείο Ακρόπολης

Μαρία Θερμού

Τα επαγγέλματα της αρχαίας Αθήνας, συχνά όμοια με τα σημερινά, στην εξέλιξή τους ασφαλώς, είναι το θέμα μιας έκθεσης, που οργανώνεται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Γιατί ήταν πολλά τα αφιερώματα των διαφόρων τεχνιτών και συντεχνιών προς την θεά Αθηνά, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές, που έχουν διασωθεί, οι ανάγλυφες παραστάσεις, ακόμη και γλυπτά.  Οι διάφοροι επαγγελματίες ήταν εκείνοι, που κατέθεταν στον ναό της Αθηνάς την δεκάτη των εισοδημάτων τους, ποσό υψηλό σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύοντας την ευρωστία της «επιχείρησής» τους.

Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη σύγχρονη Ελλάδα, εκεί όπου συνέβη η Δίκη των Έξι

Η έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» παρουσιάζεται στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Εκεί όπου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, που πλέον είναι ο χώρος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α’)».

Έτσι, με την επιστροφή στην αίθουσα όπου διεξήχθη η Δίκη των Έξι, ξεκινά το πρώτο μέρος του εκθεσιακού προγράμματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ερντογάν: Προαναγγέλλει εισβολή στη Συρία – «Θα μπούμε στο έδαφος των τρομοκρατών όποτε θεωρήσουμε κατάλληλη τη στιγμή»

Η Τουρκία είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους Κούρδους μαχητές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επιχείρησή μας με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα drones [μη επανδρωμένα αεροσκάφη] μας δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε όλα τα νότια σύνορά μας (…) με μια ζώνη ασφαλείας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ποτέ», είπε σε μια ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του, ΑΚP, στην Εθνοσυνέλευση.

Ελληνοτουρκικά: Spike NLOS στα Μαχητής και πορεία προς τα Ανατολικά

 Ο ελληνικός σχεδιασμός περιλαμβάνεται τον εξοπλισμό των «Μαχητής» με Spike NLOS.

Ελληνοτουρκικά: Spike NLOS στα Μαχητής και πορεία προς τα Ανατολικά να κοιτάζουν προς τον εχθρό.

Οι ελληνικές κανονιοφόροι κλάσης Μαχητής θα φέρουν βάσει του σχεδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού Spike NLOS ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με τα μεγάλα πλοία που αποσύρει η αμερικανική ακτοφυλακή.

Ο ελληνικός σχεδιασμός περιλαμβάνεται τον εξοπλισμό των «Μαχητής» με Spike NLOS.

F-16 Viper, το μακρύ δόρυ της Αεροπορίας: Σαρώνει τον εναέριο χώρο μεγιστοποιώντας το βεληνεκές των πυραύλων(ΦΩΤΟ)

 ΦΩΤΟ:Τις επόμενες ημέρες δυο διθέσια F-16 Viper εγκαταλείπουν την ΕΑΒ και μετασταθμεύουν για πάντα στην φωλιά της 343 Μοίρας “Αστέρι”. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η πλήρης εκμετάλλευση της εμβέλειας του πυραύλου ΑΙΜ-120 C5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στην φαρέτρα της είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία τα οποία τοποθετούνται ψηλά στον εκπαιδευτικό φάκελο κάθε αεροπόρου της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Ο «C5» θεωρείται ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο ως όπλο αέρος- αέρος για την ραχοκοκαλιά των F-16, σε ό,τι αφορά την εναέρια μάχη πέραν από τον οπτικό ορίζοντα.

ONEX: Τα σχέδια για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η παράμετρος της συνεργασίας με τη Fincantieri

Τα σχέδια της ONEX για τη δυναμική επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αφού επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης από τα αρμόδια δικαστήρια, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κος Πάνος Ξενοκώστας σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου.

Αυτή τη στιγμή στο ναυπηγείο κάνουμε αποτυπώσεις με τη συνδρομή και των εργαζομένων, προκειμένου μετά την απόφαση του δικαστηρίου να ξεκινήσουμε κάποια πράγματα, ενώ εκτιμώ ότι θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία να μπορέσουμε να δεχθούμε πλοία μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2023, είπε ο κ. Ξενοκώστας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αποτυχία φέρνει αλλαγή στόχων για τον Πούτιν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ρωσία, για αυτό και συνεχώς αλλάζει τους αντικειμενικούς στόχους της αποτυχημένης εισβολής στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι δεν επιδιώκει αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία(!). Oταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν ένας από τους στόχους της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν η αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε: Oχι [δεν είναι], ο πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει για αυτό(!). Το Κρεμλίνο έχει μετατοπίσει τους δεδηλωμένους στόχους του στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Πώς το “Σύμφωνο SAR -ASR” Ελλάδας – Αιγύπτου τεμαχίζει την Μεσόγειο κι αφήνει εκτός την Τουρκία

Η υπογραφή του «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης» μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου έκοψε κάθε «γαλάζιο όνειρο» της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μουδιασμένη η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διαπιστώνοντας ότι μένει εκτός κάθε παράνομης διεκδίκησης που επιχείρησε να επιβάλει με την υπογραφή Μνημονίων… άνευ αντικρύσματος με τις προσωρινές κυβερνήσεις της Λιβύης, τα τελευταία χρόνια.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για μνημόνιο Ελλάδας - Αιγύπτου: «Μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια»

Την ενόχλησή του για την υπογραφή του μνημονίου Ελλάδας - Αιγύπτου για τα θαλάσσιες ζώνες εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Τανζού Μπιλγκίτς υποστηρίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου». 

Σύμφωνα με τον Μπιλγκίτς «οι περιοχές έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι περιοχές κυριαρχίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ κατέκρινε τη χώρα μας για έλλειψη συνεργασίας σε αυτό το θέμα, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022. Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές. 

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022 για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Κωνσταντίνος Σούκος: Νέες εκδόσεις του ελληνικού laser-Ισχυρές επιδόσεις αναφέρει ο δημιουργός του

 
Κωνσταντίνος Σούκος: Νέες εκδόσεις του ελληνικού laser-Ισχυρές επιδόσεις αναφέρει ο δημιουργός του

Θανάσης Δρούγος: Ρεσιτάλ πληροφοριών για όλα

 
Θανάσης Δρούγος: Ρεσιτάλ πληροφοριών για όλα

Δημήτρης Φιλιπίδης: Ελληνο-τουρκική αναμέτρηση λόμπι στην Ουάσινγτκον-Τρώνε "πόρτα"

 
Δημήτρης Φιλιπίδης: Ελληνο-τουρκική αναμέτρηση λόμπι στην Ουάσινγτκον-Τρώνε "πόρτα"

Χρ. Ζήνωνος : SAR και FIR δεν είναι το κλειδί για οριοθετήσεις και δικαιώματα

 

Ο  επίσημος χαρτογράφος- οριοθέτης της Κύπρου και ένας από τους κορυφαίους της γεωδαισίας στην  Μεσόγειο, ο Χρίστος Ζήνωνος, μιλώντας στον 98.4 ,εξήγησε γιατί  η υπογραφή Ελλάδας και Αιγύπτου νέου μνημονίου όπου καθορίζονται από κοινού τα πεδία για SAR με ταύτιση του FIR τους, δεν είναι, παρά τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς, ο καθοριστικός  παράγοντας για την ΑΟΖ και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Σάββας Καλεντερίδης: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν αυτόνομο κουρδικό κράτος

 

Η επίθεση των Τούρκων είναι μήνυμα προς ΗΠΑ και Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάββας Καλεντερίδης.

Σάββας Καλεντερίδης: Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου που τινάζει στον αέρα το τουρκολυβικό μνημόνιο

 

Σάββας Καλεντερίδης: Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου που τινάζει στον αέρα το τουρκολυβικό μνημόνιο

Άγγελος Συρίγος, Με Ρωσική άδεια και Αμερικανική ανοχή η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία

 

Για τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Βόριο ΙΡΑΚ και την Βόρια Συρία μιλάει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. 

Σε εξέλιξη η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα 12» | 23/11/22 | ΕΡΤ

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διμερής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 12» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για περιοχές έρευνας και διάσωσης

 

Χαστούκι στην Άγκυρα, αποτελεί η νέα συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Στη συμφωνία μεταξύ άλλων, καθορίζονται τα όρια ευθύνης για έρευνα και διάσωση μεταξύ των 2 χωρών.

Φωτογραφία - μήνυμα από τον Τσαβούσογλου | Ώρα Ελλάδος 23/11/2022 | OPEN TV

 
1. Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας
2. Φωτογραφία - μήνυμα από τον Τσαβούσογλου
3. Ο Υποναύαρχος ε.α. Νικόλαος Σπανός για την επιχείρηση διάσωσης στην Κρήτη και τους S-400

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατισμό» | Σήμερα | 23/11/2022

 
1. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατισμό» 
2. Απειλεί ο Ακάρ: Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 οπουδήποτε
3. Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου άνοιξε τις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα